- uuden sadon perunoita
- suolaa litraa vettä kohden
- 1 tl (5 ml)
- tilliä tai muuta pehmeää yrttiä maun mukaan
- nippu
- voita (tai öljyä)
Pane riittävä määrä vettä kiehumaan sopivankokoiseen kattilaan. Lisää suola veteen. Huuhtele yrtit ja erota lehdet varsista. Voit panna varret keitinvettä maustamaan.
Pese perunat puhtaiksi, harjaamalla jos tarpeen. Kun vesi kiehuu kunnolla lisää perunat veteen. Jos mukulat ovat eri kokoisia, laita ensin kattilaan isoimmat ja vasta muutaman minuutin päästä pienemmät mukulat. Keitä yhteensä noin 15–20 minuutin ajan lajikkeesta riippuen kunnes perunat ovat kypsiä. Sopivan kypsä peruna ei putoa haarukasta, mutta ei myöskään hajoa kun sen ottaa haarukkaan.
Silppua yrtin lehdet sillä aikaa kun perunat kiehuvat.
Valuta vesi pois kattilasta ja poista yrtinvarret. Anna perunoiden kuivahtaa hieman pitämällä kattilaa ilman kantta kuumalla levyllä. Jos perunoita ei syödä heti, voit peittää ne talouspaperilla ja hieman raolleen jätetyllä kannella. Lisää silputut yrtit sekä voita tai öljyä maun mukaan.
Anna kuulua