Kuukauden kasvi: salaattifenkoli | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Fenkoli

Meillä Suomessa on vaikea sanoa, minkä kuukauden kasviksi salaattifenkoli pitäisi valita: se ei tunnu kovin hyvin soveltuvan näillä leveysasteilla kasvatettavaksi mihinkään vuodenaikaan. Herkullisen maun vuoksi fenkolin viljelyä tahtoo kuitenkin aina yrittää.

Jos onni on suosinut, näihin aikoihin saa satoa salaattifenkolista. Me korjasimme tämän vuoden salaattifenkolisadon jo elokuun alkupuolella. Olimme pakkotilanteessa: kaikki lupaavasti pullistuneet lehtimukulat alkoivat yhtäkkiä työntää kukkavartta. Kun fenkoli innostuu kukkimaan, mukulankasvatukselle voi sanoa hyvästit. Pian sinulla on mukulan sijasta vain tukeva kukkavarsi ja hyvin vähän syötävää!

Fenkolien suku

Salaattifenkolia (Foeniculum vulgare var. azoricum) kasvatetaan juuri pullean ja mehevän lehtimukulan vuoksi. Maustefenkolia (Foeniculum vulgare var. dulce) puolestaan käytetään yrttinä vähän niin kuin tilliä, jota se kovasti muistuttaakin.

Hieno salaattifenkolin lehtimukula

Hieno salaattifenkolin lehtimukula

Fenkolit ovat kotoisin Madeiralta ja Azorien saarilta. Madeiran pääkaupunki Funchal on saanut nimensä villifenkolin mukaan. Erityisesti italialaiset ovat jalostaneet fenkolia, minkä vuoksi salaattifenkolin kansankielinen nimi viittaa monessa kielessä jollakin tapaa Italiaan (esimerkiksi Florence fennel englanniksi). Ei siis ole mikään ihme että fenkolit ovat ns. lyhyen päivän kasveja. Senpä vuoksi salaattifenkoli viihtyy huonosti meidän pitkissä valoisissa kevät- ja kesäpäivissä. Myös lämpötilavaatimukset ovat hankalat: salaattifenkoli on hallanarka eikä itäminen onnistu kylmässä maassa, mutta toisaalta kuumalla säällä mukulanmuodostus ei onnistu. Välimeren maissa salaattifenkolia kasvatetaan syys- ja talvivihanneksena, mutta meillä kovin myöhäinen kylvö on riski, jos sattuukin aikainen syksy kohdalle.

Fenkolien käyttö

Maustefenkolia kasvatetaan erityisesti aromaattisten siementensä vuoksi, joita voi käyttää ruoanlaitossa ja säilönnässä. Meillä on aina maustekaapissa fenkolinsiemeniä, sillä niiden avulla saa esimerkiksi kalakeittoon loihdittua hurmaavan fenkolinaromin, vaikka ei olisikaan salaattifenkolia saatavilla. Siemenistä saa myös mainiota yrttiteetä.

Salaattifenkoli on puolestaan vihannes, josta käytetään erityisesti nuo mainitut pulleat lehtitupet. Rakenteeltaan salaattifenkoli muistuttaa siis hieman varsiselleriä sillä erotuksella, että varsisellerin lehtitupet eivät paisu samalla tavalla. Salaattifenkolin lehdet ja siemenetkin, jos niitä pääsee muodostumaan, voi toki käyttää ruoanlaitossa. Kukkavarsi on puiseva, joten sitä ei mielellään syö mutta sen voi käyttää liemen teossa makua antamaan. Salaattifenkoli on aivan ehdoton kalakeitossa ja muissa välimerellisissä kala- ja äyriäisruoissa, joihin se tuo raikkaan aniksen maun, mutta voi sitä käyttää sellaisenaankin, keitettynä, kuullotettuna tai grillattuna, taikka italialaiseen tapaan raasteena.

Salaattifenkolin viljely

Tärkeinpiä vaiheita viljelyssä on oikeanlaisten siementen valinta: meidän leveyspiireillä täytyy valita lajike, joka on sopeutunut kasvamaan pitkinä kesäpäivinäkin. Yleisesti myydään sveitsiläistä lajiketta Zefa Fino, jota mekin olemme viljelleet. Sekään ei siis aina toimi odotetusti.

Salaattifenkoli työntää kukkavartta

Salaattifenkoli työntää kukkavartta

Viljelyohjeet vaihtelevat keväisestä esikasvatuksesta avomaakylvöön kesä- tai heinäkuussa. Me olemme toistaiseksi kokeilleen kevätkylvöä, mutta ilmeisesti ensi vuonna täytyy siirtyä myöhäisempään aikatauluun, sillä emme ole vielä kertaakaan saaneet mukuloita kasvamaan aivan täyteen mittaansa!

Pitkän valoisan päivän lisäksi salaattifenkoli stressaantuu monista muistakin seikoista ja stressi saa sen aloittamaan kukinnan. Liian kuuma sää (yli +24 astetta), kuivuus, karu kasvualusta, tuholaisvahingot, liian tiheä istutus muiden muassa mainitaan kukinnan laukaisevina syinä. Tänä vuonna kasvatimme fenkolia istutussäkissä, joten ehkä tällä kertaa ongelmana oli ahtaus. Aikaisemmin tämä mimosa on loukkaantunut muun muassa siitä, että rusakot napsivat sen lehtiä. Edellisvuosien kesähelteet eivät myöskään sopineet salaattifenkolin viljelyyn.

Taidamme jatkaa viljelykokeiluja niin kauan kuin siemeniä riittää, mutta jos kokemukset ovat yhtä karuja kuin tähän asti, on parasta jättää salaattifenkolin kasvatus ammattilaisille.

Koska tämän vuoden sato piti käyttää kerralla, valmistimme fenkolin kreikkalaiseen tapaan eli mausteliemessä, jossa se säilyy ainakin viikon päivät. Samalla metodilla voi valmistaa muitakin vihanneksia, joten seuraa ruokablogia jos kiinnostaa!

Luettavaa

 • Arno Kasvi ja Simo Laine: Arnon keittiökasvit, Tammi, Hämeenlinna 2008

Vastakaikua

  Marja-Liisa Husman · Elokuun 11. päivänä 2013 klo 11.02

  Hei! Kasvatan tänä kesänä ensimmäistä kertaa salaattifenkolia, koska olemme ihastuneet sen hienoon makuun. Laitoin siemenet itämään joskus toukokuun alussa sisälle ja taimetin ja koulin niitä ja kesäkuussa istutin ne avomaalle ohjeiden mukaan. Olemme kastelleet niitä ahkerasti, koska on ollut kuiva kesä. Maa on hiekkainen ja sen vuoksi rikkaruohojen nyppiminen on käynyt helposti. Nyt alamme saada satoa ja muhkeita ”mukuloita” alkaa tulla kuin sieniä sateella. Ajattelin kokeilla pakastaa osan talveksi, toivottavasti se onnistuu! Miten lie isojen uhkeiden tilliä muistuttavien lehtien laita? Voiko niitä jotenkin hyödyntää? Niissä on tuoreena aivan lakritsin tuoksu ja maku. Voikohan niitä kuivattaa mausteeksi?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Marja-Liisa Husman · Elokuun 11. päivänä 2013 klo 11.04

   Edelliseen viestiini viitaten unohdin mainita, että asumme aivan Etelä-Suomessa rannikolla.

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Elokuun 11. päivänä 2013 klo 13.16

    Hei Marja-Liisa, ja onneksi olkoon että olet onnistunut kasvattamaan niin hienoja salaattifenkoleita! Hyvä saavutus sillä viljely ei todellakaan ole kovin helppoa. Ehkä hiekkamaa on se salaisuus, meillä viljellään savessa? Tänäkin kesänä kasvatus sujui hieman huonosti, vain yksi taimi tuotti kunnollisen mukulan kunnes sekin ryhtyi tekemään kukkavartta. Eli emme ole kovin päteviä antamaan neuvoja salaattifenkolin suhteen 😉

    Mutta sattuipa hyvin sillä juuri tänään ajattelimme julkaista yhden reseptin salaattifenkolin käytöstä. Siinä tulee olemaan vinkkejä myös salaattifenkolin lehtien ja lehtivarsien käytöstä. Lehtiä voi tuoreeltaan hyvin käyttää mausteena siinä missä maustefenkolinkin lehtiä, vaikka niissä ei ole aivan yhtä intensiivinen aromi. Emme ole koskaan yrittäneet kuivata niitä, koska tuntuu siltä että aromi ei kestä kuivaamista. Vähän niin kuin sukulaiskasvi tilli; siinäkään ei kuivattuna ole kuin harmaa aavistus tuoreen yrtin aromikkuudesta. Mutta mikä estää kokeilemasta – kerro sitten meillekin miten meni!

    Emme myöskään ole saaneet satoa niin paljon että säilömistä olisi tarvinnut pohtia. Luulisin että pakastaminen onnistuu, mutta aromi saattaa siinäkin huveta aika lailla. Mutta olemme valmistaneet salaattifenkolia à la grecque eli mausteliemessä marinoimalla (siitä on ohje reseptikokoelmassa). Se ainakin onnistui, joten ehkä pidempiaikaisempikin säilöntä pikkelsinä voisi olla vaihtoehto?

    Parasta lienee kuitenkin nauttia salaattifenkolista mahdollisimman paljon tuoreeltaan nyt kun siihen on tilaisuus, ja varoa päästämästä mukuloita kukkavarren kasvatteluun. Meidänkin mielestä salaattifenkoli on todella ihastuttavan makuista!

    Aloita uusi keskustelu
  Liisa Mäkikyrö · Elokuun 29. päivänä 2013 klo 11.46

  Hei, satuin eksymään tälle sivulle etsiessäni kokemuksia fenkolin kuivaamisesta. Asun napapiirin pohjoispuolella ja kasvimaani on savimaa.Tänä kesänä tuli todella upeat fenkolit,joten olosuhteet on kaikkien ”ohjeiden” vastaisia.Äitini kasvatti fenkoleita myös ja hän asui vielä 100km pohjoisempana.
  t. harrastelija seku vain

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Marja-Liisa · Elokuun 10. päivänä 2018 klo 11.39

  Kasvatin ensimmäistä kertaa salaattifenkolia tänä vuonna. Olen suojannut ne harsolla ja kastellut kovasti. Olen saanut upeita yksilöitä ystävillekin jakaa!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Piia · Elokuun 18. päivänä 2018 klo 22.05

  Hei. Ensimmäistä kertaa kasvatin Plantagenista ostamani taimen. Ilmankos en saanut kunnon satoa koska kasvatin isossa ruukussa. Voinko käyttää lehdet ja varret jotenkin? Voiko kuivattaa tai pakastaa? Pulleita fenkoleita ei ole vaan laihoja pitkiä varsia lehtineen.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Elokuun 19. päivänä 2018 klo 18.41

   Hei vaan Piia, me olemme käyttäneet venähtäneitä salaattifenkoleita esim. kasvislienten maustamiseen (). Sopii hienosti esim. kalakeiton liemeen! Lehtiä voi käyttää mausteena tillin tapaan, esim. samaiseen kalakeittoon. Jos varret eivät ole vielä muuttuneet puiseviksi, niitä voi käyttää normaaliin tapaan; muutama vuosi sitten grillasimme venähtäneitä salaattifenkoleita (). Pakastamista emme ole kokeilleet, koska satoa ei yleensä ole tullut niin paljon. Mutta kaipa sekin onnistuisi, jos varret eivät vielä ole puutuneet. Herkullisia hetkiä salaattifenkolin seurassa!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *