Reininviiniä ja yrttitarhoja | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Soglio, Val Bregaglia

Reininviiniä ja yrttitarhoja

Reichenaun luostari

Tämänvuotisen kesälomamatkamme teemaksi muodostuivat keskiaika, yrttitarhat ja viini.

Juhannuksen jälkeen vietimme pari viikkoa Reinin mutkan alueella, eli siellä missä joki sekä erottaa että yhdistää Ranskan, Saksan ja Sveitsin valtakunnat. Alueen asukkailla on tavallaan kolmoiskansalaisuus eli he voivat lyhyistä välimatkoista johtuen rajan estämättä asua, työskennellä, käydä kaupassa ja viettää vapaa-aikaa kolmessa erilaisessa kulttuurissa!

Koska Rein on hamasta esihistoriasta lähtien ollut merkittävä kulkuväylä, sen varrella on valinnan varaa historiallisista käyntikohteista. Olimme ajatelleet käydä muutamissa keskiaikaisissa yrttitarhoissa, mutta puolivahingossa keskiajasta muodostuikin matkan keskeinen teema. Heti ensimmäisenä päivänä osuimme näet sattumalta Euroopan suurimpiin keskiaikamarkkinoihin Horbin kaupungissa noin 40 kilometriä Stuttgartista etelään.

 • "Keskiaikaiset" hipit musisoivat

  ”Keskiaikaiset” hipit musisoivat

  Horbin keskiaikatapahtuma

  Horbin keskiaikatapahtuma

Horbin keskiaikapäivät

Pieni kukkuloiden ympäröimä keskiaikainen kaupunki onkin loistava tausta värikkäälle keskiaikatapahtumalle, joka levittäytyi Reinin sivujoen Neckarin rannoille. Ruoka, juoma, musiikki ja esitykset henkivät keskiajan kulttuuria ja elämää (tosin usein aika lailla nykyaikaistetussa muodossa…!) Markkinoilta olisi saanut täydellisen keskiaikaisen asun tai sotisovan tykötarpeineen, jos olisi kiinnostunut esimerkiksi aiheeseen liittyvistä roolipeleistä. Turnajaisnäytöksen aihe kietoutui kaupungin omaan historiaan eli keisari Maximilian I:n vaiheisiin 1400-luvulla. Erikoinen ja mieleenpainuva kokemus!

 • Pöllönkouluttaja

  Pöllönkouluttaja

  Sauvoja keskiaikamarkkinoilla

  Sauvoja keskiaikamarkkinoilla

  Keskiaikaharrastajien leiri

  Keskiaikaharrastajien leiri

Colmarin keskiaikainen kaupunki

Varsinainen suunnitelmamme oli tutustua Colmarin kaupunkiin Ranskan puolella Alsacessa eli Elsassissa kuten alueen suomenkielinen nimi kuuluu. Elsassin maakunta on historiansa aikana kuulunut milloin Ranskalle, milloin Saksalle, ja vieläkin saksalaisen kulttuurin ja kielen vaikutus on merkittävä.

Pikku-Venetsia Colmarissa

Pikku-Venetsia Colmarissa

Alsace/Elsass on yksi maailman tunnetuimmista viinintuotantoalueista. Sen viinit ovat meidänkin suosikkejamme, mikä osaltaan varmaan vaikutti matkakohteen valintaan. Colmar sijaitsee keskivaiheilla kuuluisaa Route du Vin’iä eli viinitietä, joka kiemurtelee runsaan sadan kilometrin matkan Vosges-vuoriston itärinteiden viinikylistä toiseen. Kaupunki onkin sopiva tukikohta, jos haluaa tutustua viininviljelyalueeseen.

Vaikka toki Colmarissa yksinkin olisi yllin kyllin nähtävää; kaupungin keskiaikainen keskusta on laaja ja erittäin hyvin säilynyt. Kaupungin museot ovat täynnä häikäiseviä keskiaikaisen taiteen aarteita, kuten esimerkiksi meitä puutarhureita kiinnostava Martin Schongauerin (n. 1440–1491) alttaritaulu ”Neitsyt ruusutarhassa”, joka on luonnontieteellisestäkin näkökulmasta vaikuttava teos! Mainioita ruokapaikkoja on joka korttelissa, ja paikallinen cuisine on maanläheistä ja rehellistä. Viinibaareissa voi maistella paikallisia viinejä, jos ei ehdi matkustaa kyliin asti.

Haut-Kœnigsbourg ja viinitien kylät

Tutustuimme Elsassin viinitien kyliin lähellä Haut-Kœnigsbourgin linnaa, joka vartio Vosges-vuorten kukkuloilta Reinin laaksoa. Niin kuin monet muut Reinin varren linnat se on aikoinaan raunioitunut, mutta 1900-luvun alkupuolella se on kunnostettu Saksan keisari Vilhelm II:n toimesta museoksi. Joitakin vuosia sitten linnan kylkeen on myös perustettu pieni puutarha keskiaikaisten esikuvien mukaan.

 • Haut-Kœnigsbourgin linna

  Haut-Kœnigsbourgin linna

  Näkymä Haut-Kœnigsbourgin linnasta

  Näkymä Haut-Kœnigsbourgin linnasta

 • Haut-Kœnigsbourgin keskiaikaiseen puutarhaan

  Haut-Kœnigsbourgin keskiaikaiseen puutarhaan

  Yrttitarha Haut-Kœnigsbourgissa

  Yrttitarha Haut-Kœnigsbourgissa

  Ruusuportti Haut-Kœnigsbourgissa

  Ruusuportti Haut-Kœnigsbourgissa

Myös viinitien kylissä on innostuttu luomaan omia keskiaikaisia puutarhoja, mutta niiden taso vaihtelee kunnianhimon ja toteutuksen puolesta kovasti toisistaan. Jos puutarhojen perustamisen tarkoituksena on ollut turistien houkuttelu, niin kikkailu on ollut turhaa – kylät ovat jo itsessään kyllin viehättäviä! Esimerkiksi Bergheimin kylä on kuin postikortti, ja kaiken lisäksi osuimme siellä sattumalta yhden suosikkiviinimme tuottajan viinikellarille. Gustave Lorentzin Sylvaner-valkoviini löytyy Alkon valikoimasta ja se on erityisen hieno kesäviini, raikas ja vivahteikas ja omiaan kasvisruokien ystävälle!

 • Bergheimin viinikylä

  Bergheimin viinikylä

  Puutarha Bergheimissa

  Puutarha Bergheimissa

  Talo viinikylässä Elsassissa

  Talo viinikylässä Elsassissa

Reichenaun luostarisaari

Viimeinen kohteemme oli Reichenaun saari Bodenjärvessä, jonka läpi Rein virtaa Saksan ja Sveitsin rajalla. Reichenau on UNESCOn maailmanperintökohde sen vuoksi, että se on muinaisen benediktiiniläisluostarin kotisaari ja luostarin peruja saarella on muun muassa monia hienoja kirkkoja. Luostarin toiminta alkoi jo Kaarle Suuren aikoihin ja varhaisimmat kirkoista ovat 800-luvulta.

Saari ei kuitenkaan ole pelkkä museo, vaan sen asukkaat saavat elantonsa puutarhaviljelystä. Reichenaussa kasvatetaan erityisesti salaatteja ja yksi sen tunnusmerkki ovatkin hauskan raidalliset salaattipellot, joissa vihreälehtiset ja punalehtiset salaatit vaihtelevat rytmikkään säännöllisesti!

 • Kylä Reichenaussa

  Kylä Reichenaussa

  Salaattipelto Reichenaussa

  Salaattipelto Reichenaussa

Meitä kiinnosti eniten se, että Reichenaun luostarissa oli yrttitarha, joka esittelee 800-luvulla eläneen luostarin apotin Walafrid Strabon ajan yrttitietämystä. Apotti Strabo kirjoitti Saksan alueen ensimmäisen puutarhakirjan ”De cultura hortorum”, jossa esitellään 24 erilaista tuolloin tunnettua hyötykasvia. Ne ovat salvia, viiniruuta, aaprotti, pullokurpitsa, meloni, koiruoho, hurtanminttu, fenkoli, saksankurjenmiekka, lipstikka, kirveli, lilja, oopiumiunikko, muskatellisalvia, palsamipäivänkakkara, minttu, puolanminttu, selleri, rohtopähkämö, maarianverijuuri, pietaryrtti, kissanminttu, retikka ja ruusu.

 • Reichenaun luostari

  Reichenaun luostari

  Walahfrid Strabon yrttitarha

  Walahfrid Strabon yrttitarha

 • Yrttitarha Reichenaussa

  Yrttitarha Reichenaussa

  Melonit ja pullokurpitsat Strabon yrttitarhassa

  Melonit ja pullokurpitsat Strabon yrttitarhassa

Koska Strabon aikaan ei vielä ollut käytössä yhtenäistä kasvien tieteellisten nimien järjestelmää, joistakin kasveista on vaikea tietää, mitä nimenomaista lajia Strabo on tarkoittanut. Edellä mainitut ovat kuitenkin tutkijoiden mielestä todennäköisimmät veikkaukset. Useimmat siis vieläkin ajankohtaisia kasveja.

Kaiken kaikkiaan hauska ja opettavainen matka, joka antoi paljon inspiraatiota omaan puutarhaharrastukseen. Ehkä meidänkin keskeneräinen terassimme jonain päivänä kehittyy yrttitarhan suuntaan, ja siinä vaatimattomat mutta kauniit keskiaikaiset yrttitarhat ovat hyvä esimerkki!

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *