Toukotyöt jatkuvat | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Toukotyöt jatkuvat

Hanami 2015 Roihuvuoressa

Kirsikankukat kertovat sydänkevään alkaneen; on aika suunnitella toukotyöt tulevaa istutusaikaa ajatellen.

Puutarhakalenterissamme sydänkevään tunnuskasvi on vaahtera, jonka limetinkeltainen kukinta julistaa vuoden suloisimman ajan alkamista. Tänä vuonna se tapahtui tavanomaista aikaisemmin, jo heti vapun jälkeen. Kevät on siis yhä etuajassa, vaikka säät ovat jatkuneet epävakaisina: sitkeästi ovat matalapaineet kulkeneet Pohjolan kautta ja tuoneet vaihtelevuutta säätilaan. Auringonpaiste on vaihtunut sadekuuroihin tämän tästä ja tuulistakin on ollut, eikä lämpötilakaan ole kohonnut kovin korkeisiin lukemiin. Yöt ovat olleet kylmiä.

Kevään kaunottaret

Kirsikkapuumme ensimmäinen kukinta

Kirsikkapuumme ensimmäinen kukinta

Vaihteleva sää ei kuitenkaan tunnu haittaavan muita kuin meitä ihmisiä. Linnut melskaavat kiihkeään keväiseen sävyyn ja puutarhassa puhkeaa päivittäin kukkaan uusia kaunottaria! Samoihin aikoihin vaahteran kanssa aloittivat kukintansa myös koristekirsikat, joita istutimme puutarhaamme viime kesänä kahta eri sorttia: rusokirsikkaa ja koristekirsikkaa Accolade. Voimme siis alkaa harrastaa hanamia eli kirsikankukkien ihailua myös omalla pihalla. Tosin rusokirsikat eivät näytä vielä kukkivan tänä keväänä, ja Accoladeistakin vain yksi kukkiin runsaammin. Mutta mitä vähemmän kukkia, sitä enemmän ihailua ne harvat saavat osakseen! Kävimme kyllä ihastelemassa kirsikankukintaa myös Roihuvuoren Hanami-juhlassa helatorstaina. Siellä kirsikankukkia riitti!

Viileistä säistä huolimatta maan lämpötila on meidän kasvimaalla noussut jo yli 12 asteen. Alkaa siis olla aika kylvää myös sellaisia vihanneksia, joita suositellaan kylvettäväksi vasta kun ”maa on lämmennyt”. Kuu- ja kylvökalenterin mukainen istutusaika alkaakin sopivasti ensi viikolla eli toukokuun 20. päivänä kello 17, ja se jatkuu aina kesäkuun 3. päivään asti. Jos kevään edistyminen jatkuu samanlaisessa etunojassa kuin tähänkin asti, tulevalla istutusajalla voidaan ehkä hoitaa kevätkylvöt ja ‑istutukset loppuun asti ainakin eteläisessä Suomessa?

Maan lämpö on noussut yli 12 asteeseen

Maan lämpö on noussut yli 12 asteeseen

Istutusajan suunnitelma

Ensi viikolla alkava istutusaika jakaantuu hedelmänmuodostuksen mukaan seuraavasti:

 • kukkapäiviä on 20.–22.5 sekä 31.5.–1.6. kello 17 asti
 • lehtikasveille sopivia kylvöaikoja on helluntaina 24.5. kello 13 asti sekä 1.6. kello 18 lähtien – 3.6.
 • hedelmäkasveille suotuisa ajanjakso on helluntai-iltapäivästä 24.5. kello 14 lähtien – 27.5. kello 11 asti
 • juuripäiviä on 27.5. kello 12 lähtien 30.5. asti

Meidän suunnitelmissa kaudesta tulee kiireinen etenkin lehtikasvien osalta. Esikasvatetut salaatit ja lehtikaalit on aika istuttaa palstalle sekä kylvää lisää nopeampikasvuisia salaatteja, samoin kuin yrttejä.

Ohjelmassa on myös monien hedelmäkasvien kylvämistä ja istuttamista. Pensas- ja salkopavut kylvetään suoraan kasvimaalle, ja esikasvatetut ruusupavut istutetaan omille paikoilleen. Pavut meillä on tapana suojata harsolla muutaman ensimmäisen viikon ajaksi, yhtäältä kylmyydeltä suojaamaan ja toisaalta varjelemaan itäviä taimia rusakoilta, jotka pitävänä niitä suurena herkkunaan! Alla olevassa kuvassa näkyvän harson alla majailevat, edellisellä istutusajalla kylvetyt herneet ja härkäpavut.

Hernepenkki on peitetty harsolla

Hernepenkki on peitetty harsolla

Jos säät sallivat, tarkoitus on istuttaa myös esikasvatetut kesä- ja talvikurpitsat sekä kurkun taimet. Toivottavasti kuun loppupuolella on jo lämpimämpää… Joka tapauksessa nekin on varauduttava peittelemään harsolla ensimmäisten viikkojen ajan, sillä vaikka maa on lämmennyt, niin halla voi uhata pitkälle kesäkuuhun asti.

Juurikasveista peruna on itänyt istutusvalmiiksi, minkä lisäksi kylvetään punajuuret. Retiisiä, retikkaa ja naurista kylvetään lisää, jotta näistä nopeakasvuisista juureksista saadaan satoa tasaiseen tahtiin kesän aikana.

Puuhaa tulee siis olemaan paljon, joten kannattaa valmistella kasvimaa hyvissä ajoin valmiiksi kylvö- ja istutushommia varten. Itse vietimme helatorstaita levitellen risuhaketta ja -silppua palstojen välisille poluille. Savisessa maassa polut muuttuvat karmeaksi liejuksi jos kesä sattuu olemaan sateinen. Sen sijaan katetuilla poluilla pysyvät kengät puhtaina. Siistiä!

Kasvimaan polut on katettu

Kasvimaan polut on katettu

Vastakaikua

  viv · Toukokuun 19. päivänä 2015 klo 21.45

  Hmm, suuri kiusaus olisi kylvää ja istuttaa tulevana viikonloppuna kaikki mitä vielä puuttuu! En ole vielä uskaltanut laittaa maahan juuri niitä siemeniä jotka kylvetään ”kun maa on lämmennyt”, se on sen verran epämääräinen ilmaus! x)

  Mitä muuten ovat nuo esikasvatettavat salaatit jotka postauksessa mainittiin?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Toukokuun 20. päivänä 2015 klo 20.30

   Niin, varsinkin kun sääennustekin lupaa lämpenevää… Mutta työtä on niin paljon että riittää kyllä koko kahden viikon istutusajalle! Ja harsot on syytä muistaa arimpien kasvien osalta, sillä vaikka maan lämpötila olisikin jo kohonnut niin ilman lämpötila voi kylminä öinä laskea miinukselle 🙁

   Aikaisemmin keväällä kerroimme, että esikasvatamme keräsalaatteja, jotta niistä saisi satoa aikaisemmin. Toki niitä voi kylvää suoraan avomaallekin, joten vielä ehtii!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    pupuska · Toukokuun 23. päivänä 2015 klo 9.15

    Me olemme istuttaneet maahan kaupasta ostetut salaatin tyngät, kunhan ensin olemme ne lehdet käyttäneet… vajaassa parissa viikossa on tullut uutta kasvua vaikka on näin kylmää ollutkin. Eli ne ruukuissa kasvavat salaatit kannattaa maahan tuikata, muovi ruukku vain irti, tiukassa on mutta voi irroittaa vaikka lievää väkivaltaa käyttäen, salaatti jatkaa tyytyväisenä kasvuaan. Myös persiljaa olen laittanut noin, mutta ei ihan niin hyvin kasva, ehkä on ollut liian kylmää.

    Aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Toukokuun 23. päivänä 2015 klo 11.19

    Hyvä idea pupuska, monien kaupan ruukkusalaattien ja -yrttien elämää voi jatkaa tuolla tavoin istuttamalla parempiin multiin. Jos muoviruukussa on isot raot pohjassa niin sitä ei välttämättä tarvitse edes poistaa. Kannattaa katsoa, että juuret ovat hyvässä kunnossa eli vaaleita ja elinvoimaisia (eikä tummia, jo mätäneviä). Persilja on oikukas kasvi ylipäänsä; se aloittaa kauden vähän epäröiden. Eli en luopuisi heti toivosta!

    Aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Kesäkuun 9. päivänä 2015 klo 19.30

  Terminen kesä alkoi ilmatieteen laitoksen mukaan 19.5.2015 täällä Uudellamaalla.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *