Kuukauden kasvi: piparjuuri | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: piparjuuri

Piparjuuren juurakko

Nyt on sopiva aika kurkistaa maan alle ja tarkistaa, mitä piparjuurelle kuuluu.

Lämmin alkusyksy on venyttänyt kasvukautta niin, että juuresten sadonkorjuuta on voinut lykätä tavanomaisesta. Pian alkaa kuitenkin olla aika nostaa piparjuuret maasta, korjata sato ja istuttaa osa juurista uudelleen ensi vuotta ajatellen.

Meillä on tänä vuonna kasvanut peräti kolme piparjuuren tainta ja muutama villiintynyt yksilö. Piparjuuri ei ole kärsinyt sateisesta ja viileästä kesästä, vaan se on rehevöitynyt hienosti ja juuretkin ovat kehittyneet hyvin. Niistä riittäisi säilömisen lisäksi istutettavaksi useampiakin taimia ensi kesäksi, mutta yleensä yksi riittää meidän tarpeisiimme.

Ristikukkaisten heimoa

Piparjuuri (Armoracia rusticana) kuuluu ristikukkaisten kasvien heimoon (Brassicaceae) kuten monet muutkin sinappiöljyä sisältävät vihannekset, esimerkiksi retikat ja retiisit. Piparjuuri on sukua myös wasabille eli japaninpiparjuurelle (Eutrema japonicum). Meillä kaupan oleva wasabi-tahna onkin usein tehty värjätystä piparjuuresta eikä kalliista aidosta wasabista!

Piparjuurta on kutsuttu myös hevosretikaksi (englanniksi horseradish), meriretikaksi (saksaksi Meerrettich) tai pippurijuureksi (ruotsiksi pepparrot). Saksankielinen nimi viittaa luonnonvaraisen piparjuuren elinympäristöön: kyse on rantakasvista.

Piparjuuripuska pientareella

Piparjuuripuska pientareella

Piparjuuri on levinnyt Eurooppaan idästä, ensin lääkekäyttöön ja myöhemmin sitä on ruvettu käyttämään myös mausteena. Piparjuuri oli sinapin ohella ainoa tulinen mauste eurooppalaisessa keittiössä ennen kuin chili ja pippuri tuotiin siirtomaista ja ne levisivät yleiseen käyttöön.

Piparjuuri on ollut tärkeä C-vitamiinin lähde etenkin tutkimusmatkailijoiden pitkillä laivamatkoilla sekä talvella, jolloin on muuten ollut vaikea varmistaa C-vitamiinin saanti, ainakin täällä Pohjois-Euroopassa. Piparjuuri onkin tunnettu etenkin keripukin, eli C-vitamiinin puutoksen lääkkeenä. Lisäksi piparjuuri vilkastuttaa aineenvaihduntaa edistämällä ruuansulatusnesteiden eritystä. Sitä on käytetty myös tulehdusten hoitoon.

Piparjuuren käyttö

Blogissamme on aikaisemminkin ollut puhetta piparjuuren käytöstä keittiössä ja löytyypä reseptikokoelmastamme muutama ruokaohjekin, jossa on käytetty piparjuurta.

Piparjuurta pakkaseen

Piparjuurta pakkaseen

Piparjuurta on suosittu erityisesti Saksassa, mutta myös Britanniassa ja Pohjoismaissa. Suomalaisessa ruokaperinteessä piparjuurta on käytetty erityisesti kalaruokien mausteena. Piparjuuri sopii myös kastikkeisiin ja maustevoihin; klassinen yhdistelmä onkin höystää kylmä paahtopaisti piparjuurella maustetulla kermaisella kastikkeella tai levitteellä. Kokeile vaikkapa piparjuurituorejuustoa ja paahtopaistia leivän täytteenä, nam!

Kasviksista erityisesti punajuuri ja kaalit sopivat hyvin yhteen piparjuuren kanssa. Piparjuuren paloja voi myös lisätä kurkku- ja muiden vihannessäilykkeiden liemeen; sen sanotaan ehkäisevän homehtumista. Jos tuntuu, että ruoka vaatii muitakin mausteita niin piparjuuren aromia voi monessa yhteydessä täydentää sitruunalla ja sinapilla.

Piparjuurta ei koskaan pidä keittää, koska silloin sen aromit haihtuvat. Lisää se mieluummin valmiiseen ruokaan tai käytä kylmissä ruuissa. Raastettu piparjuuri on hyvä käyttää tuoreeltaan ja siitä valmistetut levitteet ynnä muut kannattaa suojata ilmalta esimerkiksi tuorekelmulla, jotta aromi säilyy hyvänä.

Kun piparjuurta käsittelee, kannattaa olla huolellinen, sillä sinappiöljy saattaa ärsyttää limakalvoja ja silmiä ja aiheuttaa allergisia reaktioita herkimmille. Piparjuuri ei kuitenkaan ole niin kauhean tulista maultaan kuin monet luulevat, joten sen käyttämistä ei kannata arkailla!

Piparjuurta kaivetaan maasta

Piparjuurta kaivetaan maasta

Piparjuurta voi kuorimattomana säilyttää melko kauan jääkaapissa tai talouskellarissa. Meidän kokemuksen mukaan pisimpään juuret säilyvät kellarissa hiekkaan tai luonnonturpeeseen upotettuina.

Vaihtoehtoisesti juuret voi säilyttää pakastamalla ne kuorittuina ja noin tuuman mittaisiksi pätkittyinä. Hieman kohmeisina paloja on helppo raastaa ja käyttää ruuanlaitossa pienissä erissä. Piparjuuren raastamisessa kannattaa muuten muistaa hyvä vinkki, miten saa kaiken hienon raasteen talteen: raastimen terälle painetaan pala voi- tai leivinpaperia. Terät läpäisevät paperin eli raastaminen onnistuu, mutta terien väliselle alueelle kerääntynyt raaste on helppo nostaa raastimesta paperin avulla!

Piparjuuren viljely

Piparjuuri on elinvoimainen kasvi, joka lähtee kasvamaan pienistäkin juurenpalasista. Piparjuuri ei teekään siementä, vaan sitä lisätään vain kasvullisesti. Tämän vuoksi siitä saattaa tulla ikävä rikkaruoho, jos juurta ei saa kokonaan korjattua maasta – niin kuin yleensä käy! Juuret nimittäin hakeutuvat todella syvälle.

Piparjuuri onkin tyypillinen jäänne vanhoilla asuinpaikoilla. Olemme huomanneet piparjuuren kasvavan runsain mitoin muun muassa Suomenlinnan valleilla. Artikkelin alussa olevan kuvan muhkea piparjuuripehko kasvaa erään naapurimme pensasaidan vieressä tien pientareella.

Kannattaa siis miettiä, mihin piparjuuren istuttaa; meillä sitä kasvatetaan vuodesta toiseen suunnilleen samoilla aloilla. Piparjuurta voi myös kasvattaa isossa astiassa tai säkissä, jos haluaa estää sen leviämisen. Jotta juuri ei muuttuisi kokonaan puisevaksi, satoa pitää kuitenkin korjata joka vuosi eikä jättää juurta maahan vuosikausiksi.

Ammattimisessa viljelyssä hyvä sato varmistetaan siten, että istukasjuuria ei aseteta maahan pystysuoraan, vaan vakoihin vinosti 5–10 senttimetrin syvyyteen. Heinä-elokuussa kaivetaan maata juuren ympäriltä ja poistetaan sivujuuret. Silloin pääjuuresta kasvaa muhkea. Meillä ei ole viitsitty tähän ryhtyä, osaksi laiskuuttamme, osaksi siksi että sivujuuriakin tarvitaan jos haluaa varmistaa seuraavan vuoden istukasjuuret. Olemme siis antaneet juurakon kasvaa rauhassa syksyyn asti. Silloin joutuu tosin jännittämään, ovatko ainakin jotkut sivujuurista kasvaneet niin paksuiksi, että raastaminen onnistuu. Joskus on käynyt niinkin, että juurakosta on muodostunut vain takkuinen pehko ohuita sivujuuria, joista ei ole ollut juurikaan iloa! Tänä syksynä kokeilimmekin istuttamista lähes vaaka-asentoon, ensi kesänä kokeilemme sitten tuota sivujuurien kesäistä karsintaa – jos muistamme…

Piparjuuren istuttaminen vinoon

Piparjuuren istuttaminen vinoon

Syksyllä kasvukauden päättyessä juurakko kaivetaan ylös vähintään 25 senttimetrin syvyydeltä, jotta sen saisi mahdollisimman kokonaisena irti maasta. Reilunkokoiset juuret otetaan talteen, mutta kovin ohuet sivujuuret joutavat sekajäteastiaan (ei kompostiin, josta se saattaisi levitä rikkaruohoksi). Yksi pitkä suora, suunnilleen lyijykynän paksuinen juuri varataan istukasjuureksi. Usein neuvotaan istuttamaan piparjuuri vasta keväällä, mutta meillä on ollut tapana tehdä se heti syksyllä, koska talvisäilytyksessä on omat riskinsä (ties vaikka epäonnistuisimme pitämään yhtään juurta kunnossa kevääseen asti…!).

Jos sadonkorjuu jää syksyllä hoitamatta, sen voi tehdä myös keväällä heti kun routa on sulanut. Samalla voi myös korjata varhaiskevään satoa.

Piparjuuren viljelyssä on siis omat kommervenkkinsä. Parhaiten onnistuu, jos piparjuuren istuttaa kosteutta pidättävään syvämultaiseen maahan. Kuivassa maassa kasvu on vaatimatonta. Piparjuuren ympärille kannattaa jättää kunnolla tilaa kaivamiselle, jotta juuret saa korjattua mahdollisimman tarkasti.

Vastakaikua

  Suvituulia · Syyskuun 28. päivänä 2015 klo 9.47

  Piparjuuri. Uusi tuttavuus minulle. Kiva teksti. Täytyykin kokeilla tätäkin lajiketta. Kaupasta joudun kylläkin sen ostamaan, mutta eipä haittaa.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Viikonlopputarhuri · Lokakuun 2. päivänä 2015 klo 10.37

  Olipa kiva tietopaketti piparjuuresta! Minun vanhassa puutarhassani sitä kasvaa villiintyneenä mm. perennapenkissä ja keskellä nurmikkoa. Lehdet nousevat sitkeästi vuodesta toiseen, vaikka nyppäisen ne aina pois kun näen. Istutin piparjuuren kasvimaan laidalle pohjattomaan tynnyriin, ettei se leviäisi holtittomasti. Tykkään piparjuuren mausta esimerkiksi valkoisen kalan kanssa. Se sopii kivasti myös vaikka perunamuusin höysteeksi!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  SeijaPee · Elokuun 11. päivänä 2016 klo 22.14

  Kuin mamman keittiöstä (painekattilassa) Piparjuuriliha
  Piparjuuressa runsaasti mineraaleja, ja erityisesti on kalium, natrium ja kalsium. C-vitamiinin huomattavasti enemmän vitamiineja B1, B2 ja PP. Kansanlääkinnässä: piparjuuresta käytetään tuoreita tai kuivattujalehtiä hauteina tai kompressoneina niveliiin. Keitettynä juurta suuvetenä. Juuri: ruokahaluttomuus, reumatismi ruoansulatuskanavan häiriöt ja muita suolistovaivoja. Ulkoisesti nivelkipuun tehdään lehtikääreitä ja hauteita. Ruoka-aineena: piparjuuri lisää ruokahalua, parantaa ruoansulatusta, auttaa yleiseen väsymykseen ja alentaa verensokeria.
  Lisää tietoa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämä tietopankki Fineli ().
  Reseptit: Iltasanomien pipparjuurireseptejä (), Inga Aaltosen piparjuuriliharesepti resepti.fi-sivustossa ().

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *