Naistenviikolla on perinnetiedon ja tilastojenkin vastaisesti ollut päivisin poutaista ja kaunista, ainakin meidän kulmilla. Kun kuukin on sopivasti asettunut alenevalle radalle, aika on ollut mitä parhain yrttien keruulle niin puutarhasta kuin luonnostakin!
Lauantai ja sunnuntai olivat hedelmäpäiviä eli toiseksi parhaita heti kukkapäivien jälkeen yrttien sadonkorjuuta ajatellen. Istutusajan kukkapäiviä on vielä tulossa ensi viikolla, mutta koska emme ole juuri nyt lomalla ja sääkin suosi viikonloppuna, päätimme omistaa pyhänseudun yrttien korjuuseen.
Korjuuolosuhteet
Nyrkkisääntö on että ainakin mausteena, lääkinnällisesti tai tuoksujen vuoksi käytettävät yrtit korjataan poutasäällä ja mieluiten ennen puolta päivää. Silloin ovat aromit parhaimmillaan. Toki lajikohtaisia eroja on, joten jos haluaisi maksimoida eteeristen öljyjen ja aromiaineiden määrän keräämissään yrteissä, pitäisi tutustua tarkemmin kunkin kasvilajin ominaisuuksiin.
Useimmat kukat korjataan kukinnan alkuvaiheessa, esimerkiksi kehäkukat. Mutta laventelin paras korjuuhetki riippuu käyttötarkoituksesta. Jos kerää laventelia koristeeksi tai ruoanlaittoon, paras hetki on mielestämme juuri ennen kuin teriöt tähkässä aukeavat. Teriöt putoavat joka tapauksessa kuivatessa pois, joten täydessä kukassa kerätyt laventelit ovat kuivuttuaan vähän suttuisia. Aromia on joka tapauksessa yllin kyllin vaikka kukat olisi korjattu vähän aikaisemmin! Myös lehtiyrtit on parasta kerätä viimeistään juuri ennen kukinnan alkamista. Monien yrttien osalta tuo hetki on käsillä näin heinäkuussa.
Jos sen sijaan yrtistä käytetään juuret on vielä syytä odotella. Juurisato korjataan tavallisesti kasvukauden lopulla, joten sadonkorjuu ei vielä ole ajankohtaista. Paras aika juurten keräämiseen on aamulla, koska aromiaineet ovat silloin vielä kasvien juurissa. Luonnollisesti myös siemensadon kerääminen on ajankohtaista vasta hieman myöhemmin, kun kukinta on ohi ja siemenet kypsyneet.
Yrttien säilöminen
Useimmiten yrtit joko kuivataan tai pakastetaan. Meillä kuivataan suurin osa kerätyistä yrteistä. Keittiössä on kaksikin kuivaustelinettä sekä seinällä pitkä bambukeppi, joihin niputettuja yrttejä voi ripustaa kuivumaan. Kukkien terälehtiä ja pieniä yrtinlehtiä kuivaamme bambusta tehdyssä itämaisessa korissa, joka on alunperin tarkoitettu höyryssä keittämistä varten. Se sopii kuitenkin mainiosti myös kuivattamiseen, koska yrtit ovat pimeässä mutta ilmavassa tilassa kun korin laittaa esimerkiksi ritilän päälle. Jos tila ei muuten riitä, yrttejä levitellään sanomalehdelle jääkaappipakastimen päälle tai saunan lauteille. Siellä niitä täytyy silloin tällöin käydä pöyhimässä jotteivät ne ehdi homehtua.
Kuivaaminen onnistuisi myös uunissa matalalla lämmöllä mutta tuntuu jotenkin energiantuhlaukselta käyttää sähköä tällaiseen tarkoitukseen. Oikean kuivurin ostamista olemme kyllä harkinneet.
Laventelia, mäkimeiramia, marunoita, kehäkukkaa
Menneenä viikonloppuna korjasimme erityisesti laventelia, koska sen kukinta on juuri alkamassa. Osa teriöistä olikin jo auennut. Kukkivia tähkiä keräsimme maljakkoon ihailtaviksi, mutta osa jätettiin kukkimaan. Kuivatettavaksi keräsimme erityisesti sellaisia laventelinoksia, joiden teriöt eivät vielä olleet auenneet mutta verhiöt olivat jo värittyneet aivan sinisiksi. Niistä tehtiin pienehköjä nippuja ja ripustettiin keittiöön kuivumaan. Laventelit ovat ihania jo pelkästään koristeena, mutta laventelille on myös paljon hyötykäyttöä. Perinteiseen tapaan laventelista voi valmistaa tuoksupusseja liinavaatekaappeja raikastamaan. Kuivatuilla kukilla voi hajustaa kylpyveden. Meillä käytetään lehtien lisäksi myös laventelin kukintoja ruoanlaitossa – ne sopivat erityisesti leivontaan sekä hillojen mausteeksi.
Mäkimeirami ei ole erityisen aromikas yrtti, joten kuivatamme sitä lähinnä koristeeksi. Meillä kasvaa on yksi puska erityisen kaunista mäkimeiramia, jonka kukinnon verhiöt ovat loistavan tummanpunaiset. Nekin on hyvä poimia ennen kuin kaikki teriöt ovat auenneet, koska silloin tumma väri on intensiivisempi. Väri säilyy mainiosti myös kuivatuissa kukissa.
Marunakasvit kuten koiruoho ja sen sukulaiset tuovat yrttivalikoimaan vaihtelua koristeellisen harmaalla värillään. Niitäkin keräämme koristeeksi, mutta kun vanhat yrtit on aika siirtää syrjään uusien tieltä, marunoista voi tehdä ruiskutetta kasvinsuojeluun. Suomalaisen luonnonmukaisen viljelyn grand old ladyn Ulla Lehtosen ohjeen mukaan koiruohon lehtien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, jätetään tunniksi tekeytymään, lisätään hieman mäntysuopaa, sekoitetaan ja siivilöidään. Tätä ainetta käytetään kirvoja ja muita pehmeäihoisia tuholaisia vastaan.
Kehäkukkaa kasvaa meillä joka vuosi kumppanuuskasvina kasvimaalla. Keräämme myös sen kukkia kuivatettavaksi. Terälehtiä voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa tuomassa raikasta väriä. Kehäkukkavoide on monen herkkäihoisen pelastus, joten sitä kannattaa opetella tekemään itse, jos kärsii esimerkiksi atopiasta.
Luettavaa
- Ulla Lehtonen: Luonnonmukaisesti omassa kotipuutarhassa. Luomuviljelyn käsikirja kaikille kotipuutarhureille, WS Bookwell Oy, Porvoo 2004
Anna kuulua