Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Uusi istutusaika

Pistokkaat ja siementaimet

Maaliskuun 29. päivänä alkaa taas istutusaika eli ratatasossaan laskevan kuun kausi, joka on erityisen suotuisa jakso kylvö- ja istutustöitä ajatellen. Se päättyy pääsiäismaanantaina 9.4. Vielä ei ole mahdollista kylvää suoraan ulos ilman lavaa tai muita erityisjärjestelyjä, mutta esikasvatusta jatketaan kiihtyvällä tahdilla.

Edellisellä istutuskaudella kylvimme mm. hidaskasvuisia yrttejä, tomaattia, purjoa, mukulaselleriä ja latva-artisokkaa sekä istutimme pelargonien pistokkaita. Salvioita lukuunottamatta kaikki kylvökset ovat jo itäneet, tosin purjo vain harvakseltaan. Sen siemenet olivatkin aika vanhoja. Aiomme kylvää loput purjon siemenet tällä istutuskaudella, jotta saamme tarpeeksi taimia.

Taimipöytä

Taimipöytä

Mitkään viime kaudella kylvetyt kasvit eivät ole kyllin isoja koulittaviksi, mutta helmikuussa kylvetty basilika on ehtinyt niin isoksi, että on aika istuttaa taimet isompiin potteihin. Kylvimme helmikuussa kahta eri lajiketta: isolehtistä Aton-basilikaa ja pienilehtistä Balkon Star-lajiketta, joka kasvaa tuuhean pensasmaiseksi, mutta pysyy pienikokoisena. Tällä kaudella aiomme kylvää myös sitruunabasilikaa Mrs. Burns’ Lemon, jonka siemenet saatiin viime viikolla Exotic Gardenilta.

Tilasimme Exotic Gardenilta myös timjamia, jota oli tarkoitus kylvää jo viime istutuskaudella, mutta siemenet olivat loppuneet. Lajikkeita on kaksi: tavallinen ryytitimjami sekä sitruunatimjami Fragrant Charm.

Tämän istutuskauden aikana aiomme kylvää avomaatomaattia, jota meillä on kolmea eri lajiketta: Outdoor Girl, Gardener’s Delight ja Roma nano. Viimeksi mainittu tarttui mukaan siementenvaihtotapahtumasta, toivottavasti se pärjää ulkona… Täydellinen heräteostos on munakoiso Applegreen, jonka siemeniä tilasimme Exotic Gardenilta ilman sen kummempaa harkintaa, koska siemenluettelossa luvataan, että se on aikainen ja tulee toimeen hieman kylmemmässäkin kasvupaikassa kuin muut munakoisolajikkeet. Saa nähdä löytyykö sille sopivaa paikkaa!

Tulevalla istutusajalla voi aloittaa myös kaalin esikasvatuksen. Kylvämme nyt vain suippokaalia, sillä ajattelimme tänä vuonna kokeilla lehtikaalien kasvattamista vasta keskikesästä alkaen, ne kun kehittyvät nopeasti ja kasvavat vielä syyskylmälläkin.

Pelargonien emotaimet on tarkoitus istuttaa uudelleen tällä kaudella. Kaikki pistokkaat ovat lähteneet hienosti kehittymään, mutta eivät vielä kaipaa isompaa ruukkua.

Istutuskauden suunnitelma on tämä:

  • Kukkapäivät ovat 30.–31.3. sekä 8.–9.4. klo 13 asti. Silloin kylvämme lisää laventelia ja istutamme pelargoneja.
  • Hedelmäpäiviä on vain yksi: 3.4. Silloin täytyy ehtiä kylvää tomaattilajikkeet ja munakoiso.
  • Lehtikasveille suotuisia päiviä on enemmän: 1.–2.4. sekä 9.4. klo 14–24. Silloin kylvämme lisää purjoa, suippokaalia, basilikaa, timjamia ja lehtiselleriä sekä koulimme basilikan taimia.
  • Juuripäiviä olisivat 29.3. sekä 5.4. klo 12 lähtien, mutta meillä ei tulevan kauden aikana ole ohjelmassa yhtään juurikasvia.

Tälle istutuskaudelle on tyypillistä, että hedelmäkasveille suotuisia aikoja on vähän. Ylipäätään pääsiäinen ei ole kovin suotuisaa aikaa puutarhatöitä ajatellen, koska pitkäperjantaina ja lankalauantaina ei kylvö- ja korjuukalenterin mukaan kannata tehdä mitään puutarhatöitä…

Vastakaikua

    Kuje · Huhtikuun 1. päivänä 2012 klo 16.29

    Onpa kiva sivusto teillä (ja informatiivinen!), nyt tänne löysin ensimmäistä kertaa. Mukava kuulla, että kuukalenteri on teillä todettu hyväksi, itse olen siihen juuri vasta alkanut tutustua. Aurinkoisia kevätpäiviä!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Connect with Facebook