Luontohavainnot puutarhakalenterina (4): alkukesä | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Soglio, Val Bregaglia

Luontohavainnot puutarhakalenterina (4): alkukesä

Pihasyreeni ja omenapuu

Puutarhakalenterin neljäs vuodenaika on alkukesä, jolloin on aika istuttaa ja kylvää hallanarat viljelykasvit. Kokemus sanoo, että tuo aika on käsillä näinä päivinä, mutta mikä kasvi sopisi alkukesän tunnuskasviksi? Valitsimme pihasyreenin, joka on pian täydessä kukassa puutarhassamme.

Alkukesä on todellinen kukkafestivaali – ”kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen” – joten tunnuskasviehdokkaista ei ole pulaa, päinvastoin! Omenapuun kukinta on ollut todella näyttävä ja runsas, mutta mielestämme se kuuluu vielä sydänkevään puolelle.

Omenapuu kukkii

Omenapuu kukkii

Aika useinhan halla koettelee omenapuita ja verottaa satoa, joten omenan kukintaa ei vielä voi pitää merkkinä pahimman hallanvaaran väistymisestä. Pitkän pohdinnan jälkeen valitsimme alkukesän tunnuskasviksi pihasyreenin. Vahva ehdokas oli myös pihlaja sekä viehättävä tuoksumaratti.

Osittain valinta perustui varmastikin siihen, että tunnemme tiettyä lukkarinrakkautta pihasyreeniä kohtaan. Tapasimme nimittäin ensi kerran eräänä alkukesän päivänä pihasyreenin kukkiessa huumaavasti. Pihasyreeniin viitataan ruotsalaisessa sanonnassa ”mellan hägg och syren” – tuomen ja pihasyreenin välissä – joka viittaa viehättävästi sydänkevään ja alkukesän maagiseen aikaan.

Tärkeintä on kuitenkin, että pihasyreeni sopii kukinnan ajoituksen puolesta alkukesän tunnukseksi. Se aloittelee hyvillä paikoilla kukintaa omenapuun kukinnan ollessa päättymään päin. Kukinta kestää melko kauan verrattuna esimerkiksi omenapuuhun, jonka kukinta on yleensä ohi runsaassa viikossa. Pihasyreenin huumaavassa tuoksussa on jo lupausta lämpimämmistä ajoista, samoin kuin pihlajan hunajaisessa lemussa ja tuoksumaratin jännittävässä parfyymintuoksussa. Sen sijaan kevätkukkijat eivät joitakin poikkeuksia lukuunottamatta tuoksu kovin voimakkaasti. Ehkä voi sanoa, että yksi merkki kesän lopullisesta voitosta on tuoksujen lisääntyminen puutarhassa?

Tuoksumaratti kukkii

Tuoksumaratti kukkii

Alkukesän puutarhatöitä ovat hallanarkojen ja lämpimässä viihtyvien kasvien istuttaminen ja kylväminen. Niihin kuuluvat muun muassa pavut (härkäpapua lukuunottamatta), kurkut, kurpitsat ja tomaatit. Myös maissi, latva-artisokka ja salaattifenkoli istutetaan ulos vasta hallanvaaran mentyä. Kukista samettikukat ovat arkoja kylmälle.

Myös rikkaruohojen kitkeminen on ajankohtaista, koska alkukesään mennessä rikkakasvien kasvu on päässyt täyteen vauhtiin ja ne kilpailevat viljelykasvien kanssa elintilasta ja ravinteista. Aikaiset kylvökset kuten porkkana- ja palsternakkarivit on syytä harventaa samoihin aikoihin. Multaaminen ja tukeminen hyödyttävät hernettä ja härkäpapua sekä monia muitakin kasveja, joilla on taipumus laota. Usein alkukesällä on kuivaa, joten kastelua tarvitaan kylvösten pitämiseksi kosteina.

Muut jaksot ”Luontohavainnot puutarhakalenterina” ‑sarjassa

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *