Kevätyrttejä leivän päälle | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Kevätyrttejä leivän päälle

Talon tuorejuusto

Herkullinen tuorejuusto syntyy kotikonstein turkkilaisesta jugurtista ja oman puutarhan yrteistä.

Yrteistä on helppo valmistaa levitteitä leivän päälle sekoittamalla yrttisilppua valmiiseen tuorejuustoon, esimerkiksi pehmeään vuohenjuustoon. Myös rahkasta ja ranskankermasta saa helposti sekoitettua sopivan jähmeän tahnan, jotta sitä voi käyttää levitteenä. Vegaanit valmistavat levitteensä pehmeästä tofusta. Mutta tuorejuustoa on helppo tehdä myös itse!

Labneh

Labneh, tai labna, on Libanonissa ja muualla Lähi-idässä suosittu perinteinen tuorejuusto, joka valmistetaan täyteläisestä maustamattomasta jugurtista. Hera valutetaan jugurtista kunnes se on pehmeää ja sopivan kuivaa massaa. Sitä varten on hyvä hankkia suodatinharsoa, jollei jo omista sellaista, sillä hera valuu paremmin kankaan läpi kuin vaikkapa kahvin suodatinpussissa, jota joskus näkee suositeltavan. Valuttamalla syntynyt massa suolataan ja maustetaan sitten yrteillä tai mausteilla.

Jugurtti on valumassa

Jugurtti on valumassa

Tuorejuusto on hyvää sellaisenaan, mutta siitä voi myös muovailla pieniä palloja, joita kuivatellaan vielä jonkin aikaa ennen kuin ne pyöritellään yrttisilpussa, maustesekoituksessa tai vaikkapa seesaminsiemenissä. Juustopalleroita voi myös säilöä öljyyn.

Labneh on ihanan kevyttä mutta kuitenkin täyteläisen makuista! Hyvä puoli on, että esimerkiksi suolaisuuden asteen voi päättää itse. Kokonaan ei suolaa kuitenkaan voi jättää pois, koska sitä tarvitaan juuston säilyvyyden kannalta.

Kannattaa valita labnehin tekoon lempijugurttiaan; niissähän on selviä eroja maussa riippuen käytetystä maidosta ja hapatteesta. Teimme kerran sokkotestin Suomessa kaupan olevista turkkilaisista jugurteista ja silloin parhaaksi valikoitui Valion turkkilainen luomujugurtti. Nyt on taas tullut sen verran uusia tuotteita markkinoille, että testi pitäisi varmaan uusia.

Turkkilaistyyppinen jugurtti, jonka rasvapitoisuus on 10 prosenttia, on yksi meidän keittiön peruselintarvikkeista. Siitä syntyy käden käänteessä dippejä ja kastikkeita kalan, uuniperunoiden ja kasvisruokien höysteeksi. Tsatsikin ja raitan tapaiset etniset dipit ovat aina paikallaan ruokapöydässä. Käytämme jugurttia myös marinadeissa, jälkiruuissa ja smoothieissa. Itse asiassa tarvitsemme aika vähän muita hapankermatuotteita, sillä turkkilainen jugurtti sopii lähes mihin tahansa!

Keväinen tuorejuusto ruohosipulista ja karhunlaukasta

Labneh eli libanonilainen tuorejuusto

Labneh eli libanonilainen tuorejuusto

Monivuotiset sipulit sopivat mainiosti tuorejuuston maustamiseen, sillä sipulin aromi taittuu mukavasti hapatteen seurassa. Varsinkin ruohosipulia pidetään klassisena tuorejuuston mausteena esimerkiksi Ranskassa. Mutta myös pillisipulista saa jo satoa ja se sopii tuorejuustoon yhtä hyvin. Maku on tosin hieman tymäkämpi, joten pienempikin määrä pillisipulia riittää.

Tänä vuonna saamme ensimmäisen kerran kunnon satoa omasta karhunlaukasta; aiemmin kerroimme, että viljely ei ole onnistunut kovin hyvin ennen kuin siirsimme sipulit uuteen paikkaan. Nyt ne näyttävät jo paljon reippaammilta! Kovin montaa lehteä emme ole kuitenkaan raaskineet vielä leikata, jotta kasvuston tuuheneminen ei saisi takapakkia. Mutta jo muutamasta lehdestä saa tuorejuustoon ihanan villin valkosipulin aromin!

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *