Nyt on paras aika vuodesta: tuoretta ruokaa tarjolla enemmän kuin jaksaa syödä! Tänään ei käydä kaupassa vaan kasvimaalla.
Satokauden päästyä kunnolla vauhtiin ei enää tarvitse miettiä mitä tänään syötäisiin, asia on selvä. Pöytään tuodaan palstalta sitä mikä kiireisimmin vaatii korjaamista: salaattia, kesäkurpitsaa, pensaspapuja, kurkkua, härkäpapuja, perunoita, salaattifenkolia, sokeriherneen palkoja, sipulia, lehtikaalia. Muun muassa.
Kesäinen kasvispuffetti
Tuoreista nuorista kasviksista kannattaa laittaa suhteellisen yksinkertaista ruokaa sillä hienonhentoja makuja ei viitsi peittää liian voimakkaisiin mausteisiin. Meillä on tapana tehdä yhden ruokalajin sijasta monia pikkuruokia, joista syntyy kasvispainotteinen puffetti. Se muotoutuu joka päivä hieman erilaiseksi sen mukaan mitä kasvimaalta on tullut korjattua ja mitä kenties on jäänyt edelliseltä päivältä. Tällaiset pikkuruoat syntyvät suhteellisen nopeastikin.
Lähes joka päivä pöytään päätyy uusia perunoita keitettynä, paistettuna, grillattuna tai salaatiksi jalostettuna. Myös vihreää salaattia on aina iso kulhollinen tarjolla. Päivittäin vaihtuvaan osuuteen kuuluu esimerkiksi marinoituja vihreitä papuja, hölskytyskurkkuja, valkosipulin kanssa kuullotettuja härkäpapuja, höyrytettyjä sokeriherneen palkoja ja nuorista punajuurista tehtyä salaattia. Jos kasvisten kera kaipaa eläinkunnan tuotteita niin lisäksi on helppo tarjota fetajuustoa tai grillattua halloumia tai vaikkapa kovaksi keitettyjä kananmunia ja savukalaa.
Kesäpöydän parhaimpiin kastikkeisiin kuuluu vanha kunnon tsatsiki eli paksu kurkku-jugurttikastike, mutta jos sitä ei ehdi valmistaa niin korvikkeeksi käy myös yrteillä, sitruunalla ja oliiviöljyllä maustettu turkkilainen tai kreikkalainen jugurtti.
Kesäkurpitsan aika
Tässä vaiheessa kesää kesäkurpitsaa ei voi sivuuttaa millään aterialla, niin ahkerasti se tuottaa satoa. Kesäkurpitsa on ehdottomasti parhaimmillaan nuorena, joten sitä pitää jaksaa syödä kun hedelmät ovat vielä suhteellisen pieniä. Isoksi kasvaessaan kesäkurpitsan sisus muuttuu höttöiseksi ja lopulta aivan ontoksi. Kuoret kovettuvat sitkeiksi eikä hedelmälihan makukaan ole enää niin raikas. Hedelmien korjaaminen ennen kuin ne ehtivät paisua isoiksi edistää uusien kehittymistä, joten ahkera sadonkorjuu pitää myös huolen siitä että satoa tulee jatkossakin.
Yksinkertaisimmillaan kesäkurpitsasta voi tehdä raakasalaatin tai raasteen. Mausteeksi sopivat monet yrtit ja kokeilemalla löytää sopivan yrtin kumppaniksi kullekin kesäkurpitsalajikkeelle. Meillä tehdään raakasalaatti lajikkeesta Black Forest jonka hedelmäliha on erityisen pehmeää ja raikasta. Kypsennettäessä se hajoaa helposti mutta raakana se on parhaimmillaan. Ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi leikatun kesäkurpitsan seuraksi sopii erityisesti korianteri, minkä lisäksi rouhimme salaattiin hieman roseepippuria. Yksinkertainen vinegretti käy kastikkeeksi.
Helppoja ruokia syntyy myös paistamalla, kuullottamalla tai vokkaamalla kesäkurpitsaa viipaleina tai suikaleina öljyssä yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa sekä maustamalla runsaskätisesti yrteillä. Kun tällaiseen höystöön lisää keitettyä pastaa ja viimeistelee parmesan-juustolla niin kokonainen ruokalaji on valmis. Se maistuu myös kylmänä pastasalaattina esimerkiksi piknikillä kun päälle hulauttaa raikasta sitruunaista salaattikastiketta.
Meidän suosikkireseptimme kesäkurpitsasta on kuitenkin grillattu ja marinoitu kesäkurpitsa. Aina kun grilli otetaan esille paistamme myös ison määrän kesäkurpitsaa. Mitä ei heti jakseta syödä saa jäädä marinoitumaan sitruunapohjaiseen kastikkeeseen. Maistuu seuraavana päivänä jopa paremmalta, joko sellaisenaan tai esimerkiksi keitetyn kuskusin sekaan pilkottuna. Sillä tavoin grillatun kesäkurpitsan saa kierrätettyä ruokaisaksi salaatiksi. Grillaamiseen suosikkilajikkeemme on Striato d’Italia, joka pysyy kasassa kuumemmassakin. Kesäkurpitsan kanssa voi toki grillata ja marinoida muitakin vihanneksia, erityisesti paprika ja sipuli sopivat hyvin kesäkurpitsan seuraan.
Anna kuulua