Me olemme Puutarhan väki | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Me olemme Puutarhan väki

Om oss

Me olemme Täti Punainen ja Setä Sininen, puutarhahullu pariskunta pääkaupunkiseudulta. Asumme remontin keskellä pienessä omakotitalossa, hoidamme hämyisää kotipuutarhaa ja viljelemme vihanneksia kaupungin palstalla. Tykkäämme hyvästä ruoasta ja matkustelemme mielellämme. Tämä blogi on meidän puutarhapäiväkirjamme, johon tallennamme kokemuksia luonnonmukaisesta puutarhahoidosta ja palstaviljelystä (Olemme kasvimaalla), oman sadon jalostamisesta ruuaksi (Olemme keittiössä) sekä rintamamiestalon ja sen pihan remontoinnista (Olemme remontissa). Välillä olemme vapaalla (Olemme vapaalla), mutta silloinkin ajatukset pyörivät puutarhan ympärillä! Täti Punainen pitelee kynää ja Setä Sininen vastaa visuaalisesta puolesta, mutta lopputulos, niin kuin puutarhaharrastuskin, se on yhteinen juttu!

  • Setä Sininen

    Setä Sininen

    Täti Punainen

    Täti Punainen

Puutarhan väen haastattelu

Milloin aloititte puutarhaharrastuksen ja miksi?

Tulemme molemmat perheistä, joissa puutarhanhoito on olennainen osa elämää. Monet lapsuuden parhaista hetkistä on vietetty puutarhassa, sen vuoksi aikuisenakin on aina tuntunut luontevalta harrastaa jotain puutarhaan liittyvää. Jo ennen kun saimme oman puutarhan. Puutarhanhoito on harrastus joka ankkuroi ihmisen luontoon ja sen kiertokulkuun. Vuodenkierrolla ja sään muutoksilla on aivan erilainen merkitys silloin, kun niistä on niin riippuvainen kuin puutarhuri on. Meille puutarhat ja kulttuuriympäristöt ovat osa luontoa siinä missä koskemattomatkin luontokohteet. Merkitystä on myös sillä, että itse viljelemällä saa sellaisia kasviksia kuin haluaa eikä ole täysin riippuvainen kaupan tarjonnasta. Herkkusuina arvostamme mahdollisimman tuoreita ja maukkaita elintarvikkeita!

Millainen puutarha teillä on?

Asumme pääkaupunkiseudulla eli Suomen 1b -vyöhykkeellä. Kotitalomme tontilla on kokoa noin 900 m² eli ”metropolialueen” mittakaavassa se ei ole aivan pieni muttei suurensuurikaan. Osa tontista on itää viettävää rinnettä, jossa maaperä on moreenia, täynnä isoja kiviä. Tontin alavan osan pohjamaa on tuhtia savea. Humuskerros on melko ohut molemmilla aluieilla. Puutarhassamme kasvaa useita isoja vanhoja puita, vaahteroita ja tammia, sekä hieman pienempiä kuusia ja tuijia. Aurinkoisia ja keittiöpuutarhaksi soveltuvia alueita ei siis ole kovin paljon.

Keittiöpuutarhassa

Keittiöpuutarhassa

Meillä on kuusi kohopenkkiä yrttejä ja vihanneksia varten kotipihassa, mutta sen lisäksi olemme hankkineet viljelypalstan varsinaista kasvimaata varten. Se on noin kilometrin päässä kotoa. Myös kasvimaa on itään viettävässä rinteessa, mutta maa on siellä muhevampaa; aluetta on selvästi viljelty vuosisatojen ajan. Palsta on muuten hyvä, mutta viereinen pensasistutus hieman varjostaa. Meillä on siis sekä kotipuutarhassa että viljelypalstalla hieman liian vähän valoa ja lämpöä, mikä tekee viljelemisestä joskus haastavaa.

Mitkä ovat lempikasvinne?

Emme erityisesti keräile erikoisia tai harvinaisia kasveja, ellei sellaisiksi lasketa esim. perinteisiä tomaattilajikkeita tai vanhoja ruusuja. Pidämme vanhoista asioista ylipäänsä, joten kaipa siihen liittyy myös perinnekasvien kunnioitus.

Kääpiösamettikukka

Kääpiösamettikukka

Kauniita kasveja ovat mielestämme sellaiset, joita ei ole jalostettu kauhean kauas alkuperästään, tai jotka ovat seurausta pitkästä, luonnonmukaisesta jalostusperinteestä. Itsekin harrastamme eräänlaista jalostusta: keräämme mielellämme siemeniä mielenkiintoisista risteymistä, joita puutarhassa syntyy. Esimerkiksi samettikukat ovat hauskoja, koska ne tuottavat joka kesä uudenlaisia väriyhdistelmiä!

Lempikasvejamme ovat erityisesti yrtit sanan laajassa merkityksessä eli kasvit joita voi käyttää kulinaarisesti tai lääkinnällisesti. Setä Sininen tykkää katajasta ja persiljasta, Täti Punainen Välimeren varpumaisista yrteistä kuten timjamista, laventelista, salviasta ja rosmariinista.

Tunnearvoltaan suuria ovat kasvit, jotka jotenkin liittyvät omaan historiaan. Esimerkiksi muratti, joka on kotoisin entisen kodin puutarhasta ja on nyt kotiutunut uuteen. Se jäi piharemontissa pahasti maamassojen alle ja tuhoutui maata myöten. Mutta sinnikkäästi juuret alkoivat puskea uutta vartta heti kun ylimääräiset läjät poistettiin sen päältä. Sellaista kasvia ei voi olla rakastamatta!

Mikä on puutarhafilosofianne ja esikuvanne puutarhureina?

Heinäkuinen kasvimaa

Heinäkuinen kasvimaa

Ei meillä varsinaista filosofiaa ole taikka mottoa. Mutta joukko periaatteita kylläkin. Kaipa ne muodostavat eräänlaisen filosofian jonka punainen lanka on se, että puutarhassa onnistuu kun toimii luonnon kanssa yhteistyössä. Jos yrittää jotain sellaista, mikä ei ole myötäkarvaan luonnon kanssa, aloittaa taistelun jonka varmasti häviää, ennemmin tai myöhemmin! Viljelemme siis luonnonmukaisesti ilman väkilannoitteita ja myrkkyjä. Noudatamme saksalaisen Maria Thunin kehittämää, kuunkiertoon perustuvaa kylvö- ja korjuukalenteria sekä nelivuotista viljelykiertoa. Koristetarhassa esikuvana on brittiläinen puutarhalegenda Beth Chatto, joka on ”oikea kasvi oikeaan paikkaan” ‑ajattelun pioneeri. Eli olennaista on ymmärrys puutarhan olosuhteista ja istutusten suunnittelu sen mukaisesti.

Mitkä ovat lempiruokianne ja millaista ruokavaliota noudatatte?

Ihana salaatti perinnetomaateista

Ihana salaatti perinnetomaateista

Olemme periaatteessa kaikkiruokaisia, mikään luonnollinen ruoka-aine ei ole täysin pannassa – kaikelle on aikansa ja paikkansa. Suosimme sesonkiruokaa eli sitä mikä kulloinkin puutarhassa kasvaa. Ruokavaliomme on kasvispainotteinen ja erityisesti yrttejä käytämme paljon. Yleensä aloitamme kokkaamisen miettimällä mistä kasviksista haluamme ruokaa laittaa, ja vasta sitten mietimme tarvitaanko lisäksi munaa, maitotuotteita, kalaa tai lihaa. Emme kuitenkaan ole erityisen ihastuneita erilaisiin lihan korvikkeisiin, joita tiukassa kasvisruokavaliossa usein käytetään. Tykkäämme kotiruuista tulivatpa ne mistä päin maailmaa tahansa. Erityisesti Välimeren, Lähi-idän sekä Intian keittiöt kuuluvat suosikkeihimme, unohtamatta kotoisia Pohjois- ja Keski-Eurooppalaisia ruokalajeja. Suosimme lähiruokaa, joten käytämme lähinnä sellaisia raaka-aineita, joita voi tuottaa Suomen lähialueilla. Sen vuoksi reseptiemme raaka-aineluetteloissa on melko vähän eksoottisia aineksia.

Miten teillä on aikaa puutarhanhoitoon ja kaikkeen muuhun?

Kohti Königsheim’ia

Kohti Königsheim’ia

Meillä ei ole mökkiä eikä venettä, eikä paljon muitakaan harrastuksia kuin puutarhanhoito, ruuanlaitto – ja tällä hetkellä remontointi. Ulkoiluakin tulee harrastettua vähemmän kuin haluaisimme, mutta yritämme aina silloin tällöin karata patikoimaan tai pyöräilemään luontoon. Puutarhanhoito on meille luontoharrastus muiden joukossa.

Mikä sai teidät ryhtymään puutarhabloggareiksi?

Blogi syntyi kun halusimme siirtää puutarhapäiväkirjamme ja ‑valokuvamme sähköiseen muotoon. Ajattelimme että tehdään saman tien myös reseptipankki sekä remonttipäiväkirja. Ja miksei kaikkea voisi myös jakaa muiden kanssa? Ystävät ja tuttavat jotka tietävät meidän viljelevän kuukalenterin mukaan, kyselevät usein siitä milloin olisi hyvä hetki johonkin puuhaan. Blogin kautta he voivat halutessaan seurata tekemisiämme. Emmekä pane pahaksemme jos saamme uusiakin ystäviä blogin kautta!

Mitä blogeja ja nettisivuja seuraatte?

Täytyy myöntää että aikaa jää vähän edes puutarha-aiheisten blogien ja nettisivujen seuraamiseen, vaikka se olisi niin mukavaa. Yritämme seurata sielunveljien ja -sisarten puuhia meillä ja muualla maailmassa! Kunhan ehdimme, lisäämme blogiin linkkejä suosikkisivustoihimme.

Jäikö sinulle jotain kysyttävää? Lähetä rohkeasti viestiä alla olevalla lomakkeella!

Vastakaikua

    Maarit · Maaliskuun 29. päivänä 2014 klo 9.19

    Laventelia googlatessa löysin teidät. Sivustonne on balsamia sielulle… Luulenpa että sillon tällöin kurkkaan kuulumisianne. Olen aloitteleva mökkeilijä Päijänteen rannalla ja mietin mitä luonnonmukaista – ei kaupunkilaista – hyöty- ja koristekasvia täällä yrittäisin saada kukoistamaan.

    Antoisaa sesongin alkua!

    Maarit

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Eevis · Kesäkuun 2. päivänä 2014 klo 17.40

    Tein tänään fenkoli-parsa-perunasosekeittoa. Levätessä etsin tietoa fenkolista ja sitten se heitti minut tänne teidän blogiinne. Avomaankurkun taimeni ovat jo pellolla, mutta istutan ne vasta huomenna. Lehti-ja keräkaalin taimia jo istutin. Teimme aamulla kohopenkit kurpitsoille ja tarkoitus on kokeilla uutta katetta mansikalle. Samaa materiaalia, jota käytetään energiapuukasojen peittämiseen. Toivottavasti tuuli ei vatkaa sitten taimia sen kanssa. Otan taimet sitä mukaa, kun rönsyjä tulee ja voimiakin pitää välillä kerätä. Vaikka sitten leipomalla piimäkakkua. Kiitos kuutiedoista.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    JohannaHS · Elokuun 8. päivänä 2014 klo 0.13

    Orapihlaja-aita toi minut blogiinne, ja löysin niin monta puhuttelevaa (tuttua) juttua, että pitää jäädä seuraajaksi. Harvoin kommentoin mihinkään blogeihin, mutta tämä taitaa olla jo neljäs kommenttini Puutarhaanne. Kiitos!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *