Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kasvio

Kokoelma kirjoituksia ”kuukauden kasveista”, eli kussakin on aiheena jokin (kirjoitushetkellä ajankohtainen) viljelykasvi. Näissä artikkeleissa kerromme tarkemmin muun muassa omista viljelykokemuksistamme.

Kuukauden kasvi: pensaskrassi

Pensaskrassi kukkii

Tänä vuonna krassi on kukkinut muutaman viikon tavanomaista myöhemmin. Nyt ovat ensimmäiset siemenet jo muodostuneet.

Meillä on tapana kasvattaa joka vuosi pensaskrassia kasvimaalla kurpitsojen kumppanuuskasvina. Se on koristeellinen ja eksoottisen kaunis kasvi, mutta myös hyötykasvi: koko maanpäällistä osaa eli lehtiä, kukkia ja siemeniä voi käyttää ruuanlaitossa. Lisäksi krassin kasvattaminen on todella helppoa ja myös edullista, sillä siemeniä ei ensimmäisen kerran jälkeen välttämättä tarvitse enää ostaa, jos säästää osan siemensatoa seuraavaksi vuodeksi.

Koristeellista eksotiikkaa Etelä-Amerikasta

Pensaskrassi (Tropaeolum majus var. nanum) kuuluu koristekrasseihin; muita koristekrasseja ovat muun muassa köynnöskrassi ja kanariankrassi. Koristekrassit ovat kasvisuku, joka käsittää lukuisia yksi- ja monivuotisia ruohoja, joista valtaosa on kotoisin Etelä-Amerikasta, niin kuin pensaskrassikin. Koristekrassit ovat kaukaista sukua vihannes- ja vesikrassille, jotka kuuluvat samaan Brassicales ‑kasvilahkoon.

Koristekrassi ja pensaskrassi ovat hyvin samankaltaisia, merkittävin ero ilmenee kasvien suomenkielisestä nimestä: pensaskrassi kasvaa pensasmaisesti, kun taas köynnöskrassi kasvattaa pitkiä köynteleviä versoja, joten se sopii hyvin maanpeitekasviksi, astiaistutuksiin tai köynnökseksi. Molemmat ovat yksivuotisia.

Istutussäkki rehottaa

Istutussäkki rehottaa

Pippurinen tapaus

Pensaskrassin maussa on samankaltaista tulisuutta kuin vihannes- ja vesikrasseissa. Pensaskrassissa on mielestämme hieman ”pippurisempi” mutta kuitenkin lempeämpi aromi. Krassin lehtiä ja kukkia voikin lisätä salaatteihin antamaan pirteää makua, ja varsinkin kukat ovat myös kauniita koristeita kasvisruuissa.

Sama pirteänpippurinen maku on myös tuoreissa siemenissä, joita voi säilöä nautittavaksi kapriksen tapaan. Reseptikokoelmastamme löytyy krassikapristen teko-ohje. Säilöntään käytetään vielä vihreitä krassin siemeniä, jotka ovat juuri näihin aikoihin kehittymässä. Siemeniä kehittyy kolme yhteen ryppääseen. Meidän mielestä krassikaprikset ovat jopa aitoja kapriksia parempia; siinä yksi syy, miksi pensaskrassia löytyy joka vuosi meidän kasvimaalta!

Krassin tuoreita siemeniä

Krassin tuoreita siemeniä

Kurpitsojen kaveri

Pensaskrassin viljely on ainakin täällä eteläisessä Suomessa helppoa, sillä siemenet voi kylvää suoraan avomaalle alkukesällä. Toki ne voi lyhyesti esikasvattaakin, mutta meillä on tapana kylvää krassi kasvimaalle samaan aikaan kun istutamme esikasvatetut kesä- ja talvikurpitsan taimet. Kurpitsojen tavoin krassit ovat hallanarkoja.

Pensaskrassi ei myöskään häiritse kurpitsojen kehittymistä, vaan pysyy tuuhenemisestaan huolimatta aloillaan. Rotevina kasveina kurpitsat pystyvät pitämään puolensa pensaskrassin seurassa. Köynnöskrassi on hankalampi kumppani, sillä viihtyessään se peittää suuren alan alleen ja siinä voivat muut kasvit kärsiä.

Pensaskrassi on kurpitsoille hyvä kumppanuuskasvi myös sikäli, että se kukkii samaan aikaan kuin kurpitsat ja houkuttelee pölyttäjiä penkkiin. Pensaskrassi viihtyy ravinteikkaassa ja kosteutta pidättävässä maassa aurinkoisella paikalla samoin kuin kurpitsat. Reunuskasvina se on myös erittäin koristeellinen. Täydellinen kumppanuuskasvi siis!

Kasvimaa elokuun alussa

Kasvimaa elokuun alussa

Lajikkeissa löytyy

Pensaskrasseja löytyy monia erilaisia lajikkeita; vihreälehtisen lisäksi on olemassa kirjavalehtisiä krassilajikkeita, ja kukkien värit vaihtelevat hehkuvan trooppisista punaisista, keltaisista ja oransseista aina hennon pastellisiin sävyihin. Meillä on pidetty muun muassa valkokirjavalehtisestä Alaska Mix ‑lajikkeesta sekä tummanpunakukkaisesta Princess of India ‑lajikkeesta. Kumpaakin löytyy Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta ainakin tätä kirjoittaessa.

Vastakaikua

  Annele · Syyskuun 3. päivänä 2017 klo 16.26

  Hei,
  kiva lukea taas päivityksiänne.
  Tänään tein kasvispihvejä meidän 3 värisistä porkkanoista ja liiloista myös sämpylöitä.
  Sieni metsässä käymme joka pv, ensimmäisen kerran törmäsimme matsutake sieniin!
  Mielenkiintoinen tuttavuus, lihaisa ja mielestäni mustekalan makuinen. Vaikka tämä ei suoraan. liitykään puutarhan hoitoon niin luontoon kuitenkin…

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Annele · Syyskuun 7. päivänä 2017 klo 18.31

  Keräsin tänään viimeiset herneet. Ryöppäsin ja laitoin pakkaseen wokkeja varten.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muita kasvinäytteitä

Kuukauden kasvi: persilja

Kuukauden kasvi: persilja

Heti kun maa on kylvökunnossa voi kylvää persiljaa: se itää jo viiden asteen lämpötilassa.

Kuukauden kasvi: piparjuuri

Kuukauden kasvi: piparjuuri

Nyt on sopiva aika kurkistaa maan alle ja tarkistaa, mitä piparjuurelle kuuluu.

Kuukauden kasvi: tuoksuorvokki

Kuukauden kasvi: tuoksuorvokki

Aikaisten kevätkukkijoiden joukkoon kuuluva tuoksuorvokki on paitsi kaunis, myös hyödyllinen ja herkullinen yrtti.

Kuukauden kasvi: maa-artisokka

Kuukauden kasvi: maa-artisokka

Maa-artisokka on sekä myöhäissyksyn että varhais­kevään sesonkiruokaa.

Kuukauden kasvi: mangoldi

Kuukauden kasvi: mangoldi

Mangoldin satokausi on parhaillaan näihin aikoihin, loppukesän vaihtuessa alkusyksyksi, jos on kylvänyt siemenet kesän korvalla.

Kuukauden kasvi: peruna

Kuukauden kasvi: peruna

Kotipuutarhassa alkaa olla perunan ensimmäinen satokausi eli päästään maistelemaan omia uusia perunoita. Peruna kuuluu niihin kasveihin, jotka eivät ole kärsineet tämän kesän säistä (ainakaan toistaiseksi).

Kuukauden kasvi: nokkonen

Kuukauden kasvi: nokkonen

Toukokuussa nokkosen versot ovat venyneet jo sen mittaisiksi että sadonkorjuu voi alkaa.

Kuukauden kasvi: karhunlaukka

Kuukauden kasvi: karhunlaukka

Ihana karhunlaukka vihertää jo aikaisin keväällä mutta häviää maisemasta kukittuaan, joten kesäkuun jälkeen sen sesonki on ohi.

Kuukauden kasvi: valkosipuli

Kuukauden kasvi: valkosipuli

Syksyllä ennen talven tuloa on aika ennakoida seuraavan vuoden kasvukautta ja hankkia istutettavaksi valkosipulin itusilmut tai kynnet.

Kuukauden kasvi: lehtikaali

Kuukauden kasvi: lehtikaali

Kaaleista kaikkein helpoin viljeltävä on lehtikaali, jonka satoaika alkaa jo kesällä ja jatkuu hyvässä lykyssä talven tuloon asti.

Kuukauden kasvi: laventeli

Kuukauden kasvi: laventeli

Yrttitarhassa laventeli aloittelee heinäkuussa kukintaansa, joka jatkuu elokuulle asti. Laventeli on hieno koristekasvi, mutta siitä on paljon iloa myös kotona ja keittiössä.

Kuukauden kasvi: raparperi

Kuukauden kasvi: raparperi

Kesäkuu on raparperin parasta satokautta: varret ovat ehtineet täyteen mit­taansa mutta eivät ole vie­lä puutuneet kuivakkaiksi. Tuttuakin tutummalla kas­villa on yllättävä historia.

Kuukauden kasvi: tuoksumatara

Kuukauden kasvi: tuoksumatara

Koristekasvina tunnettu tuoksumatara on myös hyö­dyllinen yrtti: sen tuoksu raikastaa liinavaatekaapin, ja ennen kukintaa siitä voi tehdä aromaattista boolia kevään juhliin.

Kuukauden kasvi: kevätsipulit

Kuukauden kasvi: kevätsipulit

Kevätsipuli kuukauden kasvina on tavallaan april­lipila: sellaista kasvilajia kuin kevätsipuli ei ole ole­massakaan. Sen sijaan monivuotisina viljeltäviä sipulikasveja kuten ruoho­sipulia ja pillisipulia voi hyvällä syyllä kutsua kevätsipuleiksi, sillä ne alkavat vihertää aikaisin keväällä.

Kuukauden kasvi: joulukuusi

Kuukauden kasvi: joulukuusi

Joulukuun nimikkokasvia ei tarvitse kaukaa hakea: itseoikeutettu valinta on tavallisen metsäkuusen alalaji, erikoinen joulunaikaan kukkaan puhkeava joulukuusi.

Kuukauden kasvi: vuonankaali

Kuukauden kasvi: vuonankaali

Vuonankaali on talvisalaatti par excellence: se kasvaa vielä syksyn viilenevässä säässä, säilyy syöntikun­nossa myöhäissyksyyn asti ja selviää talven ylikin. Maku on pähkinäinen ja koostumus nahkean rapea.

Kuukauden kasvi: talvikurpitsa

Kuukauden kasvi: talvikurpitsa

Talvikurpitsa on syksyn sesonkiherkku, yltäkylläisyyden ajan mahtava symboli muhkeine muotoineen ja leiskuvanvärisine maltoineen.

Kuukauden kasvi: palsternakka

Kuukauden kasvi: palsternakka

Syyskuussa palsternakat ovat ehtineet jo pullistua täyteen mittaansa. Herkullisten juuresten sadonkorjuukausi jatkuu niin kauan kuin maa pysyy sulana ja hätätilassa palsternakat voi jättää maahan talven ylikin. Siellä ne säilyvät paremmin kuin huonoissa varasto-olosuhteissa.

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Meillä Suomessa on vaikea sanoa, minkä kuukauden kasviksi salaattifenkoli pitäisi valita: se ei tunnu kovin hyvin soveltuvan näillä leveysasteilla kasvatettavaksi mihinkään vuodenaikaan. Herkullisen maun vuoksi fenkolin viljelyä tahtoo kuitenkin aina yrittää.

Kuukauden kasvi: härkäpapu

Kuukauden kasvi: härkäpapu

Heinäkuussa aletaan jo saada satoa herneiden lisäksi härkäpavusta, jonka ensimmäiset palot pulskis­tuvat pian kukinnan alka­misen jälkeen, aivan kuin varkain. Härkäpapu on komea ilmestys kasvimaal­la, roteva ja kasvuvauhdiltaan hämmäs­tyttävä.

Kuukauden kasvi: väinönputki

Kuukauden kasvi: väinönputki

Kesäkuisen yrttitarhan komistus on väinönputki, joka on venynyt täyteen mittaansa ja kukkii isoin pallomaisin sarjakukin. Aromikkaasta väinönputkesta käytetään näin alkukesällä varsia ja lehtiä, myöhemmin myös siemeniä ja etenkin juuria.

Kuukauden kasvi: tarhasuolaheinä

Kuukauden kasvi: tarhasuolaheinä

Keväällä ja alkukesällä satoa saa jo monivuotisista viljelykasveista. Yksi suosikeistamme on tarhasuolaheinä, jonka raikkaan happoiset lehdet sopivat mitä moninaisimpiin ruokiin.

Kuukauden kasvi: vuohenputki

Kuukauden kasvi: vuohenputki

Huhtikuun loppupuolella puutarhassa alkaa jo viher­tää. Monivuotiset viljely­kasvit nostavat päätään, mutta niistä ei vielä saa kunnon satoa. Nyt on aika käyttää hyväkseen luontoäidin puutarhaa, kun oma on vielä alkutekijöissään. Vuo­henputki on yksi aikaisimpia vihertäjiä ja sitä kasvaa puutarhassamme liiankin kanssa…

Kuukauden kasvi: vihanneskrassi

Kuukauden kasvi: vihanneskrassi

Maaliskuun kuukauden kasvi on vihanneskrassi. Se on ihanteellinen kasvi näin kevättalvella, koska nopeakasvuisena se tuottaa kauden ensimmäiset tuoreet vitamiinit puutarhu­rin keittiöön. Vihanneskrassin voi syödä versoina kuten usein tehdään, mutta suurilehtistä vihanneskrassia voi myös käyttää samalla tavalla kuin rukolaa, jonka varjoon se on turhaan jäänyt.