Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: vuonankaali

Vuonankaali

Vuonankaali on talvisalaatti par excellence: se kasvaa vielä syksyn viilenevässä säässä, säilyy syöntikunnossa myöhäissyksyyn asti ja selviää talven ylikin. Maku on pähkinäinen ja koostumus nahkean rapea.

Vuonankaali

Vuonankaali

Vuonankaali kuuluu suosikkeihimme salaattikasveissa, mutta sen viljeleminen on vaatinut jonkin verran opettelua. Tänä vuonna olemme ensimmäisen kerran saaneet hienon sadon joten olisikohan niksit nyt hallussa…

Virmajuurten sukua

Kuusamakasveihin (Caprifoliaceae) kuuluva (ranta)vuonankaali (Valerianella locusta) ei itse asiassa ole salaatti siinä mielessä, että se ei ole kovin läheistä sukua salaateille (Lactuca), jotka kuuluvat asterikasveihin (Asteraceae). Kuten nimikin antaa ymmärtää vuonankaali kasvaa luonnossa meren rannoilla ja rakkolevävalleissa, Suomessakin sitä löytyy jonkin verran Ahvenanmaalta ja saaristosta. Yksivuotinen vuonankaali muodostaa loppukesästä tai syksyllä lehtiruusukkeen, joka talvehtii. Keväällä kasvi kukkii vaaleansinisin tai valkoisin kukin, jotka ovat sarjamaisessa viuhkossa. Keskikesällä hedelmät kypsyvät ja leviävät uusille kasvupaikoille.

Vuonankaalin viljely

Vuonankaalin viljelyn niksi on se, että kasvin luontainen kasvusykli otetaan huomioon. Vuonankaali kuuluu ns. lyhyen päivän kasveihin eli sitä ei pidä kylvää keväällä, silloin se alkaa välittömästi kukkia ja lehtisato saa jäämättä. Toistaiseksi meidän kokemuksen mukaan paras aika kylvää vuonankaali on keskikesällä: silloin lehtiruusukkeet ehtivät kasvaa täysikasvuisiksi syksyn aikana. Tänä vuonna kylvimme kokeeksi vuonankaalia myös elokuussa ja syyskuussa. Elokuunkin kylvöt ovat kehittyneet hyvin vaikka niistä ei aivan täysikasvuisia ole ehtinyt tullakaan. Jää nähtäväksi saako niistä sadon vielä keväällä ennen kuin kasvi yltyy kukkimaan. Sen sijaan syyskuun kylvöt itivät huonommin.

Vuonankaali harson alla

Vuonankaali harson alla

Vuonankaali sopii siis hyvin kylvettäväksi kasvimaalla lohkoon, jossa on alkukaudesta kasvanut nopeasti kehittyviä kasveja kuten retiisiä, pinaattia ynnä muuta. Vuonankaali on vähään tyytyväinen eivätkä tuholaiset tunnu olevan siitä kauhean kiinnostuneita. Kuten arvata saattaa, vuonankaali pitää kosteasta maasta, mutta kosteuttahan yleensä riittää loppukesällä ja syksyllä joten sekään ei ole ongelma. Olemme yleensä käyttäneet hajakylvöä rivien sijasta, jotta tila tulisi maksimaalisesti hyödynnettyä.

Näin myöhäissyksyllä olemme varmuuden vuoksi peittäneet vuonankaalin harsolla pakkasöiden varalta, vaikka se ei välttämättä ole tarpeen. Kylmän yön jälkeen vuonankaali sulaa taas priimakuntoon. Lavaviljely olisi varmaan loistoratkaisu: siten satoa voisi ehkä korjata talven aikanakin! Leudompien talvien Keski-Euroopassa vuonankaali on suosittu talvisalaatti, sitä on tarjolla läpi talven toreilla ja kaupoissa.

Vuonankaali korjataan leikkaamalla ruusuke kokonaan maasta pois. Aivan alimmat lehdet saa yleensä heittää pois.

Vuonankaalin käyttö

Tärkeää vuonankaalin käytössä on että ruusukkeet huuhtelee hyvin ennen käyttöä, jotta salaattiin ei päädy hiekkaa ja multaa. Pieniä puikeita lehtiä ei irroteta erilleen, vaan ruusukkeet pidetään mahdollisuuksien mukaan kokonaisina. Sillä tavoin ne ovat hyvin koristeellisia salaatissa. Vuonankaalin pähkinäistä aromia korostaa saksanpähkinäöljystä valmistettu salaatinkastike. Vuonankaali ei välttämättä kaipaa muita kasviksia rinnalleen, vaan salaatin voi valmistaa pelkästään siitä.

Käytimme vuonankaalia lehtisalaattina esimerkiksi talvisella salaattilautasella viime maaliskuussa.

Vuonankaali talvisella salaattilautasella

Vuonankaali talvisella salaattilautasella

Vastakaikua

        Anna kuulua

        Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

        Connect with Facebook