Syysruokaa lehtikaalista | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Syysruokaa lehtikaalista

Lehtikaali ’Dwarf Green Curled’

Sitkeä lehtikaali sinnittelee kasvimaalla. Nyt siitä loihditaan mausteisia ruokia koleiden syyspäivien lämmikkeeksi.

Useimmat lehtikaalilajikkeet eivät pane pahakseen pienestä pakkasesta, päinvastoin: usein maku vain paranee hallan purtua. Monet lehtikaalit ovat maultaan hieman happamia, minkä vuoksi jotkut niitä vierastavatkin. Happoisuus kuitenkin vähenee kylmäkäsittelyn seurauksena. Joissakin resepteissä neuvotaankin ensin ryöppäämään lehtikaali ja sen jälkeen siirtämään se jääveteen. Tämä on kuitenkin tarpeetonta, jos halla on hoitanut asian. Tai jos kaali on vähemmän happoista lajiketta.

Mausteinen lehtikaalikeitto

Mausteinen lehtikaalikeitto

Tänä vuonna viljelemistämme lajikkeista Red Russian on ollut meidän makuun hieman liian hapan, kun taas Dwarf Green Curled ja Nero di Toscana kelpaavat hyvin sellaisinaan. Hieman yllättäen Red Russian osoittautui kuitenkin parhaaksi lajikkeeksi tämän hetken trendiherkun eli lehtikaalisipsien valmistukseen!

Viime viikonloppuna korjasimme loput lajikkeiden Dwarf Green Curled ja Nero di Toscana lehtitupsut. Ensiksi mainitusta teimme intialaisin maustein höystettyä lehtikaalikeittoa, joka lämmittää mukavasti ja sopii kevyeen kasvisruokavalioon, vaikkapa paastopäivän ateriaksi.

Lehtikaali-makkaramuhennos

Lehtikaali-makkaramuhennos

Palmukaalista teimme tuhdimpaa ruokaa kypsentämällä sen raaka-makkaran kanssa muhennokseksi. Muhennos saa makunsa makkarasta, joka saa mielellään olla chilillä maustettua chorizoa, sekä savustetuista paprikoista tehdystä paprikajauheesta, joka antaa ruoalle jännittävän aromin. Jos haluaa valmistaa muhennoksesta kasvisversion taikka ei onnistu saamaan raaka-chorizoa käsiinsä, niin savustetulla paprikajauheella ruokaan saa oikeanlaisen säväyksen. Muhennos on näet saanut inspiraationsa portugalilaisesta lehtikaalikeitosta caldo verdestä, jota ei voi ajatellakaan ilman chorizon makumaailmaa.

Maulle on myös eduksi, jos makkaran voi kypsentää ankan- tai hanhenrasvassa. Jos on siis tehnyt Martin päivänä ruokaa hanhesta tai ankasta ja saanut rasvaa talteen, niin sen voi nyt käyttää hyväkseen!

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *