Suvivirren aikaan | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Suvivirren aikaan

'Heta' kukkii

Omenankukista aikaisimmat ehtivät kuin ehtivätkin koristamaan koulun päättymisviikonlopun juhlallisuuksia.

Kotipihamme omenapuista Heta on avannut ensimmäiset ruusuiset nuppunsa – on todella kevään suloisin aika! Omenankukkia säestävät lemmikin taivaansiniset kukat. Ne täplittävät kaikkia puutarhan kolkkia, joissa on viime kesänä ollut laikku paljasta maata. Lemmikki kylväytyy todella helposti ja valitsee paikkansa puutarhassa itsenäisesti, tai ainakin puutarhurin avustamana esimerkiksi kompostimullan mukana. Valkoisessa puutarhassa kukkii tuoksumaratti, jonka muodostamasta matosta nousevat morsiusleinikin nappimaiset kukinnot. Kun myös satakieli on pitkästä aikaa pesiytynyt meidän tienoille, tunnelma on täydellinen!

 • Lemmikki kukkii

  Lemmikki kukkii

  Valkoisessa puutarhassa kukkii

  Valkoisessa puutarhassa kukkii

Metsäpuutarhassa on alkamassa myös alppiruusujen kukinta. Alkaa siis olla aika vierailla Mustilan arboretumissa, siitä on tullut meille jokavuotinen perinne alppiruusujen kukinnan aikoihin. Muitakin alppiruusuista tunnettuja puistoja toki löytyy, esimerkiksi Helsingin Haagasta.

Alppiruusun kukinta on alkamassa

Alppiruusun kukinta on alkamassa

Sitä ennen pitää kuitenkin saada istutustyöt valmiiksi kasvimaalla. Eilen juuripäivänä oli vuorossa perunan istutus ja punajuurten kylväminen. Tänään kukkapäivänä on tarkoitus jatkaa muun muassa papujen kylvämisellä. Edellisellä istutusajalla kylvetyt härkäpavut ja herneet ovat jo itäneet papupenkissä, nyt on pensas- ja salkopapujen vuoro. Salkopavuille on jo pystytetty korkea köynnöstuki; se näyttää tähän aikaa vuodesta absurdilta, mutta loppukesästä se on yleensä osoittautunut aivan liian matalaksi!

 • Perunat odottavat istuttamista

  Perunat odottavat istuttamista

  Härkäpapu

  Härkäpapu

  Salkopavuille on asennettu tuki

  Salkopavuille on asennettu tuki

Kostea kevät on saanut nurmiheinät kasvamaan kohisten. Meillä on keräävä ruohonleikkuri ja otamme talteen ruohosilpun levitettäväksi katteeksi kasvimaalle kunhan se ensin on hieman kuivahtanut. Paitsi katteena ruohosilppu on myös hyödyllistä lannoitetta. Meidän kokemuksen mukaan erityisesti valkosipuli viihtyy kun katteena on ruohosilppua: se estää kosteutta haihtumasta ja ravitsee samalla. Hyvä yhdistelmä ravinteita ja kosteutta vaativalle valkosipulille!

 • Ruohosilppu kuivahtamassa

  Ruohosilppu kuivahtamassa

  Valkosipuli on saanut ruohokatteen

  Valkosipuli on saanut ruohokatteen

Myös kasvimaalla on ollut oma-aloitteisia levittäytyjiä: kehäkukkia ja vihanneskrassia meidän ei juuri tarvitse kylvää, koska ne ovat tehneet sen itse! Se on siis merkki, että kumpaakin voi kylvää jo aikaisin keväällä tai jopa syksyllä jos haluaa varmistua siitä, että saa satoa mahdollisimman aikaisin. Kehäkukat on nyt siirretty kumppanuuskasveiksi vihanneksille, ja vihanneskrassista syntyi jo pippurinen salaatti lounaalle al fresco. Ihanaa kun säät ovat alkaneet jo lämmetä niin että tarkenee ruokailla ulkosalla!

 • Kehäkukka on kylväytynyt itse

  Kehäkukka on kylväytynyt itse

  Vihanneskrassisalaattia

  Vihanneskrassisalaattia

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *