Tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia

riivittyjä tuoreita härkäpapuja (noin kilo palkoineen)
noin ½ l
öljyä tai voita tai yksi rkl kumpaakin
2 rkl
isoa valkosipulinkynttä tai vastaava määrä pienempiä
2
suolaa
pippuria
tuoretta kynteliä

Avaa tuoreet härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna kiehuvaksi noin litra runsaasti suolattua vettä ja lisää pavunsiemenet. Keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään, mielellään jääpaloilla hyvin kylmäksi jäähdytettyyn veteen.

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Huuhdo ja silppua kynteli (tai muu tuore yrtti makusi mukaan).

Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Sisäkuori saattaa myös rikkoutua keitettäessä. Valuta pavunsiemenistä vesi.

Laita rasva pannuun ja kuumenna sulaksi, mutta älä ruskista. Lisää valkosipulinkynnet ja kuullota niitä noin minuutin ajan, mutta älä anna ruskistua. Lisää sitten kuoritut pavut ja silputtu kynteli. Kuullota miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia

Tuoreita härkäpapuja ja valkosipulia

Vastakaikua

    Tiivi · Elokuun 2. päivänä 2012 klo 20.35

    Kiitos. Kaipailen juuri nyt härkäpapuohjeita, kun ensimmäistä kertaa tulee omaa satoa.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Elokuun 2. päivänä 2012 klo 22.02

      Tästä reseptistä saa muuten kehitettyä herkullisen pasta-aterian siten, että kuullottaa valkosipulin lisäksi myös yhden salotti- tai kepasipulin silputtuna ja lisää höystöön vähän valkoviiniä muutamaksi minuutiksi maustamaan vihanneksia ennen kuin sekoittaa joukkoon valmiiksi keitetyn pastan. Päälle vähän yrttejä, esim. oreganoa tai timjamia, sekä tilkka oliiviöljyä jos ruoka tuntuu liian kuivalta. Parmesan-juusto kruunaa kaiken!

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    sormusinkukka · Heinäkuun 13. päivänä 2013 klo 18.07

    Ihan mahtaavaa kun löysin vihdoin tämän ohjen. Kiitos!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Papupata · Syyskuun 15. päivänä 2013 klo 12.18

    Kiitos reseptistäsi!
    Valkosipuli oli talostamme päässyt loppumaan, joten laitoin tilalle paahdettua sipulia sekä pähkinäsekoitusta. Oli hyvää! Omat papuni olivat ruskeita, joten esteettisesti silmää koristamaan voi laittaa majoneesihuipun.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Kuusela Mirka · Syyskuun 17. päivänä 2014 klo 15.49

    Onnistuukos tämä kuivatuista?

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Riitta · Toukokuun 6. päivänä 2015 klo 20.14

    Olen pakastanut härkäpapuja, kyllä kai niitä voi valmistaa samoin kuin tuoreita?

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Liisa Lehikoinen · Elokuun 6. päivänä 2017 klo 18.18

    Olen muutama vuosi sitten löytänyt tämän yksinkertaisen reseptisi. Jälleen tänään tein ohjeen mukaan ja aivan taivaallisen hyvä on lopputulos! Härkäpapu on siitä vaan huijari, että muhkeankin palon sisällä on melko vaatimattomat pavut. Mutta jos raaskii riittävästi ostaa, lopputuos on taattu. Meidän kaupassa kilohinta oli 7½ euroa, melko kallista siis. Omalla pihalla kasvattaminen ei onnistu, kun metsästä tulee syöjät salaa. Ne syövät myös kuunliljat, mansikat, hortensiat, liljat, herneet ja jopa perunanvarret! Joko arvasit, kyllä, city-peurat.
    Tuoreista härkäpavuista jostain on mieleen tarttunut sellainen vinkki, että peratessa kannattaa käyttää hanskoja, ettei kädet mustu. Liekö ohje teidän sivuilta vai liekö edes tott! En viitsi kokeilla.
    Joka tapauksessa, kiitos upeista sivuistanne, selkeys miellyttää minua suuresti! Hyvää kesän jakoa!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Elokuun 6. päivänä 2017 klo 20.19

      Kiitos Liisa kivasta palautteesta! Tuo sormien mustuminen on meidänkin kokemuksen mukaan totta, mutta kun oppii avaamaan palon kätevästi niin tahriintumista tapahtuu vähemmän. Emme me yleensä käytä käsineitä, mutta onhan tuo hyödyllinen tieto jos sattuisi olemaan tiedossa jokin meno, jossa haluaisi esiintyä puhtain sormin… 😉

      Härkäpavun palko on yleensä aivan kivikova kun siemenet ovat kasvaneet täyteen mittaansa, joten kaupassa kannattaa hieman puristella palkoja kun niitä valikoi. Kalliitahan ne ovat ja sen vuoksi härkäpapu onkin niin suositeltava omalle kasvimaalle! Harmi, että teillä on sellaisia ongelmia peurojen kanssa. Meilläkin on tänä vuonna ollut tavallista enemmän harmia tuholaisista; on tullut mietittyä pitääkö alkaa aidata kasvimaa kokonaan kanaverkolla…

      Hyvää kesän jatkoa kuitenkin!

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Heijasta Peruuta vastaus tai jatka muihin viesteihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *