Helteet ovat tehneet tehtävänsä: nyt satoa saadaan sellaisia määriä, että puutarhurin ei juuri tarvitse kaupassa käydä!
Kesäkurpitsat ovat alkukauden jurottamisen jälkeen vihdoin innostuneet kehittämään hedelmiäkin ja nyt tuntuu, että kaikki kypsyvät samaan aikaan. Meillä viljellään neljää eri lajiketta: Black Forest, Friulana Rugosa, Striato d’Italia ja Vert de Maraicher. Kaikki herkullisia, mutta parhaimmillaan hieman erilaisessa käytössä. Kesäkurpitsasta ei siis ole pulaa, joten hyvät reseptit ovat kullanarvoisia.
Aikaisemmin blogissamme on ollut puhetta kesäkurpitsan grillaamisesta ja marinoimisesta sekä kesäkurpitsan valmistamisesta intialaisittain. Tällä kertaa teimme kesäkurpitsasta pieniä ”pihvejä” paistamalla ne pannulla parmesan-juustoraasteessa kuorrutettuina. Tämä ohje vaatii hieman näpertelyä, mutta se kannattaa: tulos on valloittava! Kunhan vain leikkaa kesäkurpitsasta sopivan paksuisia viipaleita, sen verran paksuja ne saavat olla että ”pihvi” pysyy kasassa, mutta kuitenkin niin ohuita että kesäkurpitsa kypsyy sisältä pehmeäksi. Kesäkurpitsaviipaleiden kera sopii erinomaisesti tsatsiki tai yksinkertaisemmin valkosipulilla, sitruunankuorella ja mintulla tai basilikalla maustettu turkkilainen jugurtti.
Pensaspavut ovat selvinneet rusakoiden hyökkäyksiltä ja lajikkeista aikaisin, Maxi, tuottaa nyt satoa. Vihreät pavut ovat parhaimmillaan yksinkertaisesti valmistettuina: palkoja keitetään noin kymmenen minuuttia, valutetaan keitinvesi pois ja kaadetaan päälle hyvä marinadi taikka kasviöljyä tai voita ja silputtuja yrttejä. Pikkuisen enemmän vaivaa nähden syntyvät esimerkiksi tuliset vokkipavut, joita valmistimme viime kesänä, tai ”Haricots verts provencales”: vihreät pavut Provencen tyyliin. Se tarkoittaa käytännössä ”tomaatin, sipulin ja valkosipulin kera”.
Kesäkeittiössä erityisen tervetulleita ovat ruuat, joita ei tarvitse lainkaan kypsentää. Yksi sellainen on libanonilainen tabbouleh-salaatti eli bulgur-vehnärouheesta ja yrteistä tehty raikas lisäke. Reseptikokoelmassamme on tabboulehista keväinen versio, jossa on käytetty persiljan sijaan vuohenputkea. Näin kesällä kun yrttejä on yllin kyllin saatavissa, tabbouleh kannattaa kuitenkin valmistaa klassisen reseptin mukaan maustamalla se persiljalla ja mintulla. Toki tabboulehia voi myös varioida käyttämällä mitä tahansa pehmeälehtisiä sesongin yrttejä maun mukaan!
Itse asiassa maustaminen on väärä ilmaisu: yrtit, etenkin persilja, ovat itse asiassa pääroolissa tässä ohjeessa, joka perustuu Claudia Rodenin kirjassa ”A New Book of Middle Eastern Food” julkaistuun reseptiin – persiljaa tulee olla todella paljon! Tästä kirjasta opimme myös sen, että pelkän vedessä liottamisen sijaan bulgur kannattaa panna pehmenemään salaatin kastikkeeseen eli sitruunamehuun ja oliiviöljyyn. Bulguria ei siis keitetä niin kuin usein pakkauksen ohjeissa neuvotaan, vaan se liotetaan pehmeäksi. Aikaa siinä tietysti kuluu, mutta se kannattaa – tulos on ehdottomasti maukkaampi!
Anna kuulua