Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Koristekirsikka 'Accolade' kukassa

Kuukauden päivät sitten ihmettelimme kevään edistymisen vauhtia. No sehän on jatkunut aina vain hurjempana: helatorstain tienoilla Suomen ylle parkkeerasi korkeapaine, joka toi mukanaan hellesään. Tämän vuoden äitienpäivä oli ilmatieteen laitoksen mukaan ennätyksellisen lämmin!

Niin ihanasti kuin helle helliikin meidän ihmisten luita, on siinä myös harmilliset puolensa: monen villivihanneksen paras satokausi jäi melko lyhyeksi kun versot venyivät silmissä jättäen nuoruuden nopeasti taakseen. Puutarhassa kaikki tuntuu olevan kukassa samaan aikaan, valkovuokko ja luumupuu, kevätesikko ja lemmikki.

Kukinta myös päättyy nopeasti lämpimässä säässä. Jokakeväinen juhlahetki, vaahteran kukinta, jäi vain muutaman päivän pituiseksi. Toivottavasti sentään koristekirsikat jaksavat pidempään, jotta kevään hanami-juhlat eivät mene pieleen. Puhumattakaan koulun päättäjäisistä ja valmistujaisjuhlista, joita on perinteisesti vietetty omenan kukkiessa – nyt kuun puolessavälissä omenan nuput ovat jo päättäväisesti avautumassa!

Kannattaa siis nauttia jokaisesta ohikiitävästä illasta kun esimerkiksi koristekirsikka, tarhavarjohiippa, kevätlinnunherne ja kirjopikarililja kukkivat (tämän postauksen kukkamannekiinit)!

Tarhavarjohiippa kukkii

Tarhavarjohiippa kukkii

Toukotyöt jatkuvat

Edellisellä istutuskaudella saimme tehtyä avomaalla ensimmäiset kylvöt, vaikka vapun tienoilla sää ottikin tilapäisesti takapakkia. Niin kylmää ei kuitenkaan ollut, että maa olisi sanottavasti viilennyt. Terminen kasvukausi oli täällä meidän tienoilla alkanut 14. huhtikuuta, mikä olikin jo näkynyt monivuotisten vihannesten heräämisenä.

Härkäpapu, pinaatti, porkkana, mustajuuri, nauris, pinaatti, persilja, tilli ja erilaiset lehtisalaatit kylvettiin silloin avomaalle. Perunakin istutettiin samaan aikaan maa-artisokan kanssa.

Tänä iltana on taas alkamassa alenevan kuun kausi eli istutusaika, ja nyt eletään varmaan jo kesää termisissä vuodenajoissa. Vielä ei ilmatieteen laitos ole julistanut termisen kesän alkaneen, mutta tuskinpa asiassa on enää epäilyksen sijaa menneen viikon helteiden jälkeen. Alkavalla istutusajalla pääsemme siis ainakin täällä etelässä jo viimeistelemään kylvöt ja varmasti myös istuttamaan esikasvatetut taimet. Näyttää siltä, että maaliskuinen ennustuksemme käy toteen: kasvukaudesta on tulossa verrattain aikainen!

Tulevina viikkoina aiomme siis kylvää pensas- ja salkopavut, puna- ja raitajuuren, mangoldin sekä korianterin. Esikasvatetut lehtikaalit ja keräsalaatit istutetaan samoin kuin ruusupavun, kurkun ja kurpitsojen taimet. Ne ovat vielä aika pieniä, mutta eivätköhän ne kesäkuun alkuun mennessä ehdi venyä istutuskuntoon. Istutusaika päättyy aamulla 1. kesäkuuta.

Kevätlinnunherne kukkii

Kevätlinnunherne kukkii

Istutusaika 18.5.–1.6.2018 jakautuu seuraavasti:

  • kausi alkaa kukkapäivällä 19.5. Lisää kukkakasveille otollisia aikoja on 25.5. kello 16 asti sekä 27.5. kello 11 alkaen 28.5. kello 20 asti
  • lehtikasveille suosiollinen päivä on helluntaina 20.5. (tosin kuukalenterin mukaan kello 11–20 välinen aika ei ole suositeltava, joten parasta olisi olla liikkeellä aamulla tai illalla). Lisää lehtipäiviä on 29. ja 30.5.
  • hedelmäkasvien kannalta otollisia kylvö- ja istuttamisaikoja sekä leikkaamiseen ynnä muihin hoitotoimiin sopivia ajankohtia on 21.–23.5. kello 17 asti sekä 25.5. illalla kello 17–20 ja 31.5. kello 10–21
  • juurikasveille suosiollisia ajankohtia on 23.5. kello 18 lähtien 24.5. puoleenyöhön asti (23.–24.5. välinen yö on erityisen suosiollinen!) Myös 25.5. kello 21 – 27.5. kello 10 sopivat kuukalenterin mukaan juurikasvien kylvöön ja istutukseen.

Näyttää siis siltä, että toukokuun loppupuolen valkeat illat ja aamut kannattaa viettää kylvö- ja istutushommissa!

Kirjopikarililja kukkii vuohenputken seassa

Kirjopikarililja kukkii vuohenputken seassa

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *