Omenista kolhiintuneimmatkin voi käyttää hyväksi kun ne lisää porkkanan seuraksi sosekeittoon. Keiton maustamisessa jatketaan eksoottista teemaa.
Kotipuutarhan omenista kaikki eivät ole ykköslaatua, mutta kuitenkin ihan kelpo ruokaa. Kolhut ja ruvet eivät haittaa, kun omenista valmistetaan piirakoita, soseita ja mehua. Omenaa voi myös käyttää ruoanlaitossa, erityisesti keitoissa ja pataruoissa hedelmäistä makua tuomassa.
Omena sopii mainiosti juuresten kumppaniksi, koska se tuo niiden maanläheiseen makumaailmaan hedelmäistä aromia. Omenaa voi esimerkiksi lisätä vuokaan kun valmistaa uunijuureksia, kunhan valitsee kiinteitä lajikkeita tai lisää omenat vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Silloin kaikki ainekset ovat suunnilleen yhtä pehmeitä.
Meillä on näin satokaudella tapana lisätä omenaa esimerkiksi punajuuren tai porkkanan kanssa samaan keittoon. Oheisessa reseptissä porkkanan ja omenan liiton viimeistelevät eksoottisen mausteet sekä kookosöljy ja ‑maito, jotka loihtivat keittoon aurinkoisen makumaailman. Tätä keittoa maistellessa on todellakin ”sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne”!
Hei. Taas kiva ruokaohje, joka menee kokeiluun.
Meillä on tänä kesänä viljelty kahta porkkanalajiketta, Berlicum ja Purple Haze. Kuvan keitto on tehty ensiksi mainitusta, mutta jos käyttää punasävyistä Purple Hazea, keitosta tulee hauskan punertava!
Mistä ihmeestä löydätte noin mielenkiintoisen nimisiä lajikkeita? Meillä on ollut Korpikankaan ja hyötykasviyhdistyksen siemenluettelot käytössä, olemmeko vain sivuuttaneet erikoisuudet ja jumiutuneet vanhoihin tuttuihin.
Mielestäni Berlicum on Hyötykasviyhdistyksestä ja Purple Haze Villi Niitystä. Meillä ei ole porkkanan viljely aina onnistunut joten olemme kokeilleet kaikenlaisia lajikkeita. Nämä toimivat hyvin ainakin tänä vuonna…