Vanha talo herää | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Vanha talo herää

Olemme remontissa

Vanhassa talossa asuvat ovat tottuneet siihen, että elämä on jatkuvaa remonttia – valmista ei tunnu tulevan koskaan. Vanhassa talossa asuminen on pikemminkin elämäntapa tai harrastus kuin vain tapa saada katto päänsä päälle. Toivottavaa onkin, että vanhan talon asukkaiksi valikoituu vain ihmisiä, joilla on tähän elämäntyyliin kutsumusta, muuten asumisesta voi muodostua aika tuskallista! Keskeneräisyys ei ole tilapäistä, se on olotila…

Nykyinen kotimme tuli aikoinaan valittua pikemminkin tontin kuin talon vuoksi: pihaa on vajaat 900 neliötä, josta pieni rintamamiestalo vie vain lounaiskulman. Talossa on tehty peruskorjaus joskus 1970-80-luvulla, mutta nyt se kaipaa taas päivitystä. Perusparannukseksi sitä kai kutsutaan. Menneen vuoden aikana onkin tehty mittava remontti, jossa talon perusmuuri eristettiin ja salaojitettiin sekä asennettiin sadevesijärjestelmä. Kun kerran kaivettiin niin samalla tehtiin myös perustukset pihavarastolle, jonka rakentaminen on tulevissa suunnitelmissa.

Kaivantoa tehdään sadevesiviemärille

Kaivantoa tehdään sadevesiviemärille

Piha on siis ollut myllerryksen kourissa, mutta nyt alamme olla siinä vaiheessa, että pääsemme uudelleen suunnittelemaan ja istuttamaan puutarhaa. Tonttimme on puolittain itään antavassa rinteessä ja puolittain sen alapuolella olevalla tasaisella maalla, joten se kaipaa erilaisia pengerryksiä ja tukimuureja. Osan ehdimmekin jo rakentaa viime kesänä, mutta lisää kivitöitä on tiedossa. Myös oleskelualueiden laatoitukset täytyy asentaa.

Kivityöt ovat yllättävän palkitsevaa puuhaa, mutta puutarhurille on tietysti mieluisinta uusien istutusten suunnittelu ja toteutus. Harvemmin on tilaisuus sellaiseen uudelleenajatteluun, jota meiltä nyt vaaditaan. Talon takana puiden siimeksessä olevaan rinteeseen on suunnitteilla ”metsäpuutarha” ja talon edessä olevalle terassialueelle köynnöskatos ja yrttitarha. Puutarhan alavammalle, puolivarjoisalle alueelle tulee tsehovilainen ”kirsikkapuisto” niittyineen. Ainakin haaveissa!

Jos olet kiinnostunut näkemään kuinka käy, näitä ja muita talon ja puutarhan peruskorjaukseen liittyviä puuhia voit seurata blogissamme ”Olemme remontissa”.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *