Loppuvuoden kuukalenteri | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Loppuvuoden kuukalenteri

Myöhäissyksyn puolikuu

Marras-joulukuussa ei enää ole puutarhatöitä, joissa kuun vaihe pitäisi ottaa huomioon – vai onko?

Marraskuun 2. päivänä alkoi alenevan kuun kausi eli istutusaika, joka päättyy 13. marraskuuta. Seuraava alenevan kuun kausi alkaa 29. marraskuuta ja jatkuu joulukuun 12. päivään asti. Aivan vuoden lopulla eli 27. joulukuuta alkaa vuoden viimeinen istutusaika.

Myöhäiskylvöjen aika

Pinaatin kylvöä marraskuussa

Pinaatin kylvöä marraskuussa

Kauhean paljon ei ole enää tehtävää puutarhassa, mutta jotakin sentään. Niin kauan kuin maa pysyy sulana, on mahdollista kylvää aikaisten vihannesten ja kylmäkäsittelyä kaipaavien kasvien siemeniä. Ne lähtevät sitten itämään keväällä heti kun olosuhteet ovat otolliset. Me ajattelimme kylvää ainakin palsternakkaa, pinaattia ja maustekirveliä vielä ennen talven tuloa. Lisäksi kokeilemme millainen on mukulakirveli (Chaerophyllum bulbosum), vanha viljelykasvi joka tuottaa pallomaisia juurimukuloita.

Kuunkierron kannalta suotuisia päiviä juuresten kylvämiseen olisivat marraskuun istutusajan juuripäivät 2.11. ja 9.11. kello 13 asti sekä 10.–12.11. Lehtipäivät sopisivat pinaatin ja kirvelin kylvöön, mutta niitä on vain yksi kokonainen marraskuun istutusajalla eli 6.11. Jos säät pysyvät leutoina tilaisuus saattaisi tulla vielä joulukuussa, jolloin lehtipäiviä ovat 3.-4.12. kello 15 asti sekä 12.12. kello 14–20, ja juuripäiviä 29.–30.11. kello 13 asti sekä 7.–10.12. kello 14 asti.

Sadonkorjuuta marraskuussa

Sadonkorjuuvuorossa on maa-artisokka, joka olisi hyvä nostaa istutusajan juuripäivänä. Maa-artisokan varastointi on haastavaa, koska liian lämpimässä sen laatu kärsii. Itse olemme menestyksellä kokeilleet esimerkiksi maakuopassa varastointia; kerroimme siitä keväällä. Toinen kätevä tapa säilyttää maa-artisokka on keittää se soseeksi ja pakastaa. Silloin sen käyttäminen on helppoa. Maa-artisokan huono puolihan on se, että kuoriminen on jokseenkin työlästä. Valmiista soseesta sen sijaan tekee käden käänteessä ihanan keiton esimerkiksi lisäämällä sen keittopohjaan, jossa on perunaa ja purjoa, ja sakeuttamalla keiton pehmeällä vuohenjuustolla (ks. oheinen resepti). Maa-artisokan sadonkorjuuaikaan kannattaakin pitää talkoot ja hoitaa kuoriminen ja soseeksi keittäminen porukalla. Talvella pääsee sitten helpommalla!

Maa-artisokan talvisäilytystä

Maa-artisokan talvisäilytystä

Joulun valmistelua

Kuukalenterin mukaan kannattaa myös ajoittaa oksien leikkuu adventti- ja joulukoristeita varten: parhaat päivät näille töille ovat 17.11. ja 20.11. kello 12 lähtien sekä 14.–15.12. ja 18.–19.12. kello 16 asti.

Niin ja joulukuusi, se on kuulemma parasta kaataa 1.–2.12. tai 10.12. kello 15 lähtien – 11.12. kello 14 asti, taikka 22.12. kello 19 lähtien – 23.12. kello 20 asti…

Katso resepti

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Joulukuun 23. päivänä 2012 klo 17.52

    Kävimme omassa puutarhassa kuusimetsällä ja kaadoimme joulukuusen. Se ei ole mikään muotovalio mutta uskomme joulun ihmeeseen…!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *