Rösti vuoristomajan tyyliin | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Rösti vuoristomajan tyyliin

keskikokoista perunaa
4–5
pekonisiivua
2
gruyère-juustoa
40–50 g
voita (tai neutraalin kasviöljyn ja voin sekoitusta)
1 rkl

Reseptillä syntyy pääruoka-Rösti yhdelle hengelle tai lisäke-Rösti kahdelle. Tarvittaessa määriä voi monistaa ruokailijoista ja pannun koosta riippuen. Reseptin määrille sopii parhaiten halkaisijaltaan 21-senttinen paistinpannu.

Pese perunoita sopiva määrä käyttötarkoituksen ja henkilömäärän mukaan. Keitä kuorineen lähes kypsiksi niin, että ne jäävät kuitenkin kiinteiksi. Jäähdytä perunat ja pidä viileässä ainakin joitakin tunteja niin, että ne ovat täysin kylmiä.

Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Leikkaa pekoniviipaleet poikittain ohuiksi suikaleiksi. Kuori kylmät perunat ja raasta ne raastimen isoreikäisellä sivulla ”ilmavasti” karkeaksi raasteeksi (eli niin että raaste ei tiivisty möykyksi).

Laita pekonisuikaleet paistumaan keskilämmölle (6–7 kun lieden asteikko on 0–9) sopivan kokoiseen paistinpannuun. Kun pekoni on kutistunut puoleen ja siitä on rasva irronnut pannuun, lisää tarvittaessa hieman voita ja anna sen ruskistua. Lisää sitten puolet perunaraasteesta pannulle kevyesti nostellen.

Anna perunaraasteen paistua muutaman minuutin ajan ja kääntele sitten raastetta kevyesti lastalla, jotta ruskistuneet osat ja pekoni sekoittuvat tasaisemmin raasteeseen. Ripottele sitten päälle juustoraaste ja loput perunaraasteesta. Älä enää kääntele massaa, vaan muotoile se tasaiseksi kakuksi, mutta älä litistä sitä liikaa. Tasoita erityisesti reunat niin, että yksittäiset raastesuikaleet eivät sojota kakusta, sillä ne voivat palaa. Jätä sitten Rösti ruskistumaan noin 5–10 minuutiksi; voit välillä hieman ravistaa pannua jotta Rösti irtoaa pohjasta.

Kun Röstin reunat alkavat näyttää ruskistuneilta, käännä Rösti laittamalla iso lautanen ylösalaisin pannun päälle ja kääntämällä pannu, jolloin Rösti putoaa lautaselle (samalla tavoin kuin munakas käännetään). Lisää loput voista pannuun ja kun se on ruskistunut, valuta Rösti takaisin pannuun paistunut puoli ylöspäin. Paista toinenkin puoli rapean kullanruskeaksi, mihin kuluu noin 5–10 minuuttia.

Tarjoile kuumana joko sellaisenaan pääruokana tai muutamaan palaan leikattuna, jos Rösti on aterialla lisäkkeenä.

Vinkki: pekonin ja juuston lisäksi tai sijaan Röstin voi maustaa esimerkiksi paistetulla sipulilla, sienillä jne. Pääasia on, että ainekset ovat yhtä pieneksi pilkottuja kuin peruna eikä täytettä ole liikaa, muuten Rösti ei pysy kasassa.

Rösti

Rösti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *