Sadonkorjuukauden ensimmäiset herkut | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Sadonkorjuukauden ensimmäiset herkut

Grillattua salaattifenkolia

Hellesäällä on ikävä hikoilla kuuman lieden tai uunin ääressä, joten on ollut suoranainen helpotus että ruuanlaiton on voinut siirtää ulkosalle. Onneksi grillaamalla voi valmistaa lähes mitä tahansa vihanneksia!

Grillattu salaattifenkoli

Meillä on ollut kiire korjata kasvimaalta kaikki salaattifenkolit, jotka hermostuivat helleaallosta ja ryhtyivät kehittämään kukkavartta. Jos sen antaa tapahtua niin fenkolissa ei pian ole syötävää nimeksikään. Mutta vaikka mukulat olisivatkin venyneet hoikiksi niin ne voi silti grillata. Muhkeat mukulat on hyvä leikata pitkittäin noin senttimetrin paksuiksi viipaleiksi ennen grillaamista, mutta venähtäneet voi panna grilliin kokonaisina. Jos hyvin käy niin sisällä piilevä kukkavarsikin mureutuu grillatessa niin että senkin voi syödä. Fenkolin aniksisille aromeille grillaaminen sopii todella hyvin, maku pyöristyy kuumassa herkulliseksi ja aistikkaaksi. Sitruunainen marinadi kruunaa kaiken!

Puutarhurin pesto

Puutarhurin pesto

Puutarhurin pesto

Klassinen pesto on Italian Liguriasta kotoisin oleva maustekastike tai oikeastaan tahna, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, pinjansiemenistä, pecorino- tai parmesan-juustosta ja oliiviöljystä. Ligurian keittiö on tunnettu nimenomaan yrttien monipuolisesta käytöstä. Nykyään näkee pestoksi nimitettävän kaikenlaisia kastikkeita, joilla ei välttämättä ole kovin paljon tekemistä esikuvansa kanssa. Pestolle on tyypillistä yrtin, valkosipulin ja pähkinän tai siemenen sekä parmesan-juuston ja oliiviöljyn yhdistelmä. Tosin esimerkiksi juuston voi pestosta hyvin jättää pois, jolloin pesto sopii myös vegaanille.

Basilika on innostunut hurjaan kasvuun hellesäiden myötä, mutta vielä emme raaski käyttää pelkästään sitä peston valmistamiseen – pestoon nimittäin uppoaa yrttiä todella paljon! Teimmekin tällä kertaa peston sekoituksesta eri puutarhayrttejä, jotka ovat juuri tällä hetkellä runsaimmillaan: basilikan sijasta – tai sen täydennykseksi – sopii varsinkin minttu, joka on riehaantunut isoiksi pehkoiksi. Lisäksi olemme panneet pestoon persiljaa, joka yhdistetään usein Välimeren keittiössä mintun kanssa. Tillikin on – yllätys yllätys – alun perin Välimeren alueelta kotoisin.

Pestoperunat

Pestoperunat

Kalliiden pinjansiemenien sijasta käytimme peston valmistamisessa manteleita, ja kesän ensimmäiset tuoreet valkosipulinkynnet omalta palstalta kruunasivat kaiken! Tällainen ”puutarhurin pesto” sopii mainiosti grillattujen kasvisten kyytipojaksi, ja uusista perunoista saa herkullisen salaatin käyttämällä vaihteeksi pestoa kastikkeena.

Nämä reseptit on mukailtu Malou von Siversin kirjasta ”Rosendals Trädgård – ett år med trädgård och mat”, joka on uusi hankinta kesän kirja-alennusmyynnistä. Se ei ole pelkkä keitto-kirja, vaan siinä kerrotaan myös vuoden kierrosta Rosendalin puutarhassa Tukholmassa. Se on yksi suosikkikohteitamme naapurissa, jonne pitää aina päästä Tukholman reissulla – oli vuodenaika mikä tahansa! Testailemme ja muuntelemme tämän kirjan ohjeita, joten kuulette niistä lisää myöhemmin.

Toinen kirjahankintamme alesta on egyptiläissyntyisen Claudia Rodenin ”A New Book of Middle Eastern Food”, varsinainen ensyklopedia Lähi-idän keittiöstä. Tämä teoksen ensimmäinen painos on kuulemma 1960-luvulla esitellyt briteille itäisen ja eteläisen Välimeren maiden ruokakulttuurin ja siitä on tullut todellinen klassikko. Lupaavia ohjeita joihin varmasti palaamme myöhemmin!

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *