Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Sinivuokko kukkii

Sinistäkin sinisempi sinivuokko

Tuntuuko vain siltä, vai ovatko sinivuokot tänä keväänä aivan erityisen, häikäisevän sinisiä?

Sinivuokko puhkesi meidän puutarhassamme kukkaan menneellä viikolla. Se on meille keskikevään airut, merkki kasvukauden alkamisesta. Tosin ilmatieteen laitos ei vielä ole julistanut termistä kasvukautta alkaneeksi missään päin Suomea, mutta sehän voidaankin tehdä vasta jälkikäteen.

Termisen kasvukauden määritelmä on, että lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila noussut pysyvästi yli viiden asteen. Koska keväällä vuorokauden keskilämpötila voi vaihdella pitkäänkin viiden asteen molemmin puolin, tilannetta seurataan kymmenen vuorokauden ajan ennen kuin terminen kasvukausi julistetaan alkaneeksi. Eipä olisi ihme, jos se ajoittuisi tänä vuonna täällä etelässä toisen pääsiäispäivän tienoille, jolloin ainakin täällä meillä tapahtui säässä selvä muutos leudompaan suuntaan…

Kasvukauden alkaminen näkyy jo kasvimaallakin, jossa monivuotisten vihannesten lisäksi myös syksyllä kylvetyt yksivuotiset alkavat itää. Meillä on tapana kylvää pinaatti jo syksyllä, jotta se saisi mahdollisimman varhaisen startin keväällä ja tuottaisi kunnon sadon ennen kuin yltyy tekemään kukkavartta. Pinaatti on yksi niistä ns. lyhyen päivän kasveista, joiden viljely on valoisan alkukesämme aikana hieman hankalaa. Nyt pinaatin hoikat sirkkalehdet kurkistavat jo maasta!

Syksyllä istutettu talvivalkosipuli näyttää palstalla ensimmäisiä elonmerkkejään, samoin kuin mustajuuri. Syksyllä sadonkorjuun yhteydessä istutimme pienimmät mustajuuren juuret uudestaan maahan, jotta ne kasvaisivat lisää kokoa. Mustajuurtahan saa myös puutarhaliikkeistä istukkaina, joten välttämättä ei tarvitse hankkia siemeniä, jos haluaa päästä maistelemaan omaa tuoretta mustajuurta syksyllä.

 

 • Pinaatti itää

  Pinaatti itää

  Valkosipuli työntyy maasta

  Valkosipuli työntyy maasta

  Mustajuuren verso

  Mustajuuren verso

Myös puutarhassa ovat monivuotiset sipulit alkaneet vihertää. Iloitsemme erityisesti siitä että suosikkimme karhunlaukka tuntuu tykkäävän uudesta kasvupaikastaan metsäpuutarhassa. Ehkä tulevaisuudessa meillä on ikioma karhunlaukkalehto!

Hortasesonkikin eli villivihannesten satokausi on alkanut kun vuohenputki on lähtenyt versomaan. Ensimmäiset lehdet ovat nyt valmiit korjattaviksi ja ne ovatkin parhaimmillaan nuorina ja raikkaina. Nokkosta saadaan vielä jokunen aika odottaa, kunnes versot ovat venyneet korjuukuntoon eli noin kymmensenttisiksi.

 

 • Karhunlaukan verso

  Karhunlaukan verso

  Vuohenputki versoo

  Vuohenputki versoo

  Nuoria nokkosenversoja

  Nuoria nokkosenversoja

Kaikki nämä kasvukauden alkamisesta kielivät merkit tarkoittavat siis sitä, että on korkea aika hankkia siemenet kevään ensimmäisiä kylvöjä varten! Seuraava istutusaika alkaa huhtikuun 23. päivänä ja siitä tuleekin kiireistä aikaa kasvimaalla…

Vastakaikua

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Connect with Facebook