Puutarhuri elää nyt vuoden yltäkylläisintä aikaa: satoa on niin että kekseliäisyyttä tarvitaan kaiken hyödyntämiseen! Teimme kauden kasviksista erilaisia pikkuruokia sadonkorjuujuhlaan.
Suippokaalia, omenoita, purjosipulia, mukulaselleriä, nauriita, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, perunaa, maa-artisokkaa, valkosipulia, tomaattia, paprikaa, jopa munakoisoa – talouskellarissa on täyttä! Osa sadosta kaipaa pikaisesti valmistamista tai säilömistä, koska se ehti saada kylmää lokakuun viimeisen viikon pakkasöinä. Nyt käy keittiössä kuhina…
Rakuunaporkkanat
Pelastimme viime tipassa ennen kylmiä säitä yrttipenkistä ranskalaisen rakuunan viimeiset vihreät oksat. Rakuuna on yksi lempiyrteistämme, jonka säilömme yleensä valkoviinietikkaan. Rakuunan hienostunut maku sopii mainiosti kalan ja vaalean lihan kuten esimerkiksi kanan sekä kastikkeiden maustamiseen. Tällä kertaa käytimme rakuunaa porkkanan jalostamiseen herkulliseksi höystöksi.
Porkkanasta tulee ihanan makeaa kun sen ensin keittää puolikypsäksi ja sitten kypsentää maukkaassa öljyssä ja maustaa yrteillä. Kannattaa käyttää vain yhtä yrttiä kerrallaan, jotta makuyhdistelmä olisi mahdollisimman intensiivinen. Rakuunan lisäksi muun muassa basilika ja salvia sopivat erityisen hyvin porkkanan pariksi. Salvia saa kypsyä öljyssä yhdessä porkkanan kanssa kun taas basilika lisätään vasta valmiiseen ruokaan. Myöskään rakuunaa ei pidä kypsentää kauan.
Marinoidut nauriit
Tänä vuonna kylvimme vasta heinäkuussa naurista, koska keväällä kasvimaa oli aivan täynnä. Valitsimme varhaislajikkeen Purple Top Milan, jotta naurikset valmistuisivat korjattaviksi ajoissa ennen kylmiä säitä. Suunnitelma onnistui mainiosti ja olemme päässeet nauttimaan syksyllä ihanan kirpeistä ja raikkaista nauriista. Kyllä huomaa että ne ovat sukua retiiseille ja retikoille.
Päätimmekin kokeilla nauriiden marinoimista saman reseptin mukaan, jota käytämme retiiseille ja retikoille. Se sopi vallan hyvin ainakin tämän naurislajikkeen kanssa!
Välimeren kasvikset uunissa
Kesä oli sen verran viileä, että tomaattisato ei ollut kummoinen. Loput tomaatit oli pakko kerätä raakoina kun sää alkoi kylmetä lokakuun lopussa. Niitä on sitten kypsytelty sisätiloissa, vaihtelevalla menestyksellä. Ei niistä millään ilveellä saa yhtä hyviä kuin kasvissa kypsyneistä tomaateista, joten päätimme unohtaa tuorekäytön.
Kasvatimme tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös munakoisoa Applegreen. Kuten arvata saattaa, nekään eivät tehneet merkittävää satoa, mutta kuitenkin muutaman hanhenmunan kokoisen hedelmän. Kun meillä on lisäksi anopin kasvihuoneessa kasvattamia suippopaprikoita, saatoimmme valmistaa uunissa kasvishöystöä Välimeren maiden tyyliin. Uunin lämmössä hieman kalpeiksi jääneet tomaatitkin kypsyvät meheviksi varsinkin, jos niitä hiukkasen marinoi balsamiviinietikassa ennen sitä.
Anna kuulua