Palstalta pöytään: pinaatti-pastavuoka | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: pinaatti-pastavuoka

Pinaatti

Jos on ollut aikaisin liikkeellä kylvöjen kanssa, pinaatista saa runsaan sadon jo alkukesästä. Meidän lempiherkkumme pinaatista on pastagratiini, johon tulee myös sieniä, saksanpähkinää ja ricotta-juustoa.

Tänä vuonna saimme ennätysaikaisen pinaattisadon, koska kylvimme pinaatin jo viime vuoden marraskuussa. Pinaatti iti vallan mainiosti ja nousi ”talvipenkistämme” samaan aikaan valkosipulin kanssa, aikaisin keväällä. Juhannukseen mennessä sato oli jo syöty! Menestyksen innoittamina ajattelimme kokeilla pinaatin kasvattamista myös syyskaudella – saa nähdä onko menestys yhtä suurta.

Pinaattia on siis syöty ja myös pakastettu, koska ihan joka päivä ei pinaatti maistu. Ei se taitaisi olla terveellistäkään: pinaatissahan on runsaasti nitraattia ja myös oksaalihappoa. Pinaatin käyttöä koskevat ohjeet ovat nykyään hämmentäviä: yhtäältä kehoitetaan ryöppäämään pinaatti nitraatin poistamiseksi, toisaalta pinaattia käytetään useissa resepteissä sen kummemmin ryöppäämättä.

Esimerkiksi elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan pinaattia ei suositella syötävän tuoreena, vaan se pitäisi ryöpätä ja heittää keitinvesi pois, koska vesiliukoisena yhdisteenä nitraatti ei poistu lehdistä voissa tai öljyssä kiehauttamalla. Toisaalta Eviran mukaan lehtipinaattia voi käyttää myös raakana mm. salaateissa, koska salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden Seelannin pinaatti. Mistähän kotipuutarhuri voi tietää, onko pinaatti ”salaatinomainen” vai ei? Eikä Uuden-Seelannin pinaatti (Tetragonia tetragonioides) taida olla pinaatti ollenkaan – onko siis niin että nykyään meille myydään pinaattina Uuden Seelannin pinaattia eikä aitoa pinaattia (Spinacia oleracea)?

Pinaatti-pastavuoka

Pinaatti-pastavuoka

Meillä kasvatettiin aitopinaattia nimeltä America. Emme tiedä onko se ”salaatinomainen” vai ei joten olemme yleensä ryöpänneet sen, vain keväällä käytimme nuoria lehtiä joskus salaattia piristämään. Lempireseptimme pinaatista on pastagratiini, jossa simpukan muotoinen pasta täytetään seoksella, jossa on pinaatin lisäksi sieniä, ricotta-juustoa ja saksanpähkinää. Koko komeus gratinoidaan sopivalla juustolla. Todellista lohturuokaa! Resepti perustuu Glorian ruoka&viini-lehdessä muutamia vuosi sitten julkaistuun ohjeeseen.

Pinaatista voi myös valmistaa herkullisen piirakan käyttämällä aikaisemmin julkaisemaamme vuohenputki-vuohenjuustopiirakan ohjetta, kun korvaa vuohenputken ryöpätyllä pinaatilla.

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *