Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Säiden armoilla

Ukonilma lähestyy

Sää on tänä(kin) kesänä ollut meillä Suomessa puheenaihe numero yksi. Ilmatieteen laitos on tiivistänyt tieteelliselle kielelle sen, minkä me kaikki tiedämme luissa ja ytimissä: epävakainen ja viileä sää ovat tänä kesänä olleet vallitsevana koko maassa. Keskilämpötila on jäänyt alle pitkäaikaisen keskiarvon vaihdellen maan eteläosan runsaasta 15 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 11 asteeseen. Puutarhuri näkee tämän myös kasvimaalla: sadonkorjuu on myöhässä normaaliaikataulusta ja eniten ovat kärsineet lämpöä vaativat kasvit, joiden sadosta uhkaa tulla heikko.

Meidän palstalla esimerkiksi pensaspavut vasta kukkivat kun useina kesinä tähän aikaan on jo korjattu satoa. Salkopavut vasta aloittelevat kukintaansa. Kesäkurpitsan ja kurkun taimet eivät ole kasvaneet kokoa tavalliseen malliin vaan ne ovat jääneet pieniksi ja kukinta on ollut heikkoa. Muutamat hedelmänalut ovat pölyttyneet heikosti. Onneksi tänä vuonna ei tullut istutettua lainkaan avomaantomaatteja, se olisi ollut tilan- ja ajanhukkaa!

Pensaspapu ’Maxi’

Pensaspapu Maxi

Katovuosi?

Tällaisena kesänä saa kalpean aavistuksen siitä, millaiselta esi-isistämme on tuntunut katovuosina – ja nykyäänkin ihmisistä köyhissä maissa. Meidän onneksi oman yhteiskuntamme huoltovarmuus on toista luokkaa ja huonosta sadosta huolimatta voimme luottaa siihen, että ruoka tulee riittämään marketeissa.

Kesä ei kuitenkaan ole vielä ohi; elokuun alusta lähtien säässä on tapahtunut muutos lämpimämpään suuntaan, jopa helteitäkin on saatu jo kokea! Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on julkaissut kuukausiennusteen, jonka mukaan seuraavan neljän kalenteriviikon ajan (eli 10.8.–6.9.2015) kahdella ensimmäisellä viikolla Suomessa on vaihteeksi koko maassa keskimäärin tavanomaista lämpimämpää. Kahdella viimeisellä viikolla ennusteen mukaan tilanne normalisoituu eikä keskilämpötiloissa ole Suomen alueella enää merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen. Jos tämä pitää paikkansa niin ehkä papujen, kesäkurpitsojen ja kurkkujenkin osalta olisi mahdollista saada kohtuullinen sato!

Härkäpapu ’Express’

Härkäpapu Express

Mutta kuten viime kuussa oli puhetta, onneksi jotkut kasveista sentään pitävät viileästäkin kesäsäästä. Salaattia on saatu normaaliin tahtiin ja lehtikaalin sadonkorjuu on aloitettu. Uuden sadon perunat ja tuoreet härkäpavut ovat korjuuvalmiit, ja nehän ovat kotiviljelijän luksusruokaa, sesongin primöörejä niin kuin hienosti sanotaan! Marjojen sato on ollut ennätyshyvä; tällä hetkellä on ainakin meillä korjuuvuorossa vadelma, joka on selvästi nauttinut sateiden suomasta kunnon kastelusta – marjat ovat isoja ja muhkeita kuin mitkä. Vattumadoistakaan ei tänä vuonna ole ollut riesaa, joten nyt on vadelmanystävän onnenaika!

Vadelma ’Glen Ample’

Vadelma Glen Ample

Uusi kuu-kausi alkamassa

Elokuun 10. päivänä alkaa alenevan kuun kausi, joka päättyy 25.8. Sitä seuraava ylenevän kuun kausi jatkuu aina syyskuun 6. päivään asti. Eli juuri tuo ECMWF:n kuukausiennusteen tarkoittama ajanjakso! Tavallista hitaammasta kehityksestä huolimatta tämä jakso tullee olemaan parasta satokautta. Kuten viime kuussa oli puhetta, alenevan kuun kaudella on hyvä korjata maanalaista satoa sekä kuivatettavia maanpäällisiä kasvinosia. Ylenevän kuun kausi on sitten muun sadonkorjuun aikaa. Toisaalta kuun kaudella on merkitystä lähinnä varastoitavan sadon osalta.

Sadonkorjuun lisäksi tähän aikaan vuodesta kannattaa jo uhrata ajatus jos toinenkin myös seuraavan kasvukauden suunnitelmille. Jos ensi vuodeksi haluaa uusia marjapensaita tai hedelmäpuita tai muita monivuotisia kasveja, niin työt olisi hyvä aloittaa jo nyt. Keväällä on kuitenkin kiire, joten etukäteen kannattaa hoitaa kaikki työt joiden osalta se on mahdollista! Lisäksi taimia saa syksyllä alennettuun hintaan. Loppukesällä istutetut kasvit ehtivät vielä sopivasti juurtua ennen talven tuloa ja keväällä ne lähtevät sitten kasvuun ilman viivytyksiä. Sama pätee nurmikon perustamiseen ja paikkauskylvöihin.

Kuunliljaa istuttamassa

Kuunliljaa istuttamassa

Elokuun istutusaika sopii myös pensaiden ja puiden hoitoleikkauksille; kesällä myös erottaa paremmin heikot, kuivuneet ja vahingoittuneet oksat terveistä kuin keväällä, jolloin kasvi ei vielä ole lähtenyt kasvuun.

Meillä on kesäloman aikana saatu päätökseen kotipuutarhassa terassin tukimuurien rakennushommat. Nyt olemme vihdoin päässeet istuttamaan! Omastakin puutarhasta löytyy istutettavaksi paljon jaettavia perennoja ja maanpeitekasveja, mutta kyllä tarkoitus on myös lähteä ostoksille taimitarhojen alennusmyynteihin. Kasvupaikka vaihtelee varjoisasta suhteellisen aurinkoiseen, joten monenlaisille kasveille on kysyntää. Kuunliljaa istutettiin vanhan vaahteran alle varjoon ja sen seuraksi tuli valkoista kevätkaihonkukkaa. Kuunliljahan lähtee keväällä kasvuun aika myöhään, joten sen kumppaniksi sopii hyvin aikainen maanpeitekasvi. Alla olevassa kuvassa näkyy jatkettu muuri, uudet istutukset ovat vielä tekemättä.

Muuri on valmistunut

Muuri on valmistunut

Alkava kuun kausi jakautuu seuraavasti:

Alenevan kuun kaudella eli istutusajalla

 • kukkakasveille suotuisia aikoja ovat 10.8. kello 15 lähtien 12.8. kello 19 asti sekä 21.–22.8. Onneksi on käytettävissä monta arki-iltaa ja yksi lauantaikin kukkapenkin perustamiseen!
 • lehtipäiviä ovat 13.8.–14.8. puoleenpäivään asti sekä 23.–24.8. Nurmiheinät kylvetään silloin.
 • hedelmäkasveille suotuisia ajanjaksoja on vain yksi, 14.8. kello 13 alkaen – 16.8. Mutta sen pitäisikin sitten olla erityisen suotuisa, varsinkin lauantain 15.8. pitäisi olla varsinainen ”superhedelmäpäivä”, joten silloin kannattaa hoitaa ja istuttaa hedelmäpuita ja marjapensaita.
 • juurikasveille suotuisia päiviä ovat 17.–18.8. kello 13 asti sekä 20.8. Valkosipulin korjaaminen on meillä ohjelmassa. Ehkä perunakin; saa nähdä leviääkö rutto nyt nopeammin kun säät ovat lämmenneet…

Ylenevän kuun kaudella eli ns. sadonkorjuuajalla

 • hedelmäpäiviä ovat 25.–26.8. sekä 2.9. kello 12 alkaen – 3.9.
 • juuripäiviä ovat 27.–28.8. sekä 4.–6.9.
 • kukkakasvien kannalta suotuisa päivä on vain 29.8.
 • lehtipäiviä ovat 31.8.–1.9. Silloin ei suositella sadonkorjuuta lainkaan.

Vastakaikua

  viv · Elokuun 10. päivänä 2015 klo 9.51

  Meillä on ihan sama tahti papujen kanssa. Kaksi pensaspapuyksilöä ovat ehtineet tosin ekat papunsa tuottaa, muut vasta kukkivat (melko heikosti kyllä) ja salkopavuissa on ne ihan ensimäiset kukat. Kesäkurpitsaa ollaan saatu yhdestä lajikkeesta, muissa on vasta pikkuisia pötkylöitä.

  Täälläpäin riittää villivadelmaa ja nekin ovat tosiaan hyvälaatuisia! Mediassa puhutaan paljon mustikasta mutta tässä meidän kulmilla vattua kasvaa paaljon enemmän – ja onhan se aika yleinen melkein koko maassa. Joskus ihmettelen ettei vattusatoa kommentoida lehtijutuissa – mutta ehkä mustikka kuitenkin on sitten reilusti yleisempi ja enemmän hyödynnetty marja. Ainakin kaupallisena marjana, vattu kun on niin pehmeä ja herkästi rikkoutuva.

  Meillä avomaan tomaatit ovat yllätyksekseni menestyneet oikeinkin hyvin – viime vuonna kuolivat kuivuuteen kun en vaan ehtinyt tarpeeksi kastella. Minunkaan ei ollut tarkoitus tomaatteja laittaa, mutta parvekeviljelmästä jäi yli ja istutin ylijäämätaimet palstalle kun en viitsinyt poiskaan heittää. Kypsiä tomaatteja ei olla vielä saatu mutta jospa tämä lämmin jakso avittaisi.

  Lehtikaali ja kaalit ylipäätään ovat kasvaneet meillä jostain syystä melko kituliaasti, tilliä ja punajuurta ei ole tullut yhtään. Kokonaisuudessaan sato on ollut meillä keskimääräistä heikompi, onneksi on joitakin positiivisia yllättäjiä mukana!

  Komean näköisiä härkäpapuja teillä!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Elokuun 10. päivänä 2015 klo 20.15

   Vadelma on minun ehdoton lempimarjani, voittaa mansikan ja mustikan ja kaikki muut, niin ihana aromi! Keväällä istutimme uuden varastorakennuksen seinustalle myös karhunvadelmaa. Siinä on pieniä raakileita, saa nähdä ehditäänkö saada maistiaisia jo tänä kesänä…

   Aika jännää että avomaantomaatit ovat menestyneet teillä hyvin, oletin automaattisesti että ne olisivat kärsineet kesän viileydestä. Niin se tosiaan luonto yllättää!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook