- riivittyjä tuoreita härkäpapuja (noin kilo palkoineen)
- noin ½ l
- öljyä tai voita tai yksi rkl kumpaakin
- 2 rkl
- isoa valkosipulinkynttä tai vastaava määrä pienempiä
- 2
- suolaa
- pippuria
- tuoretta kynteliä
Avaa tuoreet härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna kiehuvaksi noin litra runsaasti suolattua vettä ja lisää pavunsiemenet. Keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään, mielellään jääpaloilla hyvin kylmäksi jäähdytettyyn veteen.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Huuhdo ja silppua kynteli (tai muu tuore yrtti makusi mukaan).
Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Sisäkuori saattaa myös rikkoutua keitettäessä. Valuta pavunsiemenistä vesi.
Laita rasva pannuun ja kuumenna sulaksi, mutta älä ruskista. Lisää valkosipulinkynnet ja kuullota niitä noin minuutin ajan, mutta älä anna ruskistua. Lisää sitten kuoritut pavut ja silputtu kynteli. Kuullota miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.
Kiitos. Kaipailen juuri nyt härkäpapuohjeita, kun ensimmäistä kertaa tulee omaa satoa.
Tästä reseptistä saa muuten kehitettyä herkullisen pasta-aterian siten, että kuullottaa valkosipulin lisäksi myös yhden salotti- tai kepasipulin silputtuna ja lisää höystöön vähän valkoviiniä muutamaksi minuutiksi maustamaan vihanneksia ennen kuin sekoittaa joukkoon valmiiksi keitetyn pastan. Päälle vähän yrttejä, esim. oreganoa tai timjamia, sekä tilkka oliiviöljyä jos ruoka tuntuu liian kuivalta. Parmesan-juusto kruunaa kaiken!
Ihan mahtaavaa kun löysin vihdoin tämän ohjen. Kiitos!
Hienoa, nyt alkaakin olla taas härkäpavun satoaika!
Kiitos reseptistäsi!
Valkosipuli oli talostamme päässyt loppumaan, joten laitoin tilalle paahdettua sipulia sekä pähkinäsekoitusta. Oli hyvää! Omat papuni olivat ruskeita, joten esteettisesti silmää koristamaan voi laittaa majoneesihuipun.
Mmm, kuulostaa hyvältä! Se näissä yksinkertaisissa resepteissä onkin parasta että muuntelu on helppoa. Voi käyttää mitä talosta sattuu löytämään!
Onnistuukos tämä kuivatuista?
Tuoreita härkäpapuja ei oikein voi korvata kuivatuilla tässä reseptissä. Kuivatut vaativat pitkän liotuksen ja keittämisen. Koostumus ja makukin ovat erilaiset. Tämä ruokalaji onkin sellainen sesonkiruoka, jolla pääsee herkuttelemaan vain kun on tuoreita härkäpapuja tarjolla. Mutta myös kuiva härkäpapu on mainio raaka-aine; oma suosikkiruokamme kuivista härkäpavuista on ful medames, jonka resepti löytyy reseptikokoelmastamme. Myös siinä maistuu valkosipuli! Kuivista härkäpavuista voi myös tehdä hernekeiton kaltaista rokkaa, sekin lempiruokiamme.
Olen pakastanut härkäpapuja, kyllä kai niitä voi valmistaa samoin kuin tuoreita?
Juu, ilman muuta voi, pakastetut härkäpavut vastaavat tuoreita tämän reseptin kannalta. Riippuen siitä miten olet käsitellyt pavut ennen pakastamista voit jättää turhat vaiheet ohjeesta huomiotta!
Olen muutama vuosi sitten löytänyt tämän yksinkertaisen reseptisi. Jälleen tänään tein ohjeen mukaan ja aivan taivaallisen hyvä on lopputulos! Härkäpapu on siitä vaan huijari, että muhkeankin palon sisällä on melko vaatimattomat pavut. Mutta jos raaskii riittävästi ostaa, lopputuos on taattu. Meidän kaupassa kilohinta oli 7½ euroa, melko kallista siis. Omalla pihalla kasvattaminen ei onnistu, kun metsästä tulee syöjät salaa. Ne syövät myös kuunliljat, mansikat, hortensiat, liljat, herneet ja jopa perunanvarret! Joko arvasit, kyllä, city-peurat.
Tuoreista härkäpavuista jostain on mieleen tarttunut sellainen vinkki, että peratessa kannattaa käyttää hanskoja, ettei kädet mustu. Liekö ohje teidän sivuilta vai liekö edes tott! En viitsi kokeilla.
Joka tapauksessa, kiitos upeista sivuistanne, selkeys miellyttää minua suuresti! Hyvää kesän jakoa!
Kiitos Liisa kivasta palautteesta! Tuo sormien mustuminen on meidänkin kokemuksen mukaan totta, mutta kun oppii avaamaan palon kätevästi niin tahriintumista tapahtuu vähemmän. Emme me yleensä käytä käsineitä, mutta onhan tuo hyödyllinen tieto jos sattuisi olemaan tiedossa jokin meno, jossa haluaisi esiintyä puhtain sormin… 😉
Härkäpavun palko on yleensä aivan kivikova kun siemenet ovat kasvaneet täyteen mittaansa, joten kaupassa kannattaa hieman puristella palkoja kun niitä valikoi. Kalliitahan ne ovat ja sen vuoksi härkäpapu onkin niin suositeltava omalle kasvimaalle! Harmi, että teillä on sellaisia ongelmia peurojen kanssa. Meilläkin on tänä vuonna ollut tavallista enemmän harmia tuholaisista; on tullut mietittyä pitääkö alkaa aidata kasvimaa kokonaan kanaverkolla…
Hyvää kesän jatkoa kuitenkin!