Vihreää voimaa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Vihreää voimaa

Nokkosia poimimassa

Nokkonen on suomalaista superruokaa parhaimmillaan.

Aiemmin meillä on ollut puhetta siitä, mitkä oman puutarhan antimet ovat niin ravintorikkaita, että niitä voi pitää superfoodina. Ravintosisältötilastoja tutkimalla huomattiin, että vihreät lehtivihannekset ja ‑yrtit ovat aivan huippuja ravinteikkuudessa. Tämä koskee paitsi varsinaisia viljelykasveja myös niiden ei-toivottuja kumppanuuskasveja eli rikkaruohoja. Niiden parhaimmistoa ei edes pitäisi kutsua noin halventavalla nimityksellä, vaan nimittää niitä käyttökelpoisuuden mukaan joko villivihanneksiksi tai villiyrteiksi. Nokkonen kuuluu tähän eliittiin.

Muiden lehtivihannesten tapaan nokkonen on ravinteikas kasvi, mutta suurikin määrä nokkosenversoja kutistuu ruuanlaitossa aika pieneksi massaksi. Nokkosta on siis hyvä poimia saman tien kunnolla, jotta sen ravinteikkuudesta pääsee nauttimaan täydellä teholla. Reseptikokoelmassamme on esimerkiksi nokkoslasagnen ja nokkospeston ohjeet; molemmissa resepteissä nokkosta käytetään ”ämpärikaupalla”. Tänään esittelemme intialaiseen tyyliin valmistetun muhennoksen, johon voi sesongin mukaan käyttää muitakin lehtivihanneksia tai niiden sekoitusta.

Saag paneer

Saag paneer on intialainen vihannesmuhennos, joka valmistetaan perinteisesti sekoituksesta erilaisia lehtivihreitä, muun muassa vihannesten naatteja. Ruokalaji on nimeltään Palak paneer silloin kun se valmistetaan pinaatista. Paneer on yksinkertainen intialainen tuorejuusto, joka kestää jonkin verran kuumennusta.

Saag paneer nokkosesta ja kurkuma-riisipilahvi

Saag paneer nokkosesta ja kurkuma-riisipilahvi

Juuston avulla tähän kasvisruokaan saadaan lisättyä myös valkuaisainetta. Suomalaiseen versioon voi käyttää kotijuustoa, ja leipäjuuston ystävä voi kokeilla sitäkin. Myös ns. salaattijuustot kuten feta sopivat paneerin vaihtoehdoksi. Reseptiä voi myös varioida käyttämällä halloumia, jolloin juusto kannattaa grillata ennen lisäämistä muhennokseen. Vegaani voi korvata juuston tofulla.

Muhennos maustetaan intialaiseen tapaan eksoottisen makuiseksi, mutta yllättävän monia käytetyistä mausteista voi itsekin viljellä: chilipaprikaa, valkosipulia, korianterinsiemeniä; jopa inkiväärin kasvatus onnistuu ruukussa! Toki voi käyttää myös valmiita maustesekoituksia kuten garam masalaa, tai jättää maustaminen vähemmälle – yksinkertainen resepti venyy moneen makuun.

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *