Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Väinönputkijuoma

väinönputken nuoria lehtiä ja varsia
n. 200 g
sokeria
n. 200 g
vettä
4-5 dl
sitruuna
1
kivennäisvettä tai tavallista vettä maun mukaan

Huuhtele väinönputken lehdet ja varret ja pilko ne karkeiksi paloiksi. Kiehauta vesi ja lisää sokeri. Anna sokerin liueta veteen ja lisää sitten väinönputki. Keittele noin puolen tunnin ajan. Purista mehu sitruunasta ja lisää seokseen. Anna jäähtyä ja suodata sitten juomatiiviste pulloon. Valmista juomaa saat lisäämällä tiivisteeseen vettä tai kivennäisvettä. Aloita kokeilemalla sekoitussuhdetta 1 osa tiivistettä 10 osaa vettä, ja laimenna tai lisää tiivistettä sen jälkeen maun mukaan.

Väinönputkijuoma

Väinönputkijuoma

Vastakaikua

  pia · Toukokuun 27. päivänä 2015 klo 20.54

  Kuulostaa ihanalta, olen etsinyt netista Angelica ohjeita (asun Irlannissa) ja taidan kokeilla tata juomaa! Onko talle mitaan kayttorajoituksia? Jossain sanottiin etta vainonputkiteeta saisi kayttaa vain kuukauden verran, desi kerrallaan…? Oletko kuullut mokomasta?
  Kiitoksin,
  Pia Cork/Ireland

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Toukokuun 28. päivänä 2015 klo 20.33

   Hei Pia, kiva että meillä on lukijoita Irlannissakin!

   Väinönputken lehdet ja lehtiruodit ovat varsinkin näin alkukesästä niin mietoja, että niitä voi huoletta käyttää tämänkaltaisissa resepteissä. Rohtona väinönputkesta käytetään etenkin juurta ja siemeniä, koska ne sisältävät enemmän eteerisiä öljyjä ja muita vaikuttavia aineita kuin kasvin muut osat. Jos yrttiteetä tekee näistä kasvinosista niin silloin ei ehkä kannata nauttia sitä suuria määriä kerralla. Suurin riski väinönputkessa lienee kuitenkin se, että sen voi sekoittaa johonkin muuhun sarjakukkaiseen kasviin, niissähän on myös hyvin myrkyllisiä kasveja. Siksi käytämme vain itse viljelemäämme väinönputkea.

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Elina Lanu · Kesäkuun 22. päivänä 2022 klo 13.36

  Hei, minä olen tehnyt väinönputkimuehua aikas paljon. Asun Utsjoella ja täällä sitä kasvaa hyvin. Laitan väöinönputkea lehtineen, varsineen sankooon ja keitettyä vettä päälle. Kun vesi jäähtynyt laitan n. 50 g sitruunahappoa tai viinihappoa, sekoita hyvin. Pai päivää tässä saavat olla ja sitten otan lehdet pois ja siivilöin mehun, lisään sokeria maun mukaan ja kuumennan, ei keitetä. Pullotetaan saman tein, lämpimänä. Hyvää on ja voi ns. lantrata esim. Vichyllä tms…

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook