Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuun kaudet elokuussa

Heinäkuinen kasvimaa

Elokuussa keittiöpuutarhan ohjelmassa sadonkorjuu on pääosassa, mutta ei pidä unohtaa myöskään myöhäisiä kylvöjä sekä seuraavaa kasvukautta ennakoivia istutus- ja muita hoitotoimenpiteitä.

Kuu siirtyy laskevalle radalle taas tänään perjantaina kunnes saavuttaa alhaisimman ratapisteen elokuun 16. päivänä ja alkaa taas vähitellen piirtää korkeampaa ja korkeampaa kaarta taivaalle. Elokuinen ylenevän kuun kausi kestää kuun toiseksi viimeiseen päivään asti.

Kylvö- ja korjuukalenterin mukaan sadonkorjuussa on nyrkkisääntönä että alenevan kuun kaudella (eli ns. istutusajalla) korjataan maanpinnan alapuolista satoa, kun taas ylenevän kuun kausi on omiaan maanpinnan yläpuolisen sadon korjaamiseen. Tämän mukaisesti sipulit, juurekset ja mukulat olisi hyvä korjata istutusajalla ja kaikki muu puolestaan ”ei-istutusajalla”. Poikkeuksen muodostaa lähinnä kuivatettava sato kuten yrtit ja siemenet, joiden kannalta suotuisin sadonkorjuuajankohta on istutusajalla kun nesteet nousevat heikommin kasveissa.

Suotuisilla ajoilla on sadonkorjuussa merkitystä kun sato halutaan varastoida. Silloin halutaan luoda mahdollisimman hyvät edellytykset säilyvyyden kannalta. Sen sijaan kun sato korjataan syötäväksi suotuisin aika on luonnollisesti silloin kun on nälkä…

Salottisipulia korjataan

Salottisipulia korjataan

Emme korjanneet salotti- ja valkosipulia vielä heinäkuun istutusajalla, koska naatit olivat vielä melko vehreät eivätkä salottisipulin lehdet olleet kokonaan laonneet. Heinäkuun helteet ovat sitten tehneet tehtävänsä ja nyt sipulit alkavat olla valmiita korjattaviksi ja kuivumaan nostettaviksi.

Osa punajuurista alkaa myös olla korjuukypsiä. Tänä vuonna kylvimme punajuurta useampaan otteeseen, joten korjattavaa riittää myös syyskuulle. Hyvä niin, sillä juuri nyt on paljon muutakin säilöttävää. Elokuun punajuurisadon taidamme syödä tuoreeltaan sillä punajuuretkin ovat parhaimmillaan nuorina!

Perunannosto on meillä perinteisesti tehty elokuussa, sillä palsta-alueella perunarutto yleensä pitää huolen siitä että viljelyä ei voi enää jatkaa sen pidemmälle. Sen vuoksi myös suosimme aikaisia perunalajikkeita, sillä myöhäiset lajikkeet eivät kuitenkaan ehdi tehdä hyvää satoa ennen perunaruton vuosittaista hyökkäystä. Tänä vuonna kuivuus on ilmeisesti hillinnyt ruton leviämistä, tai sitten ahkerasta ruiskuttamisesta yrttiliuoksilla on ollut hyötyä. Olemme kokeilleet nokkosesta, siankärsämöstä, kamomillasta ja voikukasta valmistettuja ruiskutteita perunaruton torjumiseen. Saa nähdä voidaanko perunannostoa tänä vuonna lykätä vähän pidemmälle. Jos ja kun perunannostoon ryhtyy niin se kannattaa tehdä poutasäällä ennen puoltapäivää ja antaa mukuloiden kuivahtaa palstalle levitettynä ennen varastoimista. Näin säilyvyys on parempi.

Vuonankaali

Vuonankaali

Istutusajalla meillä on tarkoituksena kylvää lisää vuonankaalia ja muitakin salaatteja. Heinäkuussa kylvämämme vuonankaali on itänyt hyvin, ja nyt kun perunamaalle on tullut tilaa sadonkorjuun myötä voimme kylvää lisää tätä herkkua syksyn iloksi. Jos kasvukausi jatkuu yhtä lämpimänä kuin tähän asti niin saattaa olla lämpösumman ennätysvuosi tulossa. Silloin saadaan ehkä salaatista toinenkin sato.

Kylvöohjelmassa on myös nauris ja uusi tuttavuus: kaurajuuri. Se jätettiin suosiolla loppukesällä kylvettäväksi kun keväällä tila kasvimaalla loppui. Kaurajuuren pitäisi itää ja kasvattaa lehtiruusuke tämän vuoden puolella, ja jatkaa sitten kasvua ensi vuonna.

’Pirja’ kesäomena

Pirja kesäomena

Mansikkamaalla ajattelimme istuttaa uusia taimia rönsyistä sillä piakkoin meillä alkaa olla mansikkamaan uudistamisen aika.

Tulevalla kaudella siirrytään puutarhan vuodenajoissa loppukesään ja ensimmäiset omenat kypsyvät. Varhaisin omenamme Pirja tuottaa satoa jaksottaisesti ja niinpä tänä vuonna puussa taitaa olla kokonaista kolme hedelmää… Toivottavasti myöhäisemmät lajikkeet tuottavat enemmän, ainakin vanhaan ja varmaan Antonovkaan voinee luottaa!

Istutusajan puutarhatyöt jakautuvat seuraavasti:

  • kokonaisia hedelmäpäiviä on vähän, vain 8. ja 9.8. Silloin istutamme mansikat.
  • kukkapäiviä ovat 3.8., 4. ja 5.8. kummatkin puoleen päivään asti sekä 14.8. Nämä ajat ovat suotuisia yrttien keruulle, myös kuivatettavat lehdet voi kerätä silloin.
  • lehtikasveille suotuisia aikoja ovat 4.8. puolen päivän jälkeen, 5.8. kello 14 lähtien 6.8. kello 12 asti sekä 15.8. Salaattikasvit kylvämme jonakin noista päivistä.
  • juurikasvit eli perunat, sipulit ja juurekset korjataan 2.8. kello 14 lähtien tai 11.–13.8. kello 15 asti. Perunannosto korjaamiselle esimerkiksi sunnuntai 11.8. olisi hyvä ajankohta jos vain säät suosivat. Silloin perunan voisi jättää kuivumaan joksikin aikaa.

Ei-istutusajalla erityisen suotuisia päiviä hedelmien sadonkorjuuseen ovat 25.8. kello 15 lähtien, 26.8. kello 16 lähtien – 27.8. kello 12 sekä 28.8.

Vastakaikua

    Leena · Elokuun 3. päivänä 2013 klo 18.47

    Bloginne on täynnä tosi hyvää asiaa, kiva kun päivitätte sitä usein. Nyt odottelen kieli pitkällä kivoja papuruokaohjeita, salkopapumme lykkää satoa ja sitä kyllä pakastetaan, mutta olisi kiva keksiä siitä syötävää tuoreeltaan. Tänään oli pekonipavut, hyvää, mutta melko runsasenergistä, ei sovi ruokavalioon kovin usein…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook