Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Ruskasyksy alkaa

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Syyskuun sää on meillä päin ollut enimmäkseen leppoisa: aurinko on hellinyt ja lämmintä on piisannut pitkään. Elokuun runsaiden sateiden jälkeen on ollut kuivempaa lukuun ottamatta muutamaa sadepäivää kuun alussa sekä viileiden öiden mukanaan tuomaa kastetta ja sumua. Puutarhassa ja palstalla on ollut mukava puuhailla syyshommissa!

Vaikka kalenterin mukaan vietetään jo syksyä ja torstaina oli syyspäiväntasaus eli tähtitieteellisen syksyn avajaiset, terminen syksy on alkanut vasta maan pohjoisosissa. Terminen syksyhän tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila on +10 ja 0 asteen välillä. Kasvukausi siis jatkuu vielä, sillä termisen kasvukauden katsotaan päättyvän vasta, kun keskilämpötila laskee alle +5 asteen.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen syyskuun alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla Suomessa on odotettavissa noin asteen tavanomaista korkeampaa keskilämpötilaa (todennäköisyys on 70–80 %), joten lauha sää saattaa hyvinkin jatkua pitkään – ties vaikka meillä olisi pitkä ja leppoisa syksy edessä!

Murattisyklaami kukkii

Murattisyklaami kukkii

Leppoisa siinäkin mielessä, että syystöiden loppuun saattamiselle ei tule kiire, jos sää pysyy leutona. Kompostia ehtii rakennella hiljalleen ja syksyn istutus- ja sadonkorjuuajat voi käyttää hyväkseen kiirettä pitämättä. Maan muokkaaminen sadonkorjuun jälkeen jää monina syksyinä kesken tai kokonaan tekemättä, kun säät yhtäkkiä hyytyvät. Kevät on kuitenkin niin lyhyt vuodenaika, että töitä ei kannata lykätä yli talven. On kuin panisi rahaa säästöpossuun, jos syksyllä ehtii valmistautua seuraavan kasvukauden varalle!

Syksyn puutarhatöiden yhteydessä on myös hyvä tilaisuus havainnoida, mitä kaikkea puutarhassa onkaan ehtinyt tapahtua kauden aikana. Me löysimme tällaiset pikkutaimet niittäessä uutta niittyämme: lienevät tuijia? Nyt ne ovat päässeet ruukkuun jatkamaan kehittymistä – tätä menoa saamme omista taimista kokonaisen tuija-aidan!

 • Tuijan taimia?

  Tuijan taimia?

  Tuijan taimet ruukussa

  Tuijan taimet ruukussa

Syyspäiväntasauksen jälkeen päivän lyheneminen alkaa tosin tuntua yhä selvemmin, joten valoisaa aikaa liikenee aina vain vähemmän puutarhassa vietettäväksi. Harmi, sillä nyt on paras aika nauttia syksyisen puutarhan kauneudesta: ruskasyksy hehkuvine väreineen on alkanut. Tänä vuonna ruskan lisäksi ihastusta herättää luonnon uhkea hedelmällisyys; monen kasvin sato on ollut erityisen runsas tänä vuonna. Se koskee niin hyöty- kuin koristekasvejakin: omenat notkuvat sadon painosta, pihlajat loistavat punaisina ja tammet ovat intoutuneet tuottamaan ennätyksellisen määrän terhoja!

Tammenterhosatoa

Tammenterhosatoa

Kuun kaudet syksyn aikana

Kuu siirtyi alenevalle radalle sopivasti syyspäiväntasauksen jälkeen, 23. päivänä syyskuuta. Alenevan kuun kausi eli istutusaika päättyy 4. lokakuuta, jolloin kuun rata alkaa taas tehdä korkeampaa ja korkeampaa kaarta taivaallamme. Sen jälkeen loka–marraskuussa on vielä istutusaikoja 21.10.–4.11. sekä 17.11.–1.12. joten sadonkorjuulle ja syyskylvöille tulee vielä monia hyviä tilaisuuksia ainakin eteläisessä Suomessa.

Koivuangervo punertaa

Koivuangervo punertaa

Meillä ei vielä alkavalla kaudella ole tarkoitus nostaa maa-artisokkaa tai piparjuurta, koska ne voivat täällä etelässä hyvin jatkaa kasvuaan vielä seuraavaan istutusaikaan. Vihannesten syyskylvötkin on parempi tehdä myöhemmin, jotta ei ole riskiä siementen itämisestä tämän vuoden puolella. Myös valkosipulin istutuksen jätämme lokakuun tai marraskuun kaudelle, kun maa on jo viilennyt. Siemenet ja istukassipulit ehtii siis hyvin vielä hankkia!

Alkanut kuun kausi näyttää seuraavanlaiselta:

 • istutusajan ensimmäisiä päiviä ei kylvö- ja korjuukalenterin mukaan pidetä kovin suotuisina aikoina planeettojen liikkeiden vuoksi, vaan suositellut ajat alkavat pääosin vasta tiistaista 27.9.
 • hedelmäkasveille suotuisia päiviä ovat 27.–29.9. jolloin voi vaikkapa istuttaa hedelmäpuita ja pensaita. Istutusajan jälkeen hedelmäpäiviä ovat 8.–9.10. ja 17.10. illalla kello 16 lähtien. Esimerkiksi varastoitavat omenat voi poimia tuolloin.
 • juuripäiviä on istutusajalla 30.9.–1.10. kello 12 asti sekä 2.–3.10. kello 18 asti. Ne sopivat varastoitavien juurikasvien kuten esimerkiksi porkkanoiden, palsternakkojen ynnä muiden juuresten korjaamiseen. Istutusajan jälkeen juurikasveille suotuisia aikoja on 10.–11.10. ja 18.–20.10. kello 17 asti.
 • istutusajalla kukkapäiviä on 1.10. kello 13–23 sekä 4.10. Esimerkiksi kukkivia pensaita ja perennoja kannattaa istuttaa tuolloin, jotta ne saavat hyvän alun ensi kasvukauteen. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä on 12.–13.10. Ne sopivat juurikasveja lukuun ottamatta kaikkien muiden kasvien sadonkorjuuseen.
 • lehtikasveille suotuisat päivät istutusajalla ovat 5.–7.10. Lehtipensaat ja ‑perennat ovat silloin istutusvuorossa. Istutusajan ulkopuolella lehtipäiviä on 14.–16.10. kello 14 asti. Lehtipäiviä ei ylipäänsä suositella sadonkorjuupäiviksi.

Sillä tavoin edetään syyspäiväntasauksesta oravan päivään. Mutta mikä oikein onkaan oravan päivä? Se selviää seuraavan kuu-kauden alkaessa…

Vastakaikua

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Connect with Facebook