Varhaiskevään puuhia puutarhassa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Varhaiskevään puuhia puutarhassa

Jouluruusun aika

Lauantaina huhtikuun 5. päivänä alkaa kuun rata taas laskea taivaalla ja koittaa istutusaika. Eletään kiireistä esikasvatuksen aikaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talvi päättyi täällä Etelä-Suomessa jo 7. helmikuuta – taitaa olla ennätysvuosi tässä mielessä! Tuntuu kuitenkin että kevät on edistynyt periaatteella yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Välillä oli jo leudompaa, mutta viime päivinä lämpötila on hädin tuskin ollut viiden asteen tienoilla päivisin, ja selvästi pakkasella yöaikaan. Viimeisimmän leudon jakson aikana tuli kevät sentään meidänkin puutarhaan, kun varhaiskevään viestintuoja jouluruusu puhkesi kukkimaan!

Raparperi aikaisin keväällä

Raparperi aikaisin keväällä

Muutoin puutarhassa näyttää lohduttomalta. Tämä on niitä hetkiä vuodesta jolloin usko on koetuksella: voiko tästä harmaanruskeasta maisemasta tosiaan muutamassa viikossa kehkeytyä kukkiva keidas!? Kuitenkin, jos tarkkaan katsoo niin näkee että kuolleelta näyttävä maa alkaa jo versoa. Raparperi pullistaa mullan alta, ruohosipuli ja muut monivuotiset sipulit työntyvät maasta, suolaheinien ja hierakoiden ensimmäiset lehdet ovat avautuneet. Jopa syksyllä kylvetty pinaatti on itänyt ja kasvattanut hentoiset sirkkalehdet. Ihan hirvittää pikkuisten pinaatintainten puolesta kun yöt kuitenkin painuvat vielä pakkaselle! Onneksi ennusteiden mukaan istutusajan alkaessa on luvassa vähän lämpimämpää säätä. Ties vaikka pääsisimmekin kylvöhommiin ennen kuin istutusaika päättyy kiirastorstaina (17.4.)?

Pinaatti itää

Pinaatti itää

Jos kasvimaan on syksyllä kääntänyt ja kunnostanut niin se ei välttämättä kaipaa muuta kuin haraamista ja tasoittamista ennen kylvämistä. Ensimmäisenä maahan voi panna siemenet, joiden kylvöohjeessa lukee ”kylvetään aikaisin keväällä”. Näitä ovat esimerkiksi porkkanan, palsternakan, persiljan, retiisin, mustajuuren, pinaatin ja kirvelin siemenet. Ja jos valkosipulin on jättänyt keväällä istutettavaksi niin on syytä toimia heti kun se on mahdollista! Ensimmäinen – tai edellisvuoden viimeinen – sadonkorjuu on myös mahdollinen, jos on syksyllä jättänyt maahan maa-artisokan mukulat. Ne voi nyt korjata ja käyttää osan siemeninä uutta satoa ajatellen. Myös korjaamatta jäänyt vuonankaali kannattaa käyttää ennen kuin se alkaa työntää kukkavartta. Raparperin satoa voi aikaistaa peittämällä kasvin esimerkiksi ylösalaisin käännetyllä ämpärillä. Sen pimeydessä ensimmäiset versot kasvavat nopeasti vaaleiksi ja meheviksi.

Vuonankaali keväällä

Vuonankaali keväällä

Mutta lämpimämpiä säitä odotellessa pääpaino on nyt esikasvatuksessa. Olemme itse jättäneet esikasvatettavien kasvien kylvön suosiolla huhtikuulle, joten istutusajasta on tulossa vilkas: kaalit, salaattifenkoli, lehtiselleri, keräsalaatit, avomaantomaatti, munakoiso sekä esikasvatettavat yrtit ja kesäkukat on tarkoitus kylvää potteihin ja istutuslaatikoihin tulevalla kaudella.

Muita puutarhatöitä ovat puutarhan siivoaminen haravoimalla sekä leikkaamalla pensaat ja talventörröttäjät eli syksyllä sijoilleen jääneet perennojen ja kesäkukkien varret. Onneksi komposti on painunut talven aikana!

Istutusaika alkaa juuripäivänä 5.4. kello 13;

  • lisäksi juurikasvien kylvölle sopivia päiviä ovat 13.–14.4. sekä 16.4 aamupäivä. Jos istutusajalla ei pääse kylvöhommiin, niin myöhemmin kuussa ovat juuripäiviä 22.4. kello 15 asti ja 23.4. kello 15 jälkeen sekä 30.4. kello 13 lähtien 2.5. asti
  • kukkakasvien kylvämiselle, leikkaamiselle ja istuttamiselle otollisia päiviä ovat 6.–8.4. sekä 16.4. kello 13 alkaen ja 17.4. kello 12–20. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä ovat 24.–25.4.
  • lehtipäiviä on tällä istutuskaudella vähän, käytännössä vain 9.4., joten kaalien ja salaattien kylvöjä pitänee jatkaa istutusajan jälkeisenä lehtipäivänä 26.4.
  • hedelmäkasvien kannalta parhaita päiviä ovat kylvökalenterin mukaan 10.4. kello 15 asti sekä 12.4. kello 11–22, sekä istutusajan jälkeen 20.–21.4. ja 29.–30.4. kello 12 asti.

Vastakaikua

    Aloillan kermassa · Huhtikuun 5. päivänä 2014 klo 1.01

    Mun mielestä on just IHANA hetki, kun näkee maan muodon, rikkakasvien juuret on helppo nykiä pehmeästä ja kosteasta maasta, ja unelmat ovat vielä suuria 🙂

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *