Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Fenkoli

Meillä Suomessa on vaikea sanoa, minkä kuukauden kasviksi salaattifenkoli pitäisi valita: se ei tunnu kovin hyvin soveltuvan näillä leveysasteilla kasvatettavaksi mihinkään vuodenaikaan. Herkullisen maun vuoksi fenkolin viljelyä tahtoo kuitenkin aina yrittää.

Jos onni on suosinut, näihin aikoihin saa satoa salaattifenkolista. Me korjasimme tämän vuoden salaattifenkolisadon jo elokuun alkupuolella. Olimme pakkotilanteessa: kaikki lupaavasti pullistuneet lehtimukulat alkoivat yhtäkkiä työntää kukkavartta. Kun fenkoli innostuu kukkimaan, mukulankasvatukselle voi sanoa hyvästit. Pian sinulla on mukulan sijasta vain tukeva kukkavarsi ja hyvin vähän syötävää!

Fenkolien suku

Salaattifenkolia (Foeniculum vulgare var. azoricum) kasvatetaan juuri pullean ja mehevän lehtimukulan vuoksi. Maustefenkolia (Foeniculum vulgare var. dulce) puolestaan käytetään yrttinä vähän niin kuin tilliä, jota se kovasti muistuttaakin.

Hieno salaattifenkolin lehtimukula

Hieno salaattifenkolin lehtimukula

Fenkolit ovat kotoisin Madeiralta ja Azorien saarilta. Madeiran pääkaupunki Funchal on saanut nimensä villifenkolin mukaan. Erityisesti italialaiset ovat jalostaneet fenkolia, minkä vuoksi salaattifenkolin kansankielinen nimi viittaa monessa kielessä jollakin tapaa Italiaan (esimerkiksi Florence fennel englanniksi). Ei siis ole mikään ihme että fenkolit ovat ns. lyhyen päivän kasveja. Senpä vuoksi salaattifenkoli viihtyy huonosti meidän pitkissä valoisissa kevät- ja kesäpäivissä. Myös lämpötilavaatimukset ovat hankalat: salaattifenkoli on hallanarka eikä itäminen onnistu kylmässä maassa, mutta toisaalta kuumalla säällä mukulanmuodostus ei onnistu. Välimeren maissa salaattifenkolia kasvatetaan syys- ja talvivihanneksena, mutta meillä kovin myöhäinen kylvö on riski, jos sattuukin aikainen syksy kohdalle.

Fenkolien käyttö

Maustefenkolia kasvatetaan erityisesti aromaattisten siementensä vuoksi, joita voi käyttää ruoanlaitossa ja säilönnässä. Meillä on aina maustekaapissa fenkolinsiemeniä, sillä niiden avulla saa esimerkiksi kalakeittoon loihdittua hurmaavan fenkolinaromin, vaikka ei olisikaan salaattifenkolia saatavilla. Siemenistä saa myös mainiota yrttiteetä.

Salaattifenkoli on puolestaan vihannes, josta käytetään erityisesti nuo mainitut pulleat lehtitupet. Rakenteeltaan salaattifenkoli muistuttaa siis hieman varsiselleriä sillä erotuksella, että varsisellerin lehtitupet eivät paisu samalla tavalla. Salaattifenkolin lehdet ja siemenetkin, jos niitä pääsee muodostumaan, voi toki käyttää ruoanlaitossa. Kukkavarsi on puiseva, joten sitä ei mielellään syö mutta sen voi käyttää liemen teossa makua antamaan. Salaattifenkoli on aivan ehdoton kalakeitossa ja muissa välimerellisissä kala- ja äyriäisruoissa, joihin se tuo raikkaan aniksen maun, mutta voi sitä käyttää sellaisenaankin, keitettynä, kuullotettuna tai grillattuna, taikka italialaiseen tapaan raasteena.

Salaattifenkolin viljely

Tärkeinpiä vaiheita viljelyssä on oikeanlaisten siementen valinta: meidän leveyspiireillä täytyy valita lajike, joka on sopeutunut kasvamaan pitkinä kesäpäivinäkin. Yleisesti myydään sveitsiläistä lajiketta Zefa Fino, jota mekin olemme viljelleet. Sekään ei siis aina toimi odotetusti.

Salaattifenkoli työntää kukkavartta

Salaattifenkoli työntää kukkavartta

Viljelyohjeet vaihtelevat keväisestä esikasvatuksesta avomaakylvöön kesä- tai heinäkuussa. Me olemme toistaiseksi kokeilleen kevätkylvöä, mutta ilmeisesti ensi vuonna täytyy siirtyä myöhäisempään aikatauluun, sillä emme ole vielä kertaakaan saaneet mukuloita kasvamaan aivan täyteen mittaansa!

Pitkän valoisan päivän lisäksi salaattifenkoli stressaantuu monista muistakin seikoista ja stressi saa sen aloittamaan kukinnan. Liian kuuma sää (yli +24 astetta), kuivuus, karu kasvualusta, tuholaisvahingot, liian tiheä istutus muiden muassa mainitaan kukinnan laukaisevina syinä. Tänä vuonna kasvatimme fenkolia istutussäkissä, joten ehkä tällä kertaa ongelmana oli ahtaus. Aikaisemmin tämä mimosa on loukkaantunut muun muassa siitä, että rusakot napsivat sen lehtiä. Edellisvuosien kesähelteet eivät myöskään sopineet salaattifenkolin viljelyyn.

Taidamme jatkaa viljelykokeiluja niin kauan kuin siemeniä riittää, mutta jos kokemukset ovat yhtä karuja kuin tähän asti, on parasta jättää salaattifenkolin kasvatus ammattilaisille.

Koska tämän vuoden sato piti käyttää kerralla, valmistimme fenkolin kreikkalaiseen tapaan eli mausteliemessä, jossa se säilyy ainakin viikon päivät. Samalla metodilla voi valmistaa muitakin vihanneksia, joten seuraa ruokablogia jos kiinnostaa!

Luettavaa

 • Arno Kasvi ja Simo Laine: Arnon keittiökasvit, Tammi, Hämeenlinna 2008

Vastakaikua

     Anna kuulua

     Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

     Connect with Facebook