Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Gardener’s Pie

Gardener’s Pie eli puutarhurin paistos

Gardener’s Pie eli puutarhurin paistos on syksyinen vegeversio perinteisestä brittiläisestä kotiruoasta, Shepherd’s Pie’sta.

Kesäkuisella Skotlannin matkallamme asuimme Edinburghissa Newingtonin kaupunginosassa, joka sijaitsee noin puolitoista kilometriä kaupungin keskustasta eteläkaakkoon, lähellä mahtavaa Arthur’s Seat –kukkulaa. Alueen viktorianaikaisissa taloissa on paljon Bed & Breakfast –paikkoja, joista Aonach Mor on yksi viehättävimmistä. Kantaravintolaksemme Edinburghissa muodostui läheinen The Salisbury Arms Dalkeith Roadin ja Salisbury Roadin kulmassa. Se toimii upeasti kunnostetussa vanhassa rakennuksessa, jonka sydämen muodostaa viihtyisä pubi manttelitakkoineen ja upottavine sohvineen.

Arthur’s Seat, Edinburgh

Arthur’s Seat, Edinburgh

The Salisbury Armsin listalta löytyy varsinkin perinteisiä brittiläisiä kotiruokia. Sunnuntaisin on tarjolla muhkea Sunday Roast Platter niille, jotka eivät halua viettää pyhäpäivää valmistamalla sunnuntaipaistia kaikkine lisukkeineen. Ravintolassa käykin kokonaisia perheitä monessa sukupolvessa viettämässä aikaa yhdessä.

Kesää muistellen olemme kehitelleet oman versiomme brittiläisestä kotiruokaklassikosta, Shepherd’s Pie’sta. Se on alun perin ollut tapana valmistaa sunnuntaipaistin rippeistä, mutta sittemmin siinä on ryhdytty käyttämään lampaan jauhelihaa. Jos ruoka valmistetaan naudan jauhelihasta, sitä kutsutaan nimellä Cottage Pie. Vastaavasti kalatäytteisenä ruokaa kutsutaan Fisherman’s Pie’ksi (tai pelkästään Fish Pie’ksi). Päätimmekin nimetä oman kasvisvariaatiomme Gardener’s Pie’ksi.

Nimestään huolimatta ruoka ei muistuta piirakkaa, vaan sitä voisi kutsua mieluummin vaikkapa paistokseksi tai suomalaisittain laatikoksi. Brittienglannissa pie on yleensä taikinakannella peitetty ruoka, mutta kantena voidaan käyttää myös perunamuusia, kuten näissä perinneruoissa. Suomalaisen liha-perunalaatikon resepti taitaakin perustua Shepherd’s Pie’hin, mutta jälkimmäisessä täyte on vuoan pohjalla eikä muusin seassa.

Puutarhurin paistosta rakentamassa

Puutarhurin paistosta rakentamassa

Puutarhurin paistokseen käytetään lähes pelkästään oman puutarhan tuotteita. Vain linssit täytyy hankkia kaupasta. Niiden sijasta voisi varmaan käyttää härkapapua, joten jos sitä on viljellyt kuivatettavaksi asti, koko ruokalaji syntyy omasta sadosta. Syksyn makua täytteeseen tuovat juurekset, talvikurpitsa ja omena ja sen kruunaa kerros karamellisoitua sipulia. Muusi valmistetaan perunasta ja palsternakasta. Juuston ystävä gratinoi koko komeuden juustoraasteella. Täytteen, sipulit ja muusin voi tehdä etukäteen tai käyttää vaikkapa aikaisempien aterioiden jäännöksiä paistoksen rakentamiseen.

Resepti on kehitelty Jamie Oliverin ohjeesta, joka löytyy Jamien kotiruoan kokkaamista koskevan nettikurssin materiaalista.

Katso reseptit

Linkkejä

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook