Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kiirettä kasvimaalla

Sataa vaahterankukkia

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Huhtikuun alkupuolella pohdimme, milloin kevät oikein voittaa talven, joka tuntui jatkuvan ikuisuuksiin. No loppujen lopuksi meidän leveysasteilla vuodenaika vaihtui rytinällä toukokuun puolenvälin jälkeen, jolloin siirryttiin helteen myötä saman tien lähes kesäisiin tunnelmiin! Luonto tuntui puhkeavan kukoistukseen yhdessä silmänräpäyksessä: vaahtera ja rusokirsikka kukkaan, koivu hiirenkorvalle, kuusi kerkkiä kasvattamaan – koitti vuoden suloisin aika! Siihen aikaan kuuluu myös tiettyä haikeutta, sillä yksittäisten kasvien kukinta kestää usein vain muutaman päivän ennen häviämistään; tänään meillä on ihailtu kuinka puutarhassa ”sataa vaahterankukkia”…

Luonnon loppukiri on tarkoittanut myös sitä, että surkeasta alusta huolimatta viljelykausi voitiin kuin voitiinkin aloittaa tavanomaisessa aikataulussa. Edellisellä istutuskaudella kylvettiin viileässäkin maassa itävät kasvit ja huomenna sunnuntaina alkavalla istutuskaudella on vuoro kylvää loputkin sekä istuttaa esikasvatetut taimet. Se tarkoittaa kiirettä kasvimaalla, sillä meidän tämänvuotisessa viljelysuunnitelmassamme suurin osa kasveista on vielä kylvämättä tai istuttamatta lopullisille paikoilleen: pavut (härkäpapua lukuun ottamatta), punajuuret ja mangoldit, kurpitsat ja kurkut sekä lehtikaalit ja keräsalaatit. Myös viherlannoituspenkki on vielä tyhjillään (ellei lasketa rikkaruohoja…).

Kurpitsan taimia

Kurpitsan taimia

Olemme esikasvattaneet lyhyesti kesäkurpitsaa (tuttuja italialaisia suosikkejamme Striato d’Italia ja Rugosa Friulana) sekä talvikurpitsaa (samoin suosikkiamme Blue Ballet). Kurkunsiemenet jouduttiin ostamaan Amerikasta asti, koska Suomessa kukaan ei enää myy suosikkilajikettamme Double Yield. Tämä kulttuuriperintölajike on toistaiseksi paras kurkku, jota olemme viljelleet: herkullinen, helppohoitoinen ja nimensä mukaisesti myös valtavan tuottoisa! Lisäksi mukaan tarttui impulssiostoksena toisenkin kulttuuriperintölajikkeen Brown Russian siemeniä, koska sen kuvaus houkutteli kokeilemaan: ”The Russian netted cucumber is a native of the Ukraine country and very prolific; surpasses all other in hardiness; middle size, flesh white and the skin covered with a pretty brown network which imparts to the fruit a peculiar appearance.

Köynnöspinaatti

Köynnöspinaatti

Vaikka yksivuotisia vihanneksia vasta kylvetään ja istutetaan, niin satoa saadaan jo monivuotisista kasveista. Pari vuotta sitten kylvimme köynnöspinaattia ja se itikin hyvin, mutta taimet kehittyivät aika varovaisesti. Luulimme jo, ettei niistä taida olla mihinkään. Tänä keväänä taimet ovat kuitenkin lähteneet valtavan voimakkaaseen kasvuun; jouduimme siirtämään osan ruukkuihin, koska ne tukkivat taimipenkin täysin! Ne olivat ehtineet kehittää pitkät rotevat juuret, joten saa nähdä tokenevatko taimet vielä siirtämisestä…

Köynnöspinaatin taimia

Köynnöspinaatin taimia

Siirtämisen yhteydessä leikkasimme korkeaksi kasvaneita versoja ja kokeilimme ensimmäisen kerran köynnöspinaattia ruuanlaitossa. Lehdissä on vieno sitrusaromi ja miellyttävästi karvautta. Maku inspiroi meitä kokeilemaan variaatiota reseptikokoelmastamme löytyvästä vuohenputki-vuohenjuustopiirakasta. Korvasimme vuohenputken köynnöspinaatilla ja isolla nipulla ruohosipulia, maustoimme täytteen pienellä määrällä raastettua sitruunankuorta ja jätimme gratiinijuuston lisäämättä. Tulos oli mainio: köynnöspinaatti on herkullista!

Toinen ilonaihe juuri nyt on rakas karhunlaukkamme, joka kiittää vuosi vuodelta runsaammalla kasvustolla siitä, että siirsimme sipulit muutama vuosi sitten pois paikasta, jossa ne eivät selvästikään viihtyneet. Nyt ne kasvavat talon takana varjoisassa rinteessä, jota on aikoinaan käytetty puutarhajätteen kompostointiin. Multava, humuspitoinen kasvualusta ja sopiva varjo ovat siis karhunlaukan mieleen! Rinteestä tosin tykkäävät myös sammaleet, jotka ovat levittäytyneet karhunlaukan aluskasvustoksi. Mietimme pitäisikö sammal poistaa, vai onko se päinvastoin katteena hyödyksi karhunlaukalle…?

Karhunlaukka satokaudella

Karhunlaukka satokaudella

Komea väinönputki varustautuu kukkimaan tänä kesänä, joten taas on aika valmistaa herkkuja väinönputkesta. Myös tuoksumataran satokausi on käsillä, koska kukat ovat nupullaan. Tuoksumataralla voi muun muassa maustaa kevään juhlajuomat. Nokkonenkin on venynyt korjuukuntoon. Lisäksi lämpimät kesäsateet ovat herättäneet lehtokotilot, joita pitää jahdata aina sateen jälkeen. Huh huh, pitääpä kiirettä!

Sunnuntaina koittava istutusaika alkaa

  • kukkakasveille otollisella ajalla, joka jatkuu 29.5. kello 11 asti. Lisää kukkakasveille sopivia aikoja on 6.–7.6. sekä 8.6. kello 17 jälkeen.
  • lehtipäiviä ovat 29.5. kello 12 lähtien – 30.5. sekä 1.6. ja 8.6. kello 16 asti, 9.–10.6. kello 11 asti.
  • hedelmäkasveille erityisen otollinen hetki on 31.5. kello 19 jälkeen. Muita hedelmäkasveille sopivia ajankohtia on 2.6. kello 14 asti sekä 10.6. kello 12 lukien.
  • juuripäiville otollinen jakso on 2.6. kello 15 lähtien 5.6. asti. Erityisen suotuisana pidetään 3.6. kello 7–22 välistä aikaa.

Muut istutusajat

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.