Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Sydänkevät palstalla ja puutarhassa

Kasvimaa sydänkeväällä

Kuluneella istutusajalla kevätkylvöt pääsivät tosissaan vauhtiin ja saatiin pääosin jo valmiiksikin.

Toukokuun istutusajan alkaessa oli sydänkevät aluillaan: vaahtera aloitteli kukintaansa. Näin istutusajan päätyttyä limetinkeltaiset pikkukukat peittävät maan ja versonvihreät lehdet ovat avautuneet – tienoo näyttää taas uudenlaiselta!

Vaahteran jälkeen kukkaan puhkesivat kirsikat. Tänä vuonna helluntaipäivänä vietettiin kuudetta kertaa kirsikankukka­juhlaa eli japanilaisittain Hanamia Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja japanilaistyylisessä puutarhassa. Tapahtuma on paisunut suosituksi happeningiksi ja väkeä oli paljon liikkeellä, osa japanilaisiin asuihin sonnustautuneina. Väkijoukossa näkyi niin kimonoja kuin lolita-asujakin! Muutenkin sydänkevät oli saanut ihmiset liikkeelle: helluntai­viikonloppu oli kuulemma kesäkauden vilkkaimpia tapahtumapäiviä Helsingissä!

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha

Helluntaiviikonlopun hallitseva elementti oli kuukalenterin mukaan lämpö – ja se tuntui: ilmassa oli ukkosta vaikka aivan hellelukemiin ei meidän seuduilla päästykään. Ainakin tällä kertaa kuukalenterin ”ennustus” kävi siis toteen! Hedelmäpäivinä pääsimme vihdoin kylvämään herneet ja härkäpavut. Koska maa oli lämmennyt yli 12 asteen päätimme saman tien kylvää myös salko- ja pensaspavut, vaikka ajankohta oli muihin vuosiin nähden melko aikainen. Nyt täytyy vain toivoa ettei säässä tapahdu dramaattista takapakkia, vaan pavut selviävät harson alla mahdollisista kylmistä öistä. Myös vessapaperi­rullissa esikasvaneet maustefenkolin ja salaattifenkolin taimet istutettiin jo ulos helluntaiviikonloppuna.

Helluntain jälkeen kuukalenterin mukaan siirryttiin viileämpään maa-elementtiin ja sekin osui kohdalleen: sää viileni tuoden sateita ja tuulia. Istutusajan lopun juuripäivinä istutimme esi-idätetyt siemenperunat, joita onkin tänä vuonna neljää eri lajia: Mayan Twilight, Asparges, Linzer Delikatess ja Amandine.

Munakoison ensimmäinen hedelmä

Munakoison ensimmäinen hedelmä

Lopuksi täytyy vielä mainita, että viimevuotinen munakoisokasvi, joka säästyi kuin ihmeen kaupalla yli talven huoneenlämmössä, on suonut meille jo ensimmäisen hedelmänsä tällä kasvukaudella! Se päätyi kypsyttyään sulostuttamaan yhtä lempiruoistamme eli ratatouille’a.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook