Toukokuun istutusaika alkaa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Toukokuun istutusaika alkaa

Persiljan kylvö

Sunnuntaina illansuussa alkaa taas alenevan kuun kausi eli istutusaika. Luvassa on kiireiset kaksi viikkoa kasvimaalla, sillä nyt on sopiva aika kylvää useimpia viljelykasveja.

Toukokuun istutusaika alkaa 12.5. ja päättyy 23.5. eli tuon ajanjakson kuu on laskevalla radalla. Kylvö- ja korjuukalenterin mukaan silloin on suotuisa ajankohta kylvämiselle ja istuttamiselle. Näihin aikoihin alkaa meidän tienoilla uusi vuodenaika: sydänkevät. Silloin maa on jo lämmennyt ja valmis vastaanottamaan siemenet ja pikkutaimet syliinsä! Terminen kesä alkaa täällä usein äitienpäivän tienoilla, ja helatorstain säästä päätellen piakkoin saatetaankin terminen kesä julistaa alkaneeksi Etelä-Suomessa – sehän koittaa kun vuorokauden keskilämpötila asettuu suht pysyvästi yli 10 asteen. Viime päivinä läntiset ilmavirtaukset ovat tuoneet lämmintä kosteaa ilmaa Suomeen ja ensimmäiset todella kesäiset, hellivän lämpimät päivät on koettu.

Tämä tarkoittaa ruuhka-aikaa kasvimaalla: pääosa kylvöistä tehdään tämän istutusajan aikana. Nyt uskallamme jo kylvää herneet ja härkäpavut, mikä jäi tekemättä huhtikuun istutusaikana koska pidimme maan lämpötilaa vielä hieman liian alhaisena. Kylvöohjelmassamme on juureksia kuten retiisiä, retikkaa, juuripersiljaa ja punajuurta. Siemenperunat ovat itäneet muutamia viikkoja autotallin ikkunalla ja ne alkavat olla valmiit istuttamista varten. Salaattien kasvattaminen aloitettiin jo huhtikuussa kotipihan istutussäkeissä mutta nyt sitä jatketaan myös kasvimaalla. Myös mangoldin kylvöaika on käsillä. Lisäksi meille on kertynyt paljon yrttien siemeniä, joiden kylvö on nyt ajankohtainen; joukossa on niin yksi- kuin monivuotisiakin yrttejä, osa tuttuja ja osa aivan uusia kokeiluja.

Salaatti ’Kasseler Strünkchen’

Salaatti Kasseler Strünkchen

Mielenkiintoista tulee olemaan kuinka paljon pääsemme jo tämän istutusajan aikana istuttamaan esikasvatettuja taimia avomaalle. Mukulasellerin, salaattifenkolin ja kaalintaimia voi varmaan istuttaa jos säät jatkuvat suotuisina, mutta kurpitsoille, kesäkurpitsoille ja kurkuille tämä kausi taitaa vielä olla liian aikainen. Kylmänarkoja kasveja ei kannata istuttaa ainakaan ilman suojausta ennen kuin hallanvaara väistyy; meillä se tapahtuu yleensä touko–kesäkuun vaihteen tienoilla. Myös papujen osalta täytyy tarkkaan seurata maan lämpötilaa ennen kuin päättää kylvämisestä: pavunsiemenet mätänevät liian kylmässä maassa. Lämpötilan pitäisi olla vähintään 12 astetta.

Istutusaika jakaantuu eri kasviryhmien osalta seuraavasti:

  • Hedelmäpäiviä ovat 17.5. kello 14 alkaen – 19.5. Silloin kylvämme muun muassa hernettä ja härkäpapua.
  • Kukkakasveille suotuisia päiviä ovat 13.–15.5. kello 19 asti sekä 23.5. kello 15–22. Kukkivat yrtit kylvetään silloin.
  • Lehtipäiviä ovat 15.5. kello 20 alkaen – 17.5. kello 13 asti. Nämä päivät ovat vilkkaita, koska ohjelmassa on paljon lehtikasveja: salaatteja, kaaleja, yrttejä ynnä muuta.
  • Juurikasvien kannalta suotuisia päiviä ovat 12.5. kello 18 lähtien sekä 20.–23.5. kello 14 asti. Silloin on juuresten kylvämisen ja perunan istuttamisen aika.

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Toukokuun 24. päivänä 2013 klo 17.08

    Terminen kesä alkoi kuin alkoihin meillä muutamaa päivää ennen äitienpäivää eli 7.–8.5. (ilmatieteen laitoksen kartta on vähän epäselvä).

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *