Tapahtui istutuskaudella | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Tapahtui istutuskaudella

Porkkanaa, palsternakkaa ja lehtiretiisiä

Päättyneellä istutuskaudella kylvö- ja istutustyöt jatkuivat, mutta rikkaruohojen kitkeminen ja kasvustojen harventaminen oli pääosassa. Samalla päästiin jo maistelemaan tämän kesän satoa.

Kylvimme suoraan avomaalle samettikukan siemeniä ja esikasvatettavaksi lehti- ja palmukaalia, paksoita sekä sikurisalaattia. Tavoitteena on että ensi istutuskaudella voisimme istuttaa ne syysvihanneksiksi ja venyttää sillä tavoin satokautta mahdollisimman pitkälle syksyyn, jotta kaikki sato ei valmistuisi samaan aikaan. Viime vuonna kasvukausi jatkui täällä etelässä aina marraskuun alkupuolelle asti, joten jos tänä vuonna sattuisi yhtä leuto syksy voisimme korjata kaalisatoa vielä marraskuussa.

Edellisellä istutuskaudella istutetuista hallanaroista kasveista kurkut ja kurpitsat eivät ole viihtyneet alkukesän viileässä säässä. Osa taimista lakastui pian istuttamisen jälkeen, osa taas juroo eikä näytä juurikaan kasvavan. Päätimme kokeilla ehtisikö tähän aikaan avomaalle kylvetty kurkku ja kesäkurpitsa tuottaa satoa ja kylvimme parin lakastuneen kasvin tilalle uudet siemenet. Saattaa kuitenkin olla että tämä kesä ei kerta kaikkiaan sovi lämpöä kaipaaville kasveille, niin kauan on sää pysynyt viileänpuoleisena.

Harvennussalaatti

Harvennussalaatti

Menneen kauden ykköshomma oli rikkaruohojen kitkeminen ja taimien harventaminen. Sen sijaan kastelua ei ole tarvittu, sen on luonto hoitanut! Harvennetut pikkuporkkanat ja palsternakat päätyivät vokkiin oliiviöljyn ja lehtiretiisin kanssa. Koulimme myös liian tiheään kylvettyjä salaatteja ja ylimääräisistä salaatintaimista syntyi herkullinen vihersalaatti, kun niiden päälle vielä silputtiin kasvimaalta kitketyn vesiheinän meheviä lehtiä.

Kukkapäivänä keräsimme nokkosta ja peltokortetta käytteitä varten. Nokkosesta teimme kastelulannoitetta, kun taas peltokortteesta saa varsin tehokasta ruiskutetta sienitauteja vastaan. Se ehkäisee esimerkiksi perunaruton ja tomaattia piinaavien sienitautien leviämistä: peltokortekäytteessä on piitä ja se muodostaa lehtien pinnalle suojaavan kalvon. Ainakin aikaisempina vuosina se on toiminut mainiosti.

Peltokortteesta keitettä

Peltokortteesta keitettä

Jouduimme korjaamaan myös satoa varastoon, vaikka useimmissa tapauksissa se olisi parempi tehdä istutuskauden ulkopuolella. Pinaatti on kasvanut hurjaa vauhtia ja uhkasi ryhtyä kukkimaan, joten olemme jo syöneet ja pakastaneet lähes kaiken! Pinaatti oli kylvetty viime marraskuussa ja ilmeisesti olimme aivan vahingossa valinneet lajikkeen (America), joka itää ja viihtyy hyvin kylmässä. Joka tapauksessa se kasvoi suuremmaksi ja muhkeammaksi kuin koskaan aikaisemmin, vaikka kasvoikin vähäravinteisella lohkolla. Ehkä meidän pitäisi kylvää vielä pinaattiakin syksyä varten?

Kasvimaa juhannuksen jälkeisellä viikolla 2012

Kasvimaa juhannuksen jälkeisellä viikolla 2012

Kasvimaa on nyt todella kukoistava: peruna näyttää terveeltä, mansikan raakileet paisuvat silmissä ja kylvörivit tuuhentuvat vauhdilla. Ainoastaan edellä mainitut kurkku ja kurpitsa sekä tomaatti kasvavat kituliaammin kuin aikaisempina vuosina. Sen sijaan papu on itänyt ja kehittynyt hyvin viileästä säästä huolimatta. Istutussäkissä varsinkin salaattifenkolin ja latva-artisokan kasvu on lupaavaa.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *