Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Jouluruokaa laittaa kunnon väki

Salottisipuleja ja paprikaa à la grecque

Joululaulun mukaan jouluna syödään paistia ja juodaan lientä, mutta puutarhurilla on pöydässä paremmat pöperöt jos vain on ollut ahkera satokaudella!

Viime joulun alla kolusimme talouskellaria ja teimme joulupöytään ruokia omasta sadosta. Monet noista ruuista ovat ruokalistalla myös tänä jouluna. Erityisesti omista punajuurista, omenista ja herkkukurkuista tehty rosolli sekä vihreät pavut kuuluvat aina kinkun seuralaisiin meidän joulupöydässämme. Perinteisten jouluruokien lisäksi jouluna on mukava kokeilla uusiakin reseptejä. Ehkä joku niistä onnistuu niin mainiosti että saavuttaa klassikon aseman!

Tänä vuonna saimme hyvän sadon salottisipulista, mutta sipulit ovat aika pieniä. Niiden kuoriminen on hankalaa, joten käyttö ruuanlaitossa tuppaa jäämään. Siksi päätimme tehdä niistä hillosipuleita kinkun lisukkeeksi. Kuoriminen tuntuu helpommalta kun sen tekee urakalla, ja sipulien ryöppääminen saa kuoret irtoamaan hieman vaivattomammin.

Paprikoita kuistilla

Paprikoita kuistilla

Emme kuitenkaan käyttäneet perinteistä hillosipulireseptiä väkiviinaetikoineen, vaan valmistimme sipulit à la grecque. Se tarkoittaa keittämistä ja marinoimista mausteliemessä, johon tulee oliiviöljyä, viiniä, sitruunamehua, viinietikkaa ja yrttejä. Koska meillä on vielä jäljellä muutamia kuistilla kasvatettuja suippo- ja chilipaprikoita lisäsimme niitä sipulien seuraksi renkaiksi viipaloituina. Valkosipulia tulee lisättyä melkeinpä mihin tahansa ruokaan, niin tähänkin. Kaiken kruunasi se, että saatoimme maustaa liemen oman sadon korianterin- ja fenkolinsiemenillä! Ohje löytyy reseptikokoelmastamme nimellä Kasviksia kreikkalaiseen tapaan. Sen mukaan voi valmistaa melkeinpä millaisen kasviskimaran tahansa, kunhan ainekset kestävät hieman keittämistä.

Joulu on hyvin syömisen, jopa ylensyömisen aikaa. Paistin ja liemen lisäksi pöytä kannattaa siis täyttää kasvisruuilla, jotka keventävät hieman kuormaa. Kun tarjottava on vielä hyvin säilyvää niin joulukiireetkin hellittävät: tämän lisäkkeen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja myös nauttia monena pyhäpäivänä. Kreikkalaiseen tapaan valmistetut kasvikset säilyvät jääkaapissa noin viikon, joten kannattaa saman tien valmistaa koko kilon annos.

Toivotamme kaikille hauskaa joulunaluspuuhastelua keittiössä!

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook