Sesonkiherkku: juhlajuoma tuoksumatarasta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Sesonkiherkku: juhlajuoma tuoksumatarasta

v

Kuukauden kasvi tuoksumatara on monipuolinen yrtti. Toukokuisia merkkipäiviä voi juhlistaa viiniboolilla, joka maustetaan tuoksumataralla.

Tuoksumataraa käytetään erityisesti juomien ja makusiirappien valmistukseen ennen kukintaa. Kuten tuoksumataraa koskevasta kuukauden kasvi ‑artikkelistamme käy ilmi, tuoksumataran sisältämä aromiaine kumariini on suurina annoksina maksamyrkky, joten yrttiä pitää ruoanlaitossa käyttää huolellisesti. Myös maku on intensiivinen, joten yrttiä ei pidä liottaa liian kauan!

Tuoksumatara kukkii meillä Etelä-Suomessa yleensä toukokuun toiselta puoliskolta kesäkuun alkupuolelle, joten perinteinen tuoksumataralla maustettu viinibooli Maibowle on keväisten juhlien sesonkiherkku. Meillä tuoksumarattia ei yleensä voi korjata vappujuhlien tarjoilua varten kuten Keski-Euroopassa, mutta muihin kevään juhlallisuuksiin tämä kuohujuoma ehtii mainiosti.

Tuoksumaratti kukkii

Tuoksumaratti kukkii

Tuoksumataralla maustetaan boolissa käytettävä valkoviini. Esimerkiksi Riesling-rypäleestä valmistettu puolikuiva valkoviini sopii mainiosti. Kukin voi itse testata, kuinka vahvasti maustettuna boolinsa haluaa.

Booli viimeistellään kuohuviinillä joka saa sisältää myös hieman sokeria. Jos haluaa kevyempää boolia siihen voi lisätä hyvälaatuista kivennäisvettä oman maun mukaan, tai korvata osan kuohuviinistä kivennäisvedellä. Me käytämme Vichy-tyyppistä kuohuvakuplaista kivennäisvettä (esimerkiksi Hartwallin Vichy Originalia). Jos lisäät paljon vettä booliin saattaa olla tarpeen lisätä myös sokeria, elleivät viinit satu olemaan kyllin makeita.

Juoma koristellaan tuoksumataran viehättävän tähtimäisillä lehtikiehkuroilla.

Prosit!

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *