Mullasta nousee kasvi

Soglio, Val Bregaglia

The Green Man: Skotlanti 2012 (5)

Rosslynin kappelin rakenteita

Rosslynin kappeli lähellä Edinburghia yhdistetään usein mystissävytteisiin historiallisiin salaliittoteorioihin, mutta puutarhan ystävälle rakennus on hätkähdyttävä ylistys luomakunnalle ja elämän monimuotoisuudelle.

Runsaat 10 kilometriä Edinburghin kaupungista kaakkoon sijaitsee yksi seudun suurimmista turistinähtävyyksistä, Rosslyn Chapel. Se on pieni keskiaikainen kirkko, joka tunnetaan poikkeuksellisen rikkaasta koristelusta. Niin rikkaasta, että jälkipolvet ovat nähneet kirkon ornamenteissa kaikenlaisia salaisia viestejä ja merkkejä. Kun vielä kirkon rakennuttajasuvun St. Clair’ien vaiheet liittyvät temppeliherrojen historiaan, kappelin ympärille on syntynyt vyyhti mystisiä uskomuksia ja nykyaikaan asti ulottuvia salaliittoteorioita, joista hurjimmat liittävät kappelin myyttiseen Graalin maljaan.

Kävimme kappelissa kesäkuisella Skotlannin matkallamme. Rakennus on vaikuttava, mutta ei mystisten merkkien ja hämärien uskomusten vuoksi. Sen sijaan kappeli on kristilliseksi kirkoksi hämmästyttävän pakanallisen oloinen: valtaosa sen runsaista koristeaiheista tuntuu ylistävän luontoa; kasvi- ja eläinkuntaa, maanviljelyksen arkea sekä ennen kaikkea hedelmällisyyttä. Tämän luonnon runsaudensarven tunnuksena keikkuu joka puolella valloittava ihmisen kaltainen hahmo, ”The Green Man”. Hedelmällisyyden symboli, jonka irvistävästä suusta köyntelee lehteviä ja kukkivia köynnöksiä. Jos jonkin oikean mysteerin kirkon koristelusta haluaa mainita, niin sekin liittyy kasveihin: jo ennen löytöretkiä rakennetun kirkon koristeaiheista löytyy monia kasveja, jotka ovat selvästi pohjoisamerikkalaista perua eli kaiken järjen mukaan niiden on täytynyt olla rakennusajan eurooppalaisille tuntemattomia. Esimerkkeinä mainittakoon maissi ja aloe vera, jotka rehottavat kappelin seinien kohokuvissa.

Valitettavasti kuvagalleriassamme ei ole kuvia kappelin sisältä, jossa kuvaaminen on kielletty. Kappelin kotisivuilta löytyy kuitenkin paljon havainnollisia kuvia sisätilojen ornamenteista.

 • Goottilainen ikkuna Rosslynin kappelissa

  Goottilainen ikkuna Rosslynin kappelissa

  Kasviaihe pylväänpäässä Rosslynin kappelissa

  Kasviaihe pylväänpäässä Rosslynin kappelissa

  Akantus-aihe Rosslynin kappelissa

  Akantus-aihe Rosslynin kappelissa

 • ”Piiput” Rosslynin kappelin katolla

  ”Piiput” Rosslynin kappelin katolla

  Koristeaihe Rosslynin kappelissa

  Koristeaihe Rosslynin kappelissa

  Yksi Rosslynin kappelin ikkunoista

  Yksi Rosslynin kappelin ikkunoista

Kappeli on siis näkemisen arvoinen, vaikka sitä on ajan hampaan lisäksi tuhonnut myös ajattelematon restaurointi vuosisatojen kuluessa. Kirkko on rakennettu 1400-luvun puolivälissä enimmäkseen goottilaiseen tyyliin. Alunperin tarkoitus oli tehdä siitä paljon suurempi ja pohjapiirustukseltaan ristin muotoinen. Rakennus jäi siis keskeneräiseksi. Joskus 1800-luvun alussa kappeli oli romanttinen raunio, minkä jälkeen sitä on paikkailtu onnettomin menetelmin. Tarvitaan vielä jokunen punta, jotta kappeli saadaan jollain tavalla konservoitua. Sen vuoksi vierailija antaa anteeksi kirkon kylkeen kyhätyn modernin vierailijakeskuksen (Visitor Center) ja korkeat pääsymaksut sekä myynnissä olevan tilpehöörin: ehkäpä meiltä turisteilta kerätyillä rahoilla saadaan kappeli joskus kuntoon ja säilymään tulevillekin polville!

Kappeli ei ole pelkkä nähtävyys vaan se toimii Pyhälle Matteukselle omistettuna kirkkona. Kappeli sijaitsee hienolla paikalla jyrkänteen reunalla ja vahtii rehevää Esk-joen laaksoa alapuolellaan. Vierailua varten kannattaakin varata koko päivä ja yhdistää kappelissa käyntiin kävelyretki laakson poluilla, jotka vievät muun muassa raunioituneeseen Rosslynin linnaan.

Linkkejä

Muut jaksot ”Skotlanti 2012” ‑sarjassa

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Connect with Facebook