Palstalta pöytään: aasialaisia makuja | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: aasialaisia makuja

Kasviksia aasialaisittain

Kun samat vanhat reseptit alkavat kyllästyttää, inspiraatiota haetaan etnisistä keittiöistä. Aasian kulttuureissa kasvikset ovat kunniassaan.

Viimeistään nyt kun kesäkurpitsaa ja vihreitä papuja on nautittu puolitoista kuukautta lähes joka päivä, alkaa kaivata enemmän vaihtelua resepteihin. Millä tavoin tutuista raaka-aineista saisi valmistettua jotain uutta ja virkistävää ilman suurempaa vaivaa?

Hyvä idea on opetella muutama uusi ruokaohje käyttäen hyväksi eri etnisiä ruokakulttuureja ja niiden tapoja valmistaa kasviksia. Aasian kulttuureille on tyypillistä, että ravinto on hyvin kasvisvoittoista; lihaa, kalaa ja maitotuotteita käytetään kohtuullisesta, usein pelkästään höysteenä sen sijaan että ne olisivat pääasiallinen ravinnonlähde. Intian, Kiinan, Japanin ja Kaakkois-Aasian maiden keittiöstä kannattaakin ottaa mallia kun haluaa vaihtelua ruokavalioonsa.

Aasialaiset reseptit eivät välttämättä ole sen monimutkaisempia kuin kotoisetkaan ruokaohjeemme. Aasialaisessa ruoassa käytetyt mausteet eivät yleensä ole niin kauhean eksoottisia kuin saattaisi luulla – monia niistä on meilläkin perinteisesti käytetty etenkin leivonnassa ja säilönnässä. Piparkakuista ja etikkakurkuista tutut mausteet voi ottaa käyttöön myös ruoanlaitossa! Oudompiakin mausteita saa nykyään ihan tavallisista ruokakaupoista ja joitakin voi myös viljellä itse. Ei siis ole edes tarpeen ostaa valmiita maustesekoituksia tai ‑tahnoja, joista ei aina tiedä mitä ne sisältävät.

Intialainen kesäkurpitsapannu

Intialainen kesäkurpitsapannu

Intialainen kesäkurpitsapannu

Nämä mausteiden kanssa kypsennetyt kesäkurpitsalohkot ovat varsinaista ”pikaruokaa” intialaisittain. Reseptin juju on sinapinsiementen kypsentäminen öljyssä, joka tuo ruokaan samaan aikaan kirpeän ja paahteisen aromin. Terveellinen kurkuma värjää ruoan aurinkoisen keltaiseksi ja tuore korianteri viimeistelee maun raikkaudellaan. Ohje on peräisin amerikkalaisen Yoga Journalin viimeisimmästä numerosta.

Tuliset vokkipavut

Vihreitä papuja ei tarvitse aina keittää, vaan ne voi vaihteeksi paahtaa ja höyryttää kypsiksi. Näin ruokaan tulee vieno savun aromi. Eikä savua ilman tulta: sitä ruokaan tuo chilipaprika. Lopuksi kasvikset höyrytetään soijakastikeella ja riisiviinietikalla. Parhaiten tämä ruoka onnistuu liedellä jossa lämpöä voi nostaa ja laskea nopeastikin, kuten esimerkiksi kaasuliedellä.

Kasvisraita

Kasvisraita

Kasvisraita

Raita on intialainen versio tsatsikista; jugurttikastike joka usein höystetään kurkulla. Intiassa raitaan saatetaan käyttää monia muitakin kasviksia kuten esimerkiksi porkkanaa ja retikkaa. Erotuksena tsatsikista raita maustetaan chilipaprikalla ja tuoreella korianterilla. Me valmistimme raitaa kurkusta ja porkkanalajikkeesta Purple Haze, joka värjäsi kastikkeen hauskan punertavaksi. Mausteiden ystävä voi viimeistellä raitan korianterin ja roomankuminan makuisella mausteöljyllä.

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *