Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Sydänkevät kasvimaalla

Lehtikaalin taimia

Tänä vuonna sydänkevät koitti parisen viikkoa tavanomaista aikaisemmin: vaahteran kukinta alkoi puutarhassamme jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Myös kasvimaalla kevät edistyy nopeasti.

Kevät on edistynyt kuin ”pikakelauksella”; tuntuu että kaikki on puhjennut kukkaan yhtä aikaa! Sini- ja valkovuokot samanaikaisesti, kun normaalisti valkovuokko antaa odottaa itseään paljon sinistä serkkuaan kauemmin. Kiurunkannukset, kevätkaihonkukat, tuoksuorvokit, kevättähdet, sinililjat, imikät ynnä muut kevätkukat kilpailevat pölyttäjien suosiosta. Koivun kukinta on ennätyksellisen runsas ja tienoo peittyy keltaiseen siitepölyyn. Nyt kaivattaisiin lisää puhdistavia sateita, toistaiseksi taivas on ollut kovin kitsas…

Kiurunkannukset ja imikät sulassa sovussa

Kiurunkannukset ja imikät sulassa sovussa

Tänä vuonna on siis ollut erityisen hyödyllistä seurata kevään edistymistä luonnon merkkien mukaan almanakan sijasta. Meidän puutarhakalenterimme mukaan vaahteran kukkiminen kertoo sydänkevään alkamisesta ja siitä, että kasvimaalla voidaan siirtyä kylvämään jo muitakin kuin kaikkein kylmänkestävimpiä vihanneksia.

Esikasvatettuja taimia

Esikasvatettuja taimia

Vaikka kevät edistyy vauhdilla, kovin lämmintä ei ole ollut muutamia poikkeusjaksoja lukuun ottamatta. Myös yöt ovat olleet kylmiä, mikä saa puutarhurin varomaan liikaa innostusta istuttaa esikasvatettuja taimia vielä avomaalle. Taimia karaistaan viemällä ne ulos päiviksi ja tuomalla taas yöksi sisätiloihin suojaan, kunnes ne ovat tottuneet ulkoilmaan. Ehkä jo tulevalla istutuskaudella voidaan istuttaa ulos kestävimmät esikasvatetut taimet kuten kaalit.

Spelttijyviä villiyrttien ja tuoksuorvokin kera

Spelttijyviä villiyrttien ja tuoksuorvokin kera

Meillä ovat huhtikuussa esikasvatusta varten kylvetyt kasvit taimettuneet hienosti ja pian voimme ryhtyä jo napostelemaan baby-leaf-kokoisia lehtivihanneksia. Yhdessä monivuotisten lehtivihannesten, villiyrttien ja aikaisten syötävien kukkien kuten tuoksuorvokin kanssa ne tuovat kauan kaivattua vihreää ruokapöytään!

Toukokuun istutusaika alkaa perjantai-iltana 2. toukokuuta ja kestää melko lailla tasan kaksi viikkoa. Jos sää vain sallii niin tulevan kauden kylvöohjelmassa ovat meillä muun muassa salaatit, vihanneskrassi, rukola, mangoldi, punajuuri, retikka, retiisi, härkäpapu ja monet yrtit kuten tilli, korianteri ja kesäkynteli. Perunoista ensimmäiset ovat itäneet istutuskuntoon, osa saa ehkä jatkaa itujen kehittämistä vielä jonkin aikaa. Arimmat kasvit kuten kurpitsat ja kurkut kylvetään vielä esikasvatettaviksi sisätiloissa.

Istutusaika jakautuu seuraavasti:

  • kukkakasvien kylvämiselle, leikkaamiselle ja istuttamiselle otollisia päiviä ovat 3.5. kello 9–17, 4.–5.5. kello 16 asti, 10.5. kello 12 jälkeen sekä 14.5. kello 12 asti ja taas kello 18 jälkeen. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä ovat 21.–22.5. ja 24.5. Jos hedelmäkasveja ei ehdi kylvää ja istuttaa hedelmäpäivinä niin kukkapäivät ovat niille toiseksi paras vaihtoehto.
  • lehtikasveille otollisia ajankohtia on tälläkin istutuskaudella vähänlaisesti: 5.5. kello 17 jälkeen ja 6.5. kello 18 jälkeen sekä 15.–16.5., joten kiirettä pitää salaattien, mangoldin ja yrttien kylvön kanssa. Niitä voi tarvittaessa jatkaa istutusajan jälkeisinä lehtipäivinä 23. ja 25.5.
  • hedelmäkasvien kannalta parhaita päiviä ovat kylvökalenterin mukaan 3.5. kello 18 jälkeen sekä 7.5. kello 11 jälkeen – 10.5. Istutusajan jälkeen 17.5. ja 26.–27.5. sopivat hedelmäkasveille kuten pavuille, kurpitsoille ja kurkuille.
  • juurikasveille otollisia päiviä ovat istutusajalla 11.–13.5. sekä istutusajan jälkeen 19.–20.5. ja 28.–29.5. Punajuuri, retikka ja retiisi sekä peruna ovat juurikasveja.

Vastakaikua

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook