Härkäpapurokka | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Härkäpapurokka

kuivattuja härkäpapuja
400 g
porsaan lapaa tai muuta halpaa (luista) ruhonosaa 
300 g
porkkana
1
palsternakka
1
sipuli
1
juuripersiljaa tai mukulaselleriä
pala
laakerinlehti
mustapippuria
noin 8
kuivattua kynteliä
3 tl
meiramia
ripaus
valkosipulinkynsi
suolaa
2 tl
sinappia
2 rkl

1. päivä: Laita pavut likoamaan kylmään veteen. Huuhtele liha ja ryöppää se nopeasti vähässä vedessä kovalla tulella keittäen noin 5–10 minuutin ajan. Heitä vesi pois ja laita liha uuteen veteen (noin 1,2 l) kypsymään hiljalleen keitellen. Kuori ja pilko porkkana, palsternakka, sipuli ja juuripersilja tai mukulaselleri. Lisää vihannekset keitinveteen, samoin kuin laakerinlehti ja mustapippurit. Keitä noin puolitoista tuntia kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta. Ota liha talteen, mutta poista liika rasva. Siivilöi liemi, heitä vihannekset kompostiin (niistä on maku irronnut liemeen). Ota kuitenkin laakerinlehti talteen. Anna liemen jäähtyä.

2. päivä: kuori liemen pinnalta jähmettynyt rasva ja heitä se kompostiin. Jos pavut ovat pehmenneet kylliksi, kuori osasta niistä uloin kerros ”pullauttamalla” sisus ulos. Jos pavut ovat yhä kovia eikä kuoriminen onnistu, ryöppää niitä noin 5–10 minuutin ajan kovalla tulella keittäen kunnes kuoret halkeavat. Jäähdytä hieman jotta pystyt käsittelemään papuja käsin. Voit myös poistaa kuoret pusertamalla pavut, jos sinulla on siihen sopiva työväline, esimerkiksi iso perunapuserrin. Jätä kuitenkin kuoret noin pariin kouralliseen sitkeäkuorisimpia papuja, jotta keittoon tulee myös ”suutuntumaa”.

Laita pavut liemeen, lisää laakerinlehti sekä kynteli ja meirami. Kuori ja pilko valkosipuli ja lisää liemeen. Keitä miedolla tulella noin tunti. Pilko sillä aikaa liha paloiksi ja lisää tunnin päästä keittoon muhimaan. Keitä vielä jonkin aikaa kunnes pavut ovat soseutuneet. Mausta lopuksi keitto suolalla ja sinapilla.

Härkäpapurokkaa

Härkäpapurokkaa

Vastakaikua

  savea ja papuja · Helmikuun 2. päivänä 2013 klo 13.48

  Voisikohan härkäpavut kuorineen vetää tehosekoittimella sileäksi? Joitakin härkäpapuja (kuorellisia tai kuorettomia) voisi jättää suutuntuman vuoksi kokonaisiksi. Perinteinen papurokka ei välttämättä maistuisi, kun on tottunut sileään hernekeittoon.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Helmikuun 2. päivänä 2013 klo 14.34

   Joo, meilläkin ajatuksena oli se että jotain suutuntumaa saisi olla mutta toisaalta yleisvaikutelman pitäisi olla muhennosmainen niin kuin hernerokassa. Sen vuoksi yritimme päästä eroon osasta kuoria, osan pavuista jätimme kokonaisiksi. Emme ole kokeilleet tehosekoitinta, koska meidän laite on aika surkea isojen määrien kanssa. Ja tekee muutenkin helposti liisteriä monista raaka-aineista. Seuraavaksi taidamme kokeilla sosemyllyä…

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *