Terassihaaveita | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Terassihaaveita

Krusmyntagården Gotlanti

Remontin viimeinen suuri urakka on pihan viimeistely rakentamisen aikaisen myllerryksen jälkeen.

Ne jotka ovat seuranneet remonttiblogiamme tietävät, että jo muutamana kesänä olemme tehneet hommia piha-alueiden ja puutarhan parissa muun muassa tukimuureja rakennellen, kirsikkapuistoa perustaen sekä mukulakiveystä asennellen. Viimeisiksi kunnostuskohteiksi ovat jääneet entisen autotallin edusta, uuden varastorakennuksen ja kadun väliin jäävä parkkipaikka sekä talon sisääntulopiha.

Suurimmat toiveet meillä on isohkon terassin suhteen, joka on muodostunut siihen mistä joskus muinoin on autolla ajettu talliin. Nyt se on sorakenttä, joka rajautuu talon lisäksi varastoon sekä puutarhan puolella kaksoismuureihin istutuksineen. Alue on tilava, joten meille on kertynyt pitkä lista toiminnoista, joita sinne haluttaisiin sijoittaa. Talven aikana niitä on kirjattu paperille ja nyt pitäisi tehdä päätöksiä, jotta roudan sulettua päästäisiin aloittamaan hommat.

Ensinnäkin autotallista kuoriutuneen ”puutarhahuoneen” edustalle täytyy luoda oleskelualue, jonne voi kipaista sisätiloista aina kun sää houkuttelee istuskelemaan ulkona. Remontin aikanahan meillä on ollut siinä tilapäinen pikkuterassi. Jonkunlainen pergolarakenne pitää saada päälle, vehreän köynnöskatoksen tueksi.

 • Katettu terassi

  Katettu terassi

  Moderni köynnöstuki

  Moderni köynnöstuki

  Mielenkiintoinen rakenne köynnöstuessa

  Mielenkiintoinen rakenne köynnöstuessa

Toiseksi kesäkeittiö on ihan pakko saada ja sitä varten onkin jo rakennusvaiheessa vajan seinustalle vedetty putket vesipisteelle. Iso allas tarvitaan, jotta siinä voidaan huuhdella mullat vihanneksista ja yrteistä. Kun kesäkeittiössä on vesipiste niin se voi toimia myös taimipöytänä. Ja grilli on luonnollisesti ihan ehdoton!

 • Iso allas

  Iso allas

  Kesäkeittiö puutarhamessuilla

  Kesäkeittiö puutarhamessuilla

Kesäkeittiön lähistöltä varataan tilaa isolle ruokailuryhmälle: pitkä pöytä ja penkit Biergarten-tyyliin olisivat mukavat, koska silloin pöydän ääreen mahtuisi isompikin seurue syömään.

 • Moderni Biergarten-kalusto

  Moderni Biergarten-kalusto

  Biergarten

  Biergarten

Terassin laidalla maan alla on sadevesisäiliömme, josta on tarkoitus vetää putki pinnalle kasteluvesipistettä varten. Mutta millaista – rustiikki, eleetön versio vai koristeellinen vesiaihe?

 • Eläinten juottopaikka

  Eläinten juottopaikka

  Vesilähde

  Vesilähde

Terassille pitäisi jäädä tilaa myös yrttitarhalle, sillä paikka on tonttimme sopivimpia aurinkoa rakastaville, kuivahkossa maassa viihtyville kasveille. Tehdäänkö muotopuutarha vai tyydytäänkö luonnonmukaisempaan yrttitarhaan – siinä on miettimistä…

 • Luostarin puutarhassa

  Luostarin puutarhassa

  Kivikkopuutarha, Royal Botanic Garden Edinburgh

  Kivikkopuutarha, Royal Botanic Garden Edinburgh

 • Yrttipuutarha, Westersin Puutarha, Kemiö

  Yrttipuutarha, Westersin Puutarha, Kemiö

  Mustion linnan yrttipenkki

  Mustion linnan yrttipenkki

Oma suunnittelukohteensa on terassin kiveys: tarkoitus on käyttää kaivuutöiden aikana talteen otettuja seulanpääkiviä sekä samaa harmaata liuskekiveä, josta olemme latoneet tukimuureja. Uusiakin kiviä varmaan tarvitaan, koska alue on melko suuri; ehkä nupu- tai noppakiviä. Ja osittain varmaan tulee myös sorapintoja esimerkiksi pienistä pyöreistä jokikivistä. Vaihtelevat, erilaisia kivimateriaaleja yhdistelevät pinnat ovat hauskoja!

 • Tyylikäs kiveys

  Tyylikäs kiveys

  Erilaisia kivipintoja

  Erilaisia kivipintoja

 • Vaihteleva kiveys

  Vaihteleva kiveys

  Hauska kiveys

  Hauska kiveys

 • Kiviportaat

  Kiviportaat

  Erilaisia kivipintoja

  Erilaisia kivipintoja

 • Kiviportaat

  Kiviportaat

  Kaunis kiveys

  Kaunis kiveys

Inspiraationa suunnittelussa käytämme valokuvia, joita olemme jo vuosikausia ottaneet vieraillessamme puutarhoissa ja puistoissa Suomessa ja muualla. Kaikki tämän jutun kuvituksena käytetyt kuvat ovat sellaisia; eivät siis omasta pihastamme! Jos kuvat kiinnostavat niin kannattaa käydä Pinterest-sivuillamme; sinne olemme keränneet inspiraatiokuvia remonttia ja puutarhasuunnittelua varten. Ja tietysti sieltä löytyy myös muutama omien kuviemme albumi, tulevaisuudessa ehkä enemmänkin.

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *