Kasvio | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kasvio

Kokoelma kirjoituksia ”kuukauden kasveista”, eli kussakin on aiheena jokin (kirjoitushetkellä ajankohtainen) viljelykasvi. Näissä artikkeleissa kerromme tarkemmin muun muassa omista viljelykokemuksistamme.

Kuukauden kasvi: tarhapapu

Tarhapapu

Moni-ilmeinen ja onnistumisen kokemuksia antava tarhapapu on Vuoden vihannes 2018; nyt onkin aika valita herkullisimmat lajikkeet ensi kesän viljelyä varten.

Salko- ja pensaspavut ovat suosikkejamme; niitä viljellään joka vuosi montaa sorttia kasvimaallamme. Varsin vähällä vaivalla saa mahtavan sadon, kunhan ottaa muutamat vinkit huomioon. Se mitä ei tuoreeltaan ehditä syödä, pakastetaan talven varalle ja yleensä palkoja riittää seuraavaan satokauteen asti. Jos sääonni on hyvä, voi vihreiden palkojen lisäksi saada satoa myös pavunsiemenistä!

Intiaanien lahja maailmalle

Tarhapapu on suomenkielinen nimitys kaikille Phaseolus vulgaris ‑lajin kasveille. Kyse on tuhansia vuosia vanhasta viljelykasvista, jonka muinaiset intiaanikulttuurit ottivat aikoinaan viljelyyn Väli-Amerikassa sekä Etelä-Amerikan Andeilla. Sittemmin tarhapavun viljely on levinnyt kaikkialle maailman lämpimille seuduille ja se on yksi tärkeimmistä viljelykasveista maailmassa.

Salkopavut kasvimaalla

Salkopavut kasvimaalla

Aiemmin blogissamme on ollut puhetta siitä, kuinka sekavaa on papuja koskeva sanasto suomen kielessä, puhumattakaan siitä, miten moninaisia nimiä eri papulajeille ja lajikkeille on muissa kielissä. Mutta jopa 90 prosenttia kaikista maailmassa viljellyistä pavuista kuuluu tarhapapuihin, joten pavuista puhuttaessa on useimmiten kyse jostakin tarhapapulajikkeesta tai sen siemenistä. Meillä yleisimmin viljellyistä, pavuiksi nimitetyistä kasveista ruusupavut ovat tarhapapujen läheistä sukua (Phaseolus coccineum), kun taas härkäpapu on virnakasvi, joka on läheisempää sukua pikemminkin herneelle (Vicia faba).

Tarhapapulajikkeiden kirjo on valtava: ne eroavat niin kasvutavan, koon, palkojen muodon ja värin kuin siementen ulkonäönkin puolesta. Kuten edellä tuli todettua, tarhapavut jaetaan salkopapuihin ja pensaspapuihin kasvutavan mukaan.

Salkopavut ovat köynteleviä, jopa kolmesta neljään metriä korkeiksi kasvavia jättiläisiä, joilla on isohkot, rotevat palot. Pensaspavut kasvavat matalammiksi ja pensasmaisiksi, yleensä noin puolimetrisiksi kasveiksi ja niiden palot ovat hoikempia. Palkojen perusteella erotellaan taitepavut ja leikkopavut sekä vahapavut, jotka viittaavat palkojen rakenteeseen ja väriin. Siemenissä löytyy niin yksivärisiä kuin kirjaviakin, vaalean beigeistä tummanpunaruskeisiin tarhapapuihin!

Pensaspapu kukkii

Pensaspapu kukkii

Valkuaisen lähde tai vihannes

Maailmanlaajuisesti ajatellen tarhapapuja viljellään enimmäkseen niiden siementen vuoksi. Tarhapapujen tuleentuneet eli kuivat siemenet ovat erittäin proteiinipitoisia, jopa 20–24 prosenttia koostumuksesta on vieläpä erittäin hyvälaatuista proteiinia. Tämä tarkoittaa sitä, että siemenissä on paljon ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Ei ihme, että tarhapavun siemenet ovat monissa maailman keittiöissä keskeisessä roolissa. Meillä Suomessa kunnon siemensadon voi saada yleensä vain erittäin lämpiminä kesinä, kuten esimerkiksi vuonna 2013.

Siementen lisäksi tarhapapuja viljellään vihreiden palkojen vuoksi, varsinkin meidän leveysasteilla. Palot sisältävät vähemmän proteiinia kuin siemenet, vain noin kahdesta kolmeen prosenttia. Mutta niitä käytetäänkin lähinnä vihanneksina ja siinä roolissa ne ovat yhtä ravinteikkaita kuin muutkin vihreät vihannekset eli sisältävät paljon vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi palot ovat aromikkaita ja maukkaita, joten ei ihme, että niitä arvostetaan erityisesti ranskalaisessa keittiössä!

Tarhapapujen hyödyntämisessä on hankalinta se, että sekä tuoreet palot että tuleentuneet siemenet sisältävät myös myrkyllisiä aineita. Siemeniä tulee myrkyn poistamiseksi liottaa ensin puoli vuorokautta runsaassa vedessä, heittää sitten vesi pois ja keittää siemeniä vähintään tunnin verran lajikkeesta riippuen. Aina kannattaa tarkistaa tuotepakkauksesta liotus- ja keittoajat. Itse kasvatettujen, tuleentuneiden siementen osalta kannattaa noudattaa puolentoista tunnin keittoaikaa. Kun keitinveteen lisää suolaa, pavut säilyvät ehjinä eivätkä soseudu. Tuoreissa paloissa myrkkyä on vähemmän ja sen saa pois kuumentamalla palkoja noin kahdeksan minuutin ajan. Muuten seurauksena on vatsanväänteitä ja vakavassa tapauksessa kunnon ruokamyrkytys.

Vihreitä papuja Provencen tyyliin

Vihreitä papuja Provencen tyyliin

Papujen käsittelyvaatimukset saavat jotkut ihmiset välttämään tarhapapujen käyttöä, mikä on mielestämme sulaa hulluutta, kun myrkyn poistaminen on kuitenkin niin helppoa. Kannattaa siis opetella papujen oikea käyttö ja tutustua herkullisiin ohjeisiin reseptikokoelmassamme; miten olisivat vaikkapa yllä kuvatut vihreät pavut Provencen tyyliin, pirteä papusalaatti, papupasta, papufrittata tai vihreät pavut saksanpähkinöiden kera?

Pensaspapuja (’Maxi’ ja ’Purple Tee Pee’) poimimassa

Pensaspapuja (Maxi ja Purple Tee Pee) poimimassa

Viljelyniksejä

Koska salko- ja pensaspavut ovat kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta, on helppo ymmärtää, että ne vaativat lämpöä menestyäkseen. Yksivuotisina niitä on kuitenkin mahdollista viljellä myös meidän viileässä ilmastossamme. Tärkeää on, että siemenet kylvetään jo lämmenneeseen, noin 15-asteiseen maahan. Lounais- ja Etelä-Suomessa on toukokuun loppupuolella yleensä kyllin lämmintä, mutta pohjoisemmassa täytyy odotella hieman pitempään. Muokatun maan peittäminen harsolla edistää lämpenemistä. Myös kylvökset on hyvä vielä peitellä harsolla, jotta siemenet eivät mätäne, jos kylvämisen jälkeen sää sattuisi muuttumaan viileäksi ja sateiseksi.

Harsopeite on hyvä pitää paikoillaan vähintäänkin siihen asti, kunnes taimet ovat noin 10–15-senttisiä. Meidän kokemuksemme on, että ilman harson suojaa pikkutaimet joutuvat välittömästi haittaeläinten suihin. Sen jälkeenkin kun harson joutuu poistamaan, kannattaa suojata papumaa rusakoilta, jos niitä sattuu majailemaan palstan tienoilla. Meillä on tapana viritellä kanaverkkoa tai risuaita rusakkosuojaksi, koska rusakot tuntuvat välttelevän suljettuja tiloja – ilmeisesti ne haluavat varmistaa, että pääsevät kaikissa tilanteissa karkuun, jos joutuvat uhatuiksi… Aina ei aitaamisestakaan ole apua, mutta harvoin on koko papusato mennyt piloille, vaikka osa taimista onkin joutunut parempiin suihin.

Salkopapu vaatii tukevan tuen, kun taas pensaspapu pysyy pystyssä omin toimin. Tosin sekin menestyy paremmin, jos taimet tukee multaamalla ne kevyesti, jos ne alkavat kallistua.

Salkopapu ’Cosse Violet’

Salkopapu Cosse Violet

Tärkeä osa viljelykiertoa

Viljelemme salko- ja pensaspapuja sekä hernettä ja härkäpapua kasvimaalla samassa penkissä, joka on nelivuotiseen viljelykiertoon perustuvassa järjestelmässämme neljäs lohko. Se seuraa perunamaata ja edeltää kaikkein ravinteikkainta maata edellyttäviä kasveja kuten kaaleja, valkosipulia ja kurpitsoja. Tarhapavuthan keräävät juurinystyröillään typpeä ilmasta, joten jättämällä juuret maahan maatumaan viljelyn jälkeen lohko tulee luonnollisella tavalla lannoitettua! Ennen papujen viljelyä emme lannoita penkkiä ollenkaan, sillä meidän kokemuksemme on, että tuhdissa savimaassa riittää ravinteita pavuille ilman lisälannoitustakin.  Sen sijaan levitämme kalkkia tai tuhkaa tulevaan papupenkkiin varhaiskeväällä. Muita lohkoja emme kalkitsekaan, joten tällä menetelmällä kasvimaa tulee kalkittua kerran neljässä vuodessa.

Salko- ja pensaspavut ovat mielestämme varsin terveitä kasveja eivätkä vaadi paljon hoitoa kasvukauden aikana. Jos on kovin kosteaa ja pavut kasvavat liian tiheässä varsinkin pensaspapujen varsien tyveen voi ilmestyä hometta, joka näivettää taimen. Sellaiset taimet kannattaa heti nyhtää pois, ettei home pääse leviämään. Liian tiivistä kasvustoa kannattaa siis välttää.

Palot korjataan nuorina ennen kuin siemenet alkavat pullistua palon sisällä; silloin ne kestävät parhaiten kuumentamista ja säilyvät siisteinä myös pakastettuina. Jos haluaa satoa siemenistä, kannatta antaa joukon ensimmäisiä palkoja jatkaa kehittymistään mahdollisimman pitkälle. Sillä tavoin kasvukausi saattaa riittää kunnollisten siementen kehittymiselle. Säilytettävät palot voi vaikkapa merkitä langanpätkällä, jotta niitä ei tule vahingossa korjattua… Hyvällä onnella voi omista siemenistä tehdä vaikkapa herkullista ranskalaista papupataa Cassoulet’a!

Cassoulet mielessä

Cassoulet mielessä

Meidän suosikkilajikkeistamme on ollut keskustelua jo aiemmin; salkopapuja olemme kokeilleet kaikenlaisia, mutta mikään ei voita perinnelajiketta Cosse Violet, joka on aikainen, satoisa ja herkullinen. Pensaspavuista suosikkimme on aikainen Maxi; kun näitä kahta viljelee niin sadonkorjuu ajoittuu mukavasti niin, että ensin kypsyy pensaspapu ja sen jälkeen salkopapu. Helpottaa kummasti sadonkorjuukiireitä!

Linkki

Muita kasvinäytteitä

Kuukauden kasvi: pensaskrassi

Kuukauden kasvi: pensaskrassi

Nyt on aika käyttää krassinkukkia ja -lehtiä salaateissa sekä säilöä siemeniä talveksi.

Kuukauden kasvi: persilja

Kuukauden kasvi: persilja

Heti kun maa on kylvökunnossa voi kylvää persiljaa: se itää jo viiden asteen lämpötilassa.

Kuukauden kasvi: piparjuuri

Kuukauden kasvi: piparjuuri

Nyt on sopiva aika kurkistaa maan alle ja tarkistaa, mitä piparjuurelle kuuluu.

Kuukauden kasvi: tuoksuorvokki

Kuukauden kasvi: tuoksuorvokki

Aikaisten kevätkukkijoiden joukkoon kuuluva tuoksuorvokki on paitsi kaunis, myös hyödyllinen ja herkullinen yrtti.

Kuukauden kasvi: maa-artisokka

Kuukauden kasvi: maa-artisokka

Maa-artisokka on sekä myöhäissyksyn että varhais­kevään sesonkiruokaa.

Kuukauden kasvi: mangoldi

Kuukauden kasvi: mangoldi

Mangoldin satokausi on parhaillaan näihin aikoihin, loppukesän vaihtuessa alkusyksyksi, jos on kylvänyt siemenet kesän korvalla.

Kuukauden kasvi: peruna

Kuukauden kasvi: peruna

Kotipuutarhassa alkaa olla perunan ensimmäinen satokausi eli päästään maistelemaan omia uusia perunoita. Peruna kuuluu niihin kasveihin, jotka eivät ole kärsineet tämän kesän säistä (ainakaan toistaiseksi).

Kuukauden kasvi: nokkonen

Kuukauden kasvi: nokkonen

Toukokuussa nokkosen versot ovat venyneet jo sen mittaisiksi että sadonkorjuu voi alkaa.

Kuukauden kasvi: karhunlaukka

Kuukauden kasvi: karhunlaukka

Ihana karhunlaukka vihertää jo aikaisin keväällä mutta häviää maisemasta kukittuaan, joten kesäkuun jälkeen sen sesonki on ohi.

Kuukauden kasvi: valkosipuli

Kuukauden kasvi: valkosipuli

Syksyllä ennen talven tuloa on aika ennakoida seuraavan vuoden kasvukautta ja hankkia istutettavaksi valkosipulin itusilmut tai kynnet.

Kuukauden kasvi: lehtikaali

Kuukauden kasvi: lehtikaali

Kaaleista kaikkein helpoin viljeltävä on lehtikaali, jonka satoaika alkaa jo kesällä ja jatkuu hyvässä lykyssä talven tuloon asti.

Kuukauden kasvi: laventeli

Kuukauden kasvi: laventeli

Yrttitarhassa laventeli aloittelee heinäkuussa kukintaansa, joka jatkuu elokuulle asti. Laventeli on hieno koristekasvi, mutta siitä on paljon iloa myös kotona ja keittiössä.

Kuukauden kasvi: raparperi

Kuukauden kasvi: raparperi

Kesäkuu on raparperin parasta satokautta: varret ovat ehtineet täyteen mit­taansa mutta eivät ole vie­lä puutuneet kuivakkaiksi. Tuttuakin tutummalla kas­villa on yllättävä historia.

Kuukauden kasvi: tuoksumatara

Kuukauden kasvi: tuoksumatara

Koristekasvina tunnettu tuoksumatara on myös hyö­dyllinen yrtti: sen tuoksu raikastaa liinavaatekaapin, ja ennen kukintaa siitä voi tehdä aromaattista boolia kevään juhliin.

Kuukauden kasvi: kevätsipulit

Kuukauden kasvi: kevätsipulit

Kevätsipuli kuukauden kasvina on tavallaan april­lipila: sellaista kasvilajia kuin kevätsipuli ei ole ole­massakaan. Sen sijaan monivuotisina viljeltäviä sipulikasveja kuten ruoho­sipulia ja pillisipulia voi hyvällä syyllä kutsua kevätsipuleiksi, sillä ne alkavat vihertää aikaisin keväällä.

Kuukauden kasvi: joulukuusi

Kuukauden kasvi: joulukuusi

Joulukuun nimikkokasvia ei tarvitse kaukaa hakea: itseoikeutettu valinta on tavallisen metsäkuusen alalaji, erikoinen joulunaikaan kukkaan puhkeava joulukuusi.

Kuukauden kasvi: vuonankaali

Kuukauden kasvi: vuonankaali

Vuonankaali on talvisalaatti par excellence: se kasvaa vielä syksyn viilenevässä säässä, säilyy syöntikun­nossa myöhäissyksyyn asti ja selviää talven ylikin. Maku on pähkinäinen ja koostumus nahkean rapea.

Kuukauden kasvi: talvikurpitsa

Kuukauden kasvi: talvikurpitsa

Talvikurpitsa on syksyn sesonkiherkku, yltäkylläisyyden ajan mahtava symboli muhkeine muotoineen ja leiskuvanvärisine maltoineen.

Kuukauden kasvi: palsternakka

Kuukauden kasvi: palsternakka

Syyskuussa palsternakat ovat ehtineet jo pullistua täyteen mittaansa. Herkullisten juuresten sadonkorjuukausi jatkuu niin kauan kuin maa pysyy sulana ja hätätilassa palsternakat voi jättää maahan talven ylikin. Siellä ne säilyvät paremmin kuin huonoissa varasto-olosuhteissa.

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Kuukauden kasvi: salaattifenkoli

Meillä Suomessa on vaikea sanoa, minkä kuukauden kasviksi salaattifenkoli pitäisi valita: se ei tunnu kovin hyvin soveltuvan näillä leveysasteilla kasvatettavaksi mihinkään vuodenaikaan. Herkullisen maun vuoksi fenkolin viljelyä tahtoo kuitenkin aina yrittää.

Kuukauden kasvi: härkäpapu

Kuukauden kasvi: härkäpapu

Heinäkuussa aletaan jo saada satoa herneiden lisäksi härkäpavusta, jonka ensimmäiset palot pulskis­tuvat pian kukinnan alka­misen jälkeen, aivan kuin varkain. Härkäpapu on komea ilmestys kasvimaal­la, roteva ja kasvuvauhdiltaan hämmäs­tyttävä.

Kuukauden kasvi: väinönputki

Kuukauden kasvi: väinönputki

Kesäkuisen yrttitarhan komistus on väinönputki, joka on venynyt täyteen mittaansa ja kukkii isoin pallomaisin sarjakukin. Aromikkaasta väinönputkesta käytetään näin alkukesällä varsia ja lehtiä, myöhemmin myös siemeniä ja etenkin juuria.

Kuukauden kasvi: tarhasuolaheinä

Kuukauden kasvi: tarhasuolaheinä

Keväällä ja alkukesällä satoa saa jo monivuotisista viljelykasveista. Yksi suosikeistamme on tarhasuolaheinä, jonka raikkaan happoiset lehdet sopivat mitä moninaisimpiin ruokiin.

Kuukauden kasvi: vuohenputki

Kuukauden kasvi: vuohenputki

Huhtikuun loppupuolella puutarhassa alkaa jo viher­tää. Monivuotiset viljely­kasvit nostavat päätään, mutta niistä ei vielä saa kunnon satoa. Nyt on aika käyttää hyväkseen luontoäidin puutarhaa, kun oma on vielä alkutekijöissään. Vuo­henputki on yksi aikaisimpia vihertäjiä ja sitä kasvaa puutarhassamme liiankin kanssa…

Kuukauden kasvi: vihanneskrassi

Kuukauden kasvi: vihanneskrassi

Maaliskuun kuukauden kasvi on vihanneskrassi. Se on ihanteellinen kasvi näin kevättalvella, koska nopeakasvuisena se tuottaa kauden ensimmäiset tuoreet vitamiinit puutarhu­rin keittiöön. Vihanneskrassin voi syödä versoina kuten usein tehdään, mutta suurilehtistä vihanneskrassia voi myös käyttää samalla tavalla kuin rukolaa, jonka varjoon se on turhaan jäänyt.