Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Yläterassin tukimuuri ja laatoitus

Valmis laatoitus

Kutsumme yläterassiksi talon sisäänkäynnin ja kuistin edustalla sijaitsevaa pienehköä liuskekivillä laatoitettua oleskelualuetta, johon mahtuu juuri ja juuri pöytäryhmä. Paikka on tontin lounaiskulmassa sen korkeimmalla kohdalla. Matala liuskekivimuuri rajaa oleskelualueen ja ”leikkaa” rinteen niin, että maan pinta ei laske suoraan talon sokkelia kohti, vaan viettää hieman talosta poispäin. Muurilla on siis tärkeä rooli pintavesien ohjaamisessa ja sokkelin pitämisessä kuivana. Viime kesänä saimme alueen joten kuten entistettyä.

Terassi myllerryksen kourissa

Terassi myllerryksen kourissa

Kun kaivanto talon ympärillä oli lopulta täytetty salaojitus- ja sadevesijärjestelmän asennusurakan jäljiltä, terassi näytti lohduttomalta. Kaivannoista peräisin olleet maamassat olivat tuhonneet lähes kaiken altaan! Yläterassilla tuho oli suurinta, koska tilaa läjitykselle oli vähiten, kun taas kaivanto oli sillä kohdin syvin. Muun muassa tukimuuri oli suurimmaksi osaksi tuhoutunut, samoin kuin istutukset muurin reunustamassa penkissä. Oleskelualueen laattakivet olimme poistaneet jo ennen kaivutöiden aloittamista.

Yläterassilla työt loppuivat ensimmäisenä, joten pääsimme korjaamaan jälkiä jo viime kesänä. Kesälomasta vierähti pari viikkoa asentaessamme tukimuurin ja liuskekivilaatoituksen uudelleen. Muuri on ns. kylmä muuri eli sidosaineena on käytetty vain hiekkaa. Myös laatoitus on hierretty hiekkaan. Käytimme muurin ja laatoituksen tekemiseen tontilla vanhastaan olleita kiviä. Paljon kiviä on löytynyt maasta sitä kaivettaessa, ilmeisesti jotkut alkuperäisen pihan laatoitetuista poluista ovat myöhempinä vuosina jääneet hiekan ja nurmen alle. Ikävä kyllä aikaisemmat asukkaat ovat kaivaneet maahan myös ikävämpiä yllätyksiä: paljon on löytynyt ihan silkkaa jätettä! Rakennusjätettä entisistä remonteista kuten sähkökaapeleita, betonimöhkäleitä, käytöstä poistettuja putkia ynnä muuta, mutta myös muovista ja metallista kotitalousjätettä. Toimiva jätehuolto taitaa olla aika viimeaikainen ilmiö jopa pääkaupungissa!

Laatoitus valmistuu

Laatoitus valmistuu

Uusia kiviä emme ostaneet, vaikka vanhat eivät kaikilta osin olekaan kovin helppokäyttöisiä kivitöissä. Paljon on pieniä kiviä, joista on vaikea saada tukevaa muuria. Isot kivet puolestaan ovat epäsäännöllisen paksuisia, joten laatoituksen tekeminen on ollut haastavaa. Aika hyvin olemme kuitenkin onnistuneet, vai mitä sanotte? Muuri on ”organisen” kaareileva muodoltaan ja oleskelualueen laatoitus pyöreä. Jatkossa ladomme seinustalle vielä mukulakiviä sekä päällystämme talon taakse johtavan polun liuskekivillä.

Lisää näistä kivitöistä kuulette ensi kesän aikana, kun pihan kunnostus (toivottavasti) edistyy. Ja tietysti uusista istutuksista muurin reunustamassa penkissä!

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

    Connect with Facebook