Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Sinivuokko kukkii

Sinistäkin sinisempi sinivuokko

Tuntuuko vain siltä, vai ovatko sinivuokot tänä keväänä aivan erityisen, häikäisevän sinisiä?

Sinivuokko puhkesi meidän puutarhassamme kukkaan menneellä viikolla. Se on meille keskikevään airut, merkki kasvukauden alkamisesta. Tosin ilmatieteen laitos ei vielä ole julistanut termistä kasvukautta alkaneeksi missään päin Suomea, mutta sehän voidaankin tehdä vasta jälkikäteen.

Termisen kasvukauden määritelmä on, että lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila noussut pysyvästi yli viiden asteen. Koska keväällä vuorokauden keskilämpötila voi vaihdella pitkäänkin viiden asteen molemmin puolin, tilannetta seurataan kymmenen vuorokauden ajan ennen kuin terminen kasvukausi julistetaan alkaneeksi. Eipä olisi ihme, jos se ajoittuisi tänä vuonna täällä etelässä toisen pääsiäispäivän tienoille, jolloin ainakin täällä meillä tapahtui säässä selvä muutos leudompaan suuntaan…

Kasvukauden alkaminen näkyy jo kasvimaallakin, jossa monivuotisten vihannesten lisäksi myös syksyllä kylvetyt yksivuotiset alkavat itää. Meillä on tapana kylvää pinaatti jo syksyllä, jotta se saisi mahdollisimman varhaisen startin keväällä ja tuottaisi kunnon sadon ennen kuin yltyy tekemään kukkavartta. Pinaatti on yksi niistä ns. lyhyen päivän kasveista, joiden viljely on valoisan alkukesämme aikana hieman hankalaa. Nyt pinaatin hoikat sirkkalehdet kurkistavat jo maasta!

Syksyllä istutettu talvivalkosipuli näyttää palstalla ensimmäisiä elonmerkkejään, samoin kuin mustajuuri. Syksyllä sadonkorjuun yhteydessä istutimme pienimmät mustajuuren juuret uudestaan maahan, jotta ne kasvaisivat lisää kokoa. Mustajuurtahan saa myös puutarhaliikkeistä istukkaina, joten välttämättä ei tarvitse hankkia siemeniä, jos haluaa päästä maistelemaan omaa tuoretta mustajuurta syksyllä.

 

 • Pinaatti itää

  Pinaatti itää

  Valkosipuli työntyy maasta

  Valkosipuli työntyy maasta

  Mustajuuren verso

  Mustajuuren verso

Myös puutarhassa ovat monivuotiset sipulit alkaneet vihertää. Iloitsemme erityisesti siitä että suosikkimme karhunlaukka tuntuu tykkäävän uudesta kasvupaikastaan metsäpuutarhassa. Ehkä tulevaisuudessa meillä on ikioma karhunlaukkalehto!

Hortasesonkikin eli villivihannesten satokausi on alkanut kun vuohenputki on lähtenyt versomaan. Ensimmäiset lehdet ovat nyt valmiit korjattaviksi ja ne ovatkin parhaimmillaan nuorina ja raikkaina. Nokkosta saadaan vielä jokunen aika odottaa, kunnes versot ovat venyneet korjuukuntoon eli noin kymmensenttisiksi.

 

 • Karhunlaukan verso

  Karhunlaukan verso

  Vuohenputki versoo

  Vuohenputki versoo

  Nuoria nokkosenversoja

  Nuoria nokkosenversoja

Kaikki nämä kasvukauden alkamisesta kielivät merkit tarkoittavat siis sitä, että on korkea aika hankkia siemenet kevään ensimmäisiä kylvöjä varten! Seuraava istutusaika alkaa huhtikuun 23. päivänä ja siitä tuleekin kiireistä aikaa kasvimaalla…

Vastakaikua

  Anne · Huhtikuun 12. päivänä 2015 klo 22.28

  Teillä on ihastuttavan informatiivinen sivu. Olen keltanokka ja tuskaillut kylvö- ja istutusajankohtien suhteen. Helpotusta toi, kun löysin sivuiltanne puutarhan vuodenajat artikkelin. Tarkoitukseni oli jo kiireesti viikonloppuna saada lavaan porkkanaa ja palsternakkaa ym. aikaisia, mutta kaikkea ei vain ehdi lasten kanssa. Ostin myös messuilta kuukalenterin, mistä tietää, milloin istutusaika alkaa (kerroit 23.4.)? Mun kalenterin mukaan nyt vkonloppuna olisi ollut perunan/sipulin ja juurikasvien kylvö/istutus. Pienen lapsen takia taimikasvatus on haastavaa sisällä (kiipeilee joka paikkaan), joten osaisitko neuvoa taimikasvatuksesta kasvihuoneessa tai oletko törmännyt blogiin tms. jossa kerrottaisiin omakohtaisia kokemuksia, milloin mitäkin taimia kasvihuoneeseen? Yölämmityksestä on toki huolehdittava vielä. Asun Vantaalla.
  Aurinkoista kevättä ja onnistuneita kylvöjä!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Huhtikuun 13. päivänä 2015 klo 8.12

   Kiitos kivasta palautteesta Anne! Samoin mekin alussa tuskailimme, mikä saikin meidät tutkimaan asiaa ja kehittämään tuon oman fenologisen kalenterimme. Luonnon merkit osoittavat, milloin aika on kypsä kylvöille, mutta se ei tietenkään tarkoita etteikö myöhemminkin voisi aloittaa. Me puutarhurit vain tuppaamme olemaan kärsimättömiä ja haluamme aina maksimoida kasvukauden pituuden! Kannattaa tarkistaa siemenpussista tai siemenluettelosta, kuinka pitkä kasvuaika kullakin lajikkeella on, ja laskea sen mukaan milloin viimeistään pitää olla asialla, jos haluaa kunnon sadon. Et todellakaan ole vielä myöhässä porkkanoiden ja palsternakan kanssa!

   Tietysti kun sinulla on lava käytössä niin voit aloittaa vieläkin aikaisemmin kuin me avomaalla viljelevät. Sama pätee kasvihuoneeseen, mutta siitä meillä ei (valitettavasti) ole (vielä) kokemusta – haaveissa on kyllä oma kasvihuone kun pihan remontti on saatu siihen vaiheeseen… Jos meillä olisi kunnon lava niin tarkistaisimme maan lämpötilan mittarilla ja aloittaisimme aikaiset kylvöt kun se on siinä kahdeksan asteen paikkeilla.

   Me noudatamme ns. biodynaamista kuukalenteria (ks. artikkelimme Kuukalenteri puutarhanhoidossa). Kuukalentereitakin on hieman erilaisia, kaikissa ei tunneta istutusajan käsitettä. Biodynaamisen kalenterin mukaan juuripäivät alkoivat sunnuntai-iltana ja jatkuvat varhaiseen tiistaiaamuun. Itse lähdemmekin tänään korjaamaan ja istuttamaan maa-artisokkaa, vaikka enää ei olekaan istutusaika. Tällä kertaa aikataulumme määräytyy sadonkorjuun mukaan! Ei tuota kuukalenteriakaan kannata liian orjallisesti noudattaa jos se on hankalaa. Mielestämme suurin hyöty siitä on, että se tekee puutarhanhoidosta suunnitelmallisempaa: tulee etukäteen mietittyä milloin ryhtyy mihinkin hommaan eikä sen jälkeen enää stressaa aikatauluista. Bonusta on jos siitä vielä on jotain ”taivaallista” hyötyä…!

   Hyvää viljelyonnea sinulle Anne!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Huhtikuun 25. päivänä 2015 klo 18.12

  Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kasvukausi alkoi meidän seuduilla 8.4.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook