Kiinalaisen ajanlaskun mukaan elämme nyt vuohen vuotta. Miltä se näyttää puutarhurin näkökulmasta?
Kiinalaisessa kalenterissa vuodet nimetään symbolieläinten ja vallitsevan elementin mukaan. Helmikuussa alkoi Puu-Vuohen vuosi, jonka pitäisi tuoda mukanaan harmoniaa ja sopuisaa yhteiseloa ihmisten kesken. Sitä sopii todellakin toivoa! Eri kulttuureissa uutta vuotta vietetään eri vuodenaikoina, mutta täytyy sanoa että kiinalainen tapa aloittaa vuosi kevään kynnyksellä tuntuu hyvin luontevalta. Kyllähän sitä itse kukin tuntee tavallaan syntyvänsä uudelleen, kun valo on vihdoin voittamassa pimeyden ja leudot tuulet pikku hiljaa sulattelevat lunta ja routaa.
Talvi 2014–2015
Talvi on tähän mennessä ollut melkeinpä toisinto viimevuotisesta ainakin täällä meillä. Säät ovat sahanneet suojan ja pikkupakkasen välillä. Lunta on saatu kohtuullisesti, mutta suurin osa siitä on menetetty lähes saman tien. Routa ei kuitenkaan yltäne kovin syvälle, sillä jonkinlainen lumipeite saatiin jo joulun alla, ennen ensimmäisten pakkasten tuloa. Kaikki edellytykset ovat siis olemassa samankaltaiselle aikaiselle keväälle kuin viime vuonna, jolloin kevät edistyi muutaman viikon tavanomaista nopeammin. Se ei tosin tarkoittanut automaattisesti sitä, että kasvukausi olisi edistynyt yhtä myönteisesti, niin kuin viime vuoden tilinpäätöksessä totesimme – loppujen lopuksi terminen kasvukausi alkoi viime vuonna melko tavanomaiseen aikaan!
Vielä on aikaista arvioida talvivaurioita, mutta toivottavasti lunta on ollut sen verran, että arimmat taimet ovat saaneet siitä suojaa. Rusakko on tosin yltänyt järsimään viime kesänä istuttamiemme kirsikkapuiden alimpia sivuoksia – puutarhassamme viihtyy yksi valtavan kokoinen rusakkoyksilö! Mutta onneksi sentään rungot ovat selvinneet vahingoittumattomina. Lisäksi katolta pudonneet lumet ovat runnoneet hortensioita, mutta nehän onkin istutettu riskialueelle juuri sen takia, että ne kestävät rajuakin leikkaamista. Nyt täytyy seurata lumen sulamista ja väijyä sopivaa hetkeä viritellä herkimpien ikivihreiden suojaksi varjostuspeitteitä kevätahavaa vastaan.
Kuukalenterin vuosi
Kevään merkit ilmassa saavat pikku hiljaa puutarhurin ajatukset suuntautumaan tulevan kasvukauden suunnitelmiin. Siemenluettelot alkavat olla hiirenkorvalla ja ensimmäiset siemenet ovat jo päätyneet multaan. Itse yritämme malttaa mielemme kylvöjen kanssa, koska meillä on vain vähän esikasvatukseen sopivaa valoisaa ja viileää tilaa. Täytyy muistaa että vaikka kylvöt voi tehdä pieniinkin astioihin niin kovin pian koittaa kuitenkin aika, jolloin kaikki nuo pikkutaimet pitäisi koulia ikiomiin ruukkuihinsa. Silloin tuleekin tenkkapoo tilan kanssa! Varsinkin kun uusien taimien lisäksi tilaa vievät monivuotisetkin kasvit.
Liian pitkään ei kuitenkaan pidä odotella, sillä kun tarkastelee biodynaamista kalenteria ei voi olla huomaamatta, että istutusajat ajoittuvat tänä vuonna tavanomaista aikaisemmiksi. Esimerkiksi ensimmäisten avomaakylvöjen kausi alkaa meillä perinteisesti vapun tienoilla; tänä vuonna huhti–toukokuun istutusaika alkaa jo 23. huhtikuuta, joka viittaisi viikkoa aikaisempaan aikatauluun. Myös alkukesän istutusaika ajoittuu tavanomaista aikaisemmaksi kun se päättyy jo 3. kesäkuuta. Tämän mukaan muun muassa papujen kylvölle ja kesäkurpitsojen istuttaminen olisi siis ajankohtaista jo toukokuun puolella…
Ne jotka ovat seuranneet blogiamme tietävät kuitenkin, että kuukalenterin lisäksi otamme huomioon fenologiset vuodenajat suunnitellessamme puutarhatöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraamme kevään etenemistä tiettyjen indikaattorikasvien kehitystä seuraamalla ja ajoitamme kylvöt ja istutustyöt myös sen mukaan. Tuleekin olemaan mielenkiintoista seurata, miten biodynaamisen kalenterin mukaiset istutusajat ja fenologiset vuodenajat osuvat yhteen tänä vuonna. Talven säiden perusteella ei tunnu mahdottomalta, että tuo kuukalenterin mukainen aikaisempi aikataulu osuisi loppujen lopuksi oikeaan. Aiomme siis varautua siihen, että maa olisi sula ja sopivasti kuivahtanut ensimmäisiä avomaakylvöjä varten jo huhtikuun toisella puoliskolla ja että toukokuun istutusajalla päästään jo viimeistelemään kevään kylvöt ja istutustyöt. Esimerkiksi esikasvatusaikataulussa tämä on syytä ottaa huomioon kylvämällä muun muassa kurpitsat jo huhtikuun alkupuolen istutusajalla.
Ajankohtainen istutusaika
Perjantaina 27.helmikuuta alkoi biodynaamisen kalenterin mukaan istutusaika, joka jatkuu maaliskuun 13. päivään saakka. Jos haluaa viljellä pitkän kasvatusajan vaativia kasveja kuten esimerkiksi purjosipulia, mukulaselleriä tai maustefenkolia, niin kylvämisen aika on käsillä. Istutusaika jakaantuu seuraavasti:
- tämä viikonloppu (27.2.–1.3.) on kukkakasveille otollista aikaa, myöhemmin kukkapäiviä ovat vain 10. ja 11.3. Pitkän esikasvatuksen vaativien kesäkukkien ystävä on liikkeellä nyt.
- lehtikasveille suotuisia päiviä ovat 2.–4.3. sekä 12.–13.3. Itse aiomme aloittaa yrttien kuten esimerkiksi basilikan esikasvatuksen.
- kokonaisia hedelmäpäiviä on vain 5.3. mutta 6.3. hedelmäkasveille suotuisa aika jatkuu kello 13 asti. Meillä on ohjelmassa chilien koulinta ja leikkaaminen (olemme taas onnistuneet pitämään yhden viimevuotisen taimen hengissä talven yli eli meillä on nyt ”vuosikertachilejä” kolmelta aikaisemmalta vuodelta! Ja lisää on tulossa, sillä chiliä olemme jo kylväneet kolmea eri lajiketta.) Lisäksi Setä Sininen miettii, pitäisikö hedelmäpuiden leikkaaminen jo aloittaa…
- juurikasveille suotuisinta aikaa on maaliskuun toisena viikonloppuna, 6.3. kello 14 alkaen 9.3. kello 19 asti. Esimerkiksi purjosipuli ja mukulaselleri lasketaan juurikasveiksi.
Anna kuulua