Sesonkiherkku: tuoreet härkäpavut | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Sesonkiherkku: tuoreet härkäpavut

Tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia

Heinäkuun loppupuolella härkäpapujen paloista osa alkaa jo olla lopullisissa mitoissaan: pitkiä ja pulleita. On aika juhlia maistamalla tuoreita vihreitä härkäpapuja, sesongin herkkua!

Oikean korjuuajankohdan arvioiminen voi joskus olla vaikeaa: jokunen palko voi mennä hukkaan sitä testaillessa, milloin pavunsiemenet ovat jo kyllin suuria korjattaviksi. Niiden pitäisi olla vähintään peukalonkynnen kokoisia. Palot ovat silloin noin 15-20 senttiä pitkiä, pulleita ja kiinteitä, mutta eivät vielä irvistele pahasti saumoista. Ehkä niihin on tullut myös ruskeaa ruostetta pintaan. Kannattaa vähän puristella palkoa sen tunnustelemiseksi, että sisällä on muutakin kuin nukkaa. Ainakin tänä vuonna viljelemällemme Hangdown-lajikkeelle on tyypillistä, että palot alkavat roikkua alaspäin kun siementen kasvu alkaa loppua. Aluksihan palot sojottavat yläviistoon.

Härkäpavun palot pullistuvat

Härkäpavun palot pullistuvat

Jos kasvattaa härkäpapua pieniä määriä tuorekäyttöön niin kuin me teemme, niin kerralla saa papuja lisäkeruokalajin verran. Palot nimittäin valmistuvat aika epätasaiseen tahtiin ja sitä paitsi kokonaisesta palosta vain pieni osa tulee käytetyksi. Kun palot alkavat pullistua kannattaa seurata niiden kehittymistä vähintään joka kolmas päivä, jotta saa ne korjattua parhaimmillaan.

Härkäpapujen esikäsittely

Härkäpapujen esikäsittely on hieman työläämpää kuin muiden papujen tai herneiden valmistelu ruoanlaittoa varten, ainakin jos haluaa käyttää vain murean siementen sisuksen kuten yleensä tehdään. Palot avataan samaan tapaan kuin herneet joko naksauttamalla palko auki kaarevalta reunaltaan tai veitsen avulla. Jostain syystä härkäpapuja käsitellessä sormet mustuvat helposti. Sen jälkeen pavunsiemeniä keitetään kolmesta viiteen minuuttia suolatussa vedessä (suola auttaa säilyttämään papujen raikkaan värin) minkä jälkeen ne jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä. Tämä keskeyttää kypsymisen ja helpottaa seuraavaa työvaihetta eli pavunsiementen kuorimista. Keitettäessä papujen päällimmäinen kerros on muuttunut maitomaisen vaaleaksi ja tämä sisäkuori yleensä poistetaan. Se käy helpoiten kun rikkoo kuoren kynnellä ja varovasti puristamalla pullauttaa pavun kuoresta ulos. Tosin jotkut jättävät tämän vaiheen tekemättä, mutta meidän mielestämme kuorimattomat pavunsiemenet ovat liian sitkeitä.

Härkäpapujen kuoriminen

Härkäpapujen kuoriminen

Tuore härkäpapu ruoanlaitossa

Tämän jälkeen pavut ovat valmiita käytettäväksi ruoanlaitossa. Niitä ei kuitenkaan tulisi enää kypsentää kovin kauan, koska silloin papujen hapahko raikkaus menetetään. Härkäpapuja voi käyttää salaateissa, pastakastikkeissa ja erilaisissa kasvishöystöissä makua antamassa. Siitä voi tehdä raikasta kesäistä keittoa vähän samaan tapaan kuin tuoreista herneistä. Pavut voi marinoida ennen tarjoamista, mutta pitkää marinointiaikaa emme suosittele: pavut muuttuvat silloin helposti happamiksi.

Tuoreet härkäpavut ovat todellakin tuoretuote ja parhaimmillaan ne ovat yksinkertaisesti valmistettuina ja tarjoiltuina, kuten tämä klassinen italialainen härkäpapuhöystö. Siihen voi käyttää uutta valkosipulisatoa ja perinteistä papuyrttiä kynteliä suoraan yrttimaalta. Jos härkäpapuja on kovin vähän, kuullottamisen loppuvaiheessa voi höystöön lisätä tuoreita herneitä. Juuston ystävä höylää päälle muutamia lastuja pecorinoa.

Katso resepti

 

29.7.2016: Soilen kommentin vuoksi artikkelin tekstiä on päivitetty, jotta ei syntyisi sellaista vaikutelmaa, että härkäpavut pitäisi aina ehdottomasti keittää ennen nauttimista.

Vastakaikua

  Anja Miettinen · Elokuun 26. päivänä 2014 klo 8.12

  Erinomaista, että tuoreista härkäpavuista saa tietoa. Keittokirjoista ei tahdo löytyä mitään.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  AnnaK · Toukokuun 9. päivänä 2015 klo 21.38

  Aivan mainio tietopaketti härkäpavuista, joita aion tänä kesänä ensimmäistä kertaa kasvattaa itse! Testaan kahta kasvupaikkaa, hyvin aurinkoista ja enimmäkseen varjoista, joista jälkimmäinen tietenkin on se arveluttavampi… Mutta jos menestyisivät myös varjoisammassa, niin saisin samalla pienen näkösuojan pihani toiselle laidalle 🙂

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Aliisa · Toukokuun 28. päivänä 2015 klo 20.57

  Olen kasvattanut ja käyttänyt härkäpapua useamman vuoden ajan. Kasvimaalla perunan kanssa ripirinnan ja onpa sitä kukkapenkeissäkin ollut. Kasvihan on hyvin kaunis sekä kukkiessaan että satoa tuottaessaan. Meillä ei ole koskaan ollut ongelmaa pystyssä pysymisessä, siksipä sitä on ollut jopa kukkaruukuissa kukkia tukemassa…

  Ruokana muiden kasvisten seassa varsin oiva lisäke; tuottoisa ja helppo kasvattaakin.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Anna · Syyskuun 16. päivänä 2015 klo 20.51

  Voi oli ihanaa löytää resepti ja käyttöohjeet tuoreelle härkäpavulle! Ensimmäiset kasvattamani härkäpavut ja olin ihan pallo hukassa, että mitä tehdä niiden kanssa. Selkeät, lempeät ohjeet!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Soile · Heinäkuun 23. päivänä 2016 klo 18.11

  Tuossa ohjeessa on sellainen yleinen virhe, että härkäpapu (Vicia faba) rinnastetaan muihin papuihin (Phaseolus), samoin käsittelyohje. Härkäpavut, herneet (Pisum sativum) ja linssit (Lens culinaris) käsitellään samalla tavalla, eli tuoreena niitä voi syödä sellaisenaan vaikka suoraan pellolta ja kuivatut liotetaan ennen ruoksi valmistamista.
  Pavut sen sijaan sisältävät haitallista lektiiniä 10–100 kertaisesti härkäpapuun, herneeseen tai linsseihin verrattuna ja siksi pavut pitää aina keittää riippumatta siitä ovatko ne tuoreita tai kuivattuja.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Heinäkuun 24. päivänä 2016 klo 22.00

   Kiitos selvennyksestä Soile! Jutussa mainitsemme kyllä, että kaikki eivät kuori härkäpavun siemeniä. Mutta tätä reseptiä varten se tehdään (juttu on ”esittely” siinä mainittua ruokaohjetta varten), samoin kuin esimerkiksi reseptikokoelmassamme olevaa tuoreista härkäpavuista valmistettavaa pyreetä varten.

   Lektiini sinänsä on aine, jolle osa ihmisistä on herkempiä kuin toiset. Vatsanpurujahan siitä saa, ja isoina määrinä ruokamyrkytyksen oireet.

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Marja-Leena Rantala · Heinäkuun 28. päivänä 2016 klo 22.51

  Voinkohan käyttää viime kesänä ryöpättynä pakastamiani härkäpapuja vielä, vai heitänkö pois?
  Hyvältä ovat maistuneet, mutta viime kesänä sain runsaan sadon ja nyt on jo uusikin sato valmistumassa.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Anna Liisa Karjalainen · Heinäkuun 30. päivänä 2016 klo 12.12

  Kiitos härkäpaputiedoista, joita hain tämän uuden kasvattamani lajin käsittelemiseksi. Kysyn vielä ohjeita pakastamiseen: onko siinä jotain huomioon otettavaa?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Merja Sedbom · Elokuun 18. päivänä 2016 klo 16.49

  Kiitos hyvistä ohjeista, härkäpapu tuoretuotteena on minulle uusi juttu ja varmasti monelle muullekin. Oli valaiseva tieto minulle että härkäpavun käyttö on rinnastettavissa herneiden ja linssien käyttöön.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Outi · Elokuun 30. päivänä 2016 klo 11.50

  Hei! Ovatko kaupan purkkihärkäpavut sellaisenaan valmiita syötäviksi vai pitääkö niitä vielä käsitellä jotenkin?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Aniza · Syyskuun 13. päivänä 2016 klo 20.22

  Hei, olisiko teillä antaa ohjetta miten härkäpapurouhetta (tuoreista vihreistä pavuista – ei kuivuneista tuuleentuneista) valmistetaan omaan käyttöön. Minulla on jo kolmatta vuotta härkäpapua ollut kasvamassa ja satoa tullut aina mukavasti. Nyt tekisi mieli säilöä pavut rouheena, tähän mennessä vain kiehautettuna ja pakastettuna.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Syyskuun 14. päivänä 2016 klo 16.06

  Rouhettahan tulee yleensä pantua johonkin taikinaan, niin kuin nyt noiden falafelien kohdalla. Silloin on helpointa nopeasti surauttaa sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai tehosekoittimella härkäpavut ja muut ainekset sekaisin.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Pia · Lokakuun 7. päivänä 2018 klo 11.40

  Yksi vinkki niille, jotka tuskailevat härkäpavun kovien palkojen avaamisen kanssa, niinkuin minä. Kokeilin keittää pavut palkoineen. Ne pehmenevät, avautuvat ja kypsät pavut putkahtavat helposti ulos. En keksinyt syytä, miksi kaikissa ohjeissa käsketään silpiä pavut raakoina, vaikka se on paljon hankalampaa.

  Tänä kesänä samat härkäpapukasvit tekivät kaksi satoa. Elokuussa leikkasin pois valmiit ja tuleentuneet palot sekä varret, joissa ei ollut kukkia. Kukalliset varret kehittivät uusia palkoja vielä syyskuun ajan.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Pentti Väisänen · Elokuun 1. päivänä 2019 klo 17.32

  Hei, minulla on ollut pitkään ajatus siirtyä kasvisruokaan, syön nytkin paljon vihanneksia juureksia vihreitä kasviksia.
  Olen innokas kotikokki ja valmistan ruokani itse ja pavut kiinnostaa proteiini ja monipuolisen käytön takia. Olen täysin neuvoton mistä myymälöistä niitä voi ostaa ja härkäpapu on puheista tuutu mutta en ole sitä mistään myymästä saanut, tiedän että se on palkokasvi ja ainoa mitä myymäsässä löytyy on vihreäherne
  Olen tästä tiedosta erittäin kiitollinen samoin miten se pitää valmistaa……….

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Elokuun 1. päivänä 2019 klo 19.31

   Hei Pentti, hienoa että olet kiinnostunut lisäämään kasvisten käyttöä entisestään! Härkäpapu onkin siinä erityisen hyödylliseksi avuksi.

   Kuivattuja härkäpapuja alkaa jo saada hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta jos lähikauppasi ei ole sellainen, niin kannattaa tutkia härkäpapujen viljelijöiden nettisivuilta heidän tuotteidensa jälleenmyyjiä. Esim. Hämeenlinnan lähellä toimiva Tiirinkosken tila () viljelee härkäpapua ja heidän sivuillaan kerrotaan jälleenmyyjistä. Sieltä löytyy myös reseptejä.

   Suomessa viljellään yleensä pienisiemenistä härkäpapua, koska se ehtii tuleentua lyhyen kasvukautemme aikana. Me palstaviljelijät puolestaan kasvatamme tavallisesti suurisiemenisiä härkäpapuja, joiden käytöstä on puhetta tässä artikkelissa. Ne eivät ehdi tuleentua, minkä vuoksi niitä herkutellaankin tuoreeltaan. Tuoreita härkäpapuja on vähänlaisesti tarjolla suomalaisissa kaupoissa, mutta sesonkituotteena saatat onnistua sellaisia löytämään.

   Mutta muualta maailmasta saa myös kuivattuna suurisiemenistä härkäpapua. Jos sellaisista on kiinnostunut niin etnisistä ruokakaupoista (varsinkin turkkilaisista ja muista itäisen Välimeren ruoka-aineisiin erikoistuneista kaupoista) kannattaa kysellä. Saatatpa löytää niitä myös säilykkeenä!

   Kuivatuista härkäpavuista valmistetaan ruokaa hyvin samaan tapaan kuin kuivatuista herneistä, eli esimerkiksi rokkaa tai kasvismuhennoksia. Härkäpavut ovat vähän sitkeämpiä, joten keittoaika on pidempi. Blogissamme on mm. härkäpapurokan resepti ().

   Hyviä hetkiä härkäpapuruokien parissa sinulle Pentti!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Riley · Elokuun 19. päivänä 2019 klo 17.13

  Voiko härkäpavun palotkin käyttää ruuaksi, muuten tulee hirveästi hukkaan heitettyä jps käyttää vain siemenet?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Elokuun 21. päivänä 2019 klo 7.01

   Härkäpavun palkoja käytetään myös ruuaksi, mutta lähinnä silloin, kun ne ovat vielä pieniä ja mureita. Siis vähän niin kuin sokeriherneen palkoja käytetään. Meillä ei sitä ole juurikaan tehty, koska silloinhan menettää siemenet. Sen sijaan siementen ollessa täysikasvuisia palot ovat jo muuttuneet aika puisiksi ja koviksi, joten niistä tuskin saa maittavaa ruokaa… Sen sijaan siementen (sisä)kuoria ei tarvitse poistaa, se tehdään lähinnä silloin kun halutaan nauttia pavuista ”primöörinä” eli aivan tuoreeltaan kuten tässä artikkelissa viitatussa reseptissä.

   Kun itse viljelee vihanneksensa niin huomaa, kuinka pieni osa monesta kasvista päätyy ruokapöytään, mutta varsinaisesta hävikistä ei ole kyse. Härkäpavun palot ovat hyvää ”ruokaa” kompostille, jonka kautta ne palaavat aikanaan kasvimaan ”ravinnoksi”!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *