Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevättä pukkaa

Jouluruusun kukka huhtikuussa

Keväästä tekee kiehtovan vuodenajan muutoksen vauhti: vielä kuukauden päivät sitten retkeilimme jäitä pitkin Helsingin saaristossa, nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät alkoi täällä etelärannikolla 6.4. Auringonpaiste on kutsunut ulos ihmisten lisäksi myös ensimmäiset kevätkukat; jouluruusut, lumikellot ja krookukset. Seuraava aalto eli sinivuokot, kiurunkannukset, sinililjat ja esikot työntävät jo maasta ensimmäisiä lehtiä ja nuppuja. Pähkinäpensas kukkii – varhaiskevät on täällä!

Puutarhuria alkaa tässä vaiheessa kiinnostaa jo se, milloin voi aloittaa avomaakylvöt. Siitä oli puhetta pari vuotta sitten keväällä artikkelissa Milloin voi kylvää avomaalle?. Ainakin meidän kasvimaalla maa on nyt sulanut niin, että routa tulee vastaan parinkymmenen sentin syvyydessä. Sitä on helppo mitata työntämällä keppiä maahan joitakin kertoja saman penkin alueella: jos keppi pysähtyy suunnilleen samaan syvyyteen useammassa kohdassa niin voi päätellä, että se osoittaa roudan syvyyden. Kun vielä mittaa maan lämpötilan siihen tarkoitetulla mittarilla niin ei jää jossiteltavaa. Jos ei aivan täydellistä takapakkia tule säiden suhteen niin uskomme, että lauantaina alkavalla istutusajalla päästään jo tekemään varhaisimmat kylvöt suoraan kasvimaalle!

Suolaheinän keväisiä versoja

Suolaheinän keväisiä versoja

Monivuotiset luottokasvit

Mitä pitempään olemme harrastaneet puutarhaviljelyä, sitä enemmän olemme alkaneet arvostaa monivuotisia vihanneksia. Yksivuotisten viljelykasvien sesonki on meillä Suomessa väistämättä melko lyhyt ja alkaa myöhään, vaikka viljelisikin keväällä sellaisia nopeasti kehittyviä vihanneksia kuin retiisit ja lehtisalaatit. Useimmiten satoa saa odottaa aika pitkään!

Sen sijaan monivuotiset vihanneskasvit puskevat esiin jo aikaisin keväällä: juuri nyt kasvimaalla näkyvät ensimmäiset merkit muun muassa ruoho- ja kiinansipulin, raparperin, suolaheinän, pinaattihierakan ja köynnöspinaatin kasvun alkamisesta. Maa-artisokan mukuloiden ja piparjuuren sadonkorjuun voi aloittaa heti kun routa on väistynyt! Meillä onkin monivuotisten vihannesten penkki kasvanut kasvamistaan, nykyään se muodostaa jo kasvimaan viidennen lohkon nelivuotisessa viljelykierrossa olevien lohkojen lisäksi.

Piparjuuren varhaisia versoja

Piparjuuren varhaisia versoja

Lisäksi satoa voi keväällä korjata myös kasvimaan pientareilta ja luonnosta: kevät ja alkukesä on parasta villivihannesten ja -yrttien satokautta. Blogissamme on ollut juttua erityisesti vuohenputkesta ja nokkosesta, noista jokaisen puutarhan kuokkavieraista. Myös puutarhan koristekasveissa on sellaisia, jotka voi ottaa käyttöön keittiössä: esimerkiksi tuoksuorvokki, karhunlaukka ja tuoksumatara.

Villivihannesten ja muiden monivuotisten kasvien käyttämisessä ei ole kyse vain trendikkyydestä, vaan niiden avulla voi ruokavalioon saada arvokkaita tuoreita ravintoaineita. Onhan lehtivihreä varsinaista superruokaa! Meillä onkin tavoitteena löytää joka vuosi jokin uusi kasvi, jota voi käyttää keittiössä, ja opetella sen käyttöä. Saa nähdä mikä se on tänä vuonna – ehkä maahumala, joka leviää siellä täällä puutarhamme puolivarjoisilla alueilla…

Köynnöspinaatti herää

Köynnöspinaatti herää

Varsinkin jos ensimmäisen kerran kerää satoa monivuotisista vihanneksista, voi olla vaikea tunnistaa kasveja keväisellä kasvimaalla. Kerran aiheutimme pettymyksen uuden puutarhan omistajalle, joka kyseli erityisen hienon ja eksoottisen näköisen kasvin identiteettiä sen ollessa vasta varhainen kevään verso. Kyse oli vanhasta tutusta raparperista… Tämän artikkelin kuvissa esiintyvät suolaheinä, piparjuuri, köynnöspinaatti ja kiinansipuli keväisessä asussaan!

Alkavan istutusajan ohjelma

Uusi istutusaika alkaa 21.4. kello 12. Ensinnä on vuorossa

 • kukkakasveille suotuisa aika 22.4. kello 16 asti. Seuraava kukkakasveille otollinen aika koittaa vappuaattona 30.4. ja kestää vappupäivään 1.5. kello 13 asti.
 • lehtikasvit hyötyvät toimenpiteistä, jotka ajoittuvat alkaen 22.4. kello 17 aina 23.4. kello 11 asti sekä klo 19 jälkeen. Lisäksi lehtipäiviä seuraa 1.5. kello 14 alkaen aina 3.5. asti.
 • hedelmäpäiviä ovat 24.–26.4. kello 16 asti sekä 29.5. kello 16 asti ja 4.5.
 • juurikasveille otollisimmat ajat koittavat 26.4. kello 17 – 28.4. sekä 29.4. kello 17 jälkeen.

  Kiinansipuli keväällä

  Kiinansipuli keväällä

Vastakaikua

  Katriina Isotalo · Huhtikuun 22. päivänä 2018 klo 15.40

  Milloinkahan kannattaisi omenapuita leikata tänä keväänä?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Huhtikuun 22. päivänä 2018 klo 19.08

   Hei Katriina, yleensä Suomessa suositellaan, että omenapuut leikattaisiin kevättalvella puun ollessa lepotilassa, ennen kuin silmut alkavat turpoamaan. Toisaalta riippuu paljolti siitä, millainen leikkaaminen on mielessä. Nuoria ohuita oksia voi typistää myöhemminkin, esim. kesällä. Jos sinulla on tarkoituksena tehdä kevyt leikkausoperaatio niin sen voi varmaankin tehdä myös meneillään olevan istutusajan hedelmä- tai kukkapäivinä!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Katriina Isotalo · Toukokuun 6. päivänä 2018 klo 17.24

  No,
  Ne leikkasin nyt. Meni syteen tai saveen! Onko nyt sopiva aika leikata puskia. Siis ei kokonaan pois vaan hoitomielessä. Entäs milloin kirsikkapuuta kannattaa typistellä?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.