Palstalta pöytään: mitä tehdä mangoldista? | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: mitä tehdä mangoldista?

Mangoldi kasvaa

Jos mangoldi on säästynyt etanoilta, sitä kasvaa nyt kasvimaalla valtavat määrät. Mitä siitä voi valmistaa?

Mangoldia tulee kylvettyä joka vuosi jo sen kauniin ulkonäön vuoksi. Nykyään sitä käytetäänkin yleisesti myös koristekasvina esimerkiksi kesäkukkaistutuksissa, joihin erityisesti puna- ja oranssiruotiset lajikkeet tuovat eksoottisen säväyksen.

Mangoldi taitaa olla niitä vihanneksia, joita Suomessa syövät lähinnä sitä itse viljelevät. Aika harvoin mangoldia näkee myytävänä. Niinpä mangoldiruokalajejakaan ei usein näy lehdissä tai keittokirjoissa.

Mangoldia voi käyttää hieman samaan tapaan kuin pinaattia, vaikka siinä onkin aivan erilainen aromi kuin pinaatissa. Mangoldi on sukua punajuurelle, joten siinä on samankaltainen ”maanläheinen” maku kuin punajuuressa. Mutta lehdet ovat koostumukseltaan samankaltaiset kuin pinaatilla. Esimerkiksi pinaatti-pastagratiinin reseptin mukaan voi valmistaa myös mangoldi-pastagratiinia. Muutenkin mangoldia voi käyttää ruoanlaitossa ”vihermassana” eli hortana, joten monet villivihannesreseptit voi muuntaa mangoldille sopiviksi. Esimerkiksi reseptikokoelmassamme olevalla vuohenputkipiirakan reseptillä voi valmistaa herkullista mangoldipiirakkaa, kun vuohenputken korvaa ryöpätyllä ja silputulla mangoldilla.

Yksinkertainen mangoldimuhennos

Yksinkertainen mangoldimuhennos

Tänä kesänä olemme valmistaneet mangoldista yksinkertaista lisäkettä Marja Lindforsin kirjassa ”Cucina povera & ruokia Etelä-Italiasta” (Otava 2007) olevan reseptin mukaan. ”Keitetty mangoldi” ei kuulosta kovin innostavalta ruokalajilta, mutta eiväthän italialaiset voi olla väärässä kun kyse on ruoasta! Joten kannattaa kokeilla ja valmistaa ”Bietole all’agro” (italiaksi kuulostaa paljon paremmalta, eikö?). Tällä tavoin yksinkertaisella tavalla kevyesti muhennettuna mangoldin mieto maku todella pääsee oikeuksiinsa. Resepti edustaa italialaista ”köyhää keittiötä” eli ikivanhoihin resepteihin perustuvaa vaatimatonta maalais- ja kotiruokaa, jossa käytetään hyväksi sesongin tuotteita ja villivihanneksia.

Lohta mangoldipedillä

Lohta mangoldipedillä

Mangoldimuhennoksesta voi jalostaa hienostuneemman ruokalajin käyttämällä muhennosta kasvispetinä esimerkiksi kalafileiden alla, kun kypsentää kalan uunissa. Uudeksi suosikiksemme onkin muodostunut kehittelemämme resepti Lohta mangoldipedillä – sekin yksinkertaista, konstailematonta mutta mahdottoman hyvää!

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *